Det Rullende Madværksted kom forbi Klitmøller – Fødevareministeren var med til madlavning
Foto: Kar Erik Lørup / TV MIDTVEST
Det Rullende Madværksted har simple rammer, og kan sættes op de fleste steder. I dag var det ved Klitmøllers Lystfiksersforenings klubhus.
En del af regeringens sommerpakke er Madværkstedet. Her hjælper professionelle kokke alle fremmødte med madlavning og lærer dem samtidig om gode lokale råvarer.
Madværkstedet kommer rundt i hele landet, og fra i dag til og med onsdag ruller de igennem Thy, hvor første stop er Klitmøller.
Da det var første dag, havde ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde, Mogens Jensen, valgt at slå et smut forbi for at deltage i madlavningen ved Klitmøllers Lystfiskerforenings klubhus.
- Normalt er det jo ikke noget, jeg har rigtig meget tid til, men det sker et par gange om ugen, og gerne i weekenden. Men jeg vil sige, at under corona tiden, der har jeg haft rigtig god tid til at lave mad, og det har været dejligt, fortæller ministeren.
Madkulturens Rullende Madværksted er rundt i landet som en del af den sommerpakke som regeringen har lavet.
- Det vi egentlig gør, det er at lære folk nogle ganske enkelte færdigheder i køkkenet, så de kan gå hjem og lave en masse forskellig mad i stedet for bare at lave en enkelt ret. Vi prøver at vise dem, hvordan de kan bruge det der er til rådighed lokalt, siger Jakob Ørstrup der er kok i Det Rullende Madværksted og kulinarisk rådgiver hos Madkulturen.
Plads til alle
Værkstedet kommer normalt rundt til fødevarefestivaler i hele landet, men af gode grunde, har der ikke været meget af det i år.
I samarbejde med ministeren og ministeriet ruller de nu rundt i landet og tilbyder gratis undervisning i madlavning og råvarer.
Selvom der var fint besøg fra ministeren, og det er ham der har fået sat gang i det Rullende Køkkens sommerturné, så var det fødevarerne og ikke politik der var dagens vigtigste ingrediens.
- Når folk bliver sat til at udvælge nogle gode råvarer og skal lave mad af det, så kommer der en lyst og en gejst, og det er jo det, der er med mad. Det er altså bedre at spise mad, som man selv har lavet, fremfor at man, som mange gør i dag, køber færdigmad, siger Mogens Jensen.
Ifølge ministerens pressechef, var der i dag mødt 200 gæster op for at få tips til madlavningen.
- Jeg synes, det er en god måde at vise folk, hvad de kan med mad, og hvad der er af muligheder af lokale råvarer. Få tænkt nogle nye tanker og få nye ideer til ens madlavning derhjemme, fortæller Amalie Christiansen der er feriegæst fra Roskilde.
Budskabet er ikke nyt, men stadig sundt
Lokale råvarer er ikke noget, man ikke har hørt om før, men for Jakob Ørstrup er det stadig et relevant emne.
- Gud forbyde at vi skulle stoppe med at snakke om det, siger han og fortsætter.
- Noget af det som vi taler om, det er, hvordan man får omsat de lokale råvarer til noget, som smager godt. og som er godt inden i vores krop.
I dag fik ministeren og de andre gæster lov til at lave en cremet perlespeltssalat, lavet på lokale varer og så blev der stegt frisk fisk, der næsten lige var blevet hevet op af vandet.