Efter 20 år i psykiatrien: I dag lever Rikke uden hjælp
Rikke Kjeldgaard Villadsen afsluttede for en måned siden sit forløb i psykiatrien, efter hun for over 20 år siden fik diagnosen paranoid skizofreni.
I dag udlever 40-årige Rikke Kjeldgaard Villadsen sin allerstørste drøm.
Hun bor nemlig i et hus i Nykøbing og klarer de daglige opgaver helt på egen hånd sammen med sin mand, René Kjeldgaard Villadsen.
- Jeg kan ikke få armene ned. Jeg ordner alting selv herhjemme i dag. Det havde jeg aldrig turdet håbe på, forklarer Rikke Kjeldgaard Villadsen.
I slutningen af teenageårene blev hun første gang indlagt på en lukket afdeling i Nykøbing. Efter længere tids behandling fik morsingboen diagnosen paranoid skizofreni. Derefter var Rikke Kjeldgaard Villadsen indlagt i 10 år på lukkede afdelinger og bosteder.
- Jeg kunne ikke selv stå op om morgenen, ikke selv gøre rent, havde hjælp til hygiejne, og jeg havde en økonomisk værge, siger Rikke Kjeldgaard Villadsen.
I 2014 flyttede hun i et hus sammen med sin mand. På samme tidspunkt blev hun tilknyttet et bosted, som hun løbende havde kontakt med flere gange om ugen. Og for lige knap en måned siden blev hendes forløb afsluttet i psykiatrien. I dag står hun altså helt uden sikkerhedsnet.
- Jeg var så langt nede, og jeg husker ikke ret meget fra den tid, så det er svært at forstå, at jeg er kommet hertil i dag. Men det er jeg, fastslår hun.
Turde tro på fremtiden
Ifølge Sundhedsstyrelsen lever 40.000 personer i dag med skizofreni i Danmark, hvor paranoid skizofreni er den mest udbredte.
Der er dog meget forskel på, hvordan man lever med sin sygdom, lyder det fra Mia Kristina Hansen, der formand for SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed.
- Vi ser, at nogle skal fortsætte med at tage medicin resten af deres liv, og andre skal ikke. Der er forskellige grader af dét at komme dertil, hvor man kan leve et selvstændigt liv, siger hun.
Efter Rikke Kjeldgaard Villadsen fik diagnosen, oplevede hun ofte at miste kontrollen og at det gik ud over den måde, som hun levede sit liv på.
- Jeg var til fare både for mig selv og for andre på det tidspunkt, fortæller hun og uddyber:
- Jeg hørte stemmer, jeg så ting, der hang ned fra loftet, jeg så dyr, der kravlede på mig. Og sommetider bankede jeg mit hoved ind i væggen for, at jeg kunne mærke mig selv.
Derudover fik hun frataget sit kørekort, som hun i dag har generhvervet.
I dag er det Rikke Kjeldbjerg Villadsens klare overbevisning, at hun ikke kunne have stået, hvor hun er i dag, uden hjælp og støtte fra sine omgivelser.
- Jeg er kun kommet så langt, fordi jeg har fået så god støtte fra min familie, mine venner og min mand hele vejen igennem. For mig har det handlet om at turde se lyset for enden.
I dag er Rikke Kjeldgaard Villadsen førtidspensionist og arbejder 10 timer om ugen i Sind-Huset, der er et værested for psykisk sårbare og pårørende i Morsø Kommune. Hun har selv været bruger af stedet i fem år.
Og selvom hun har fået sin allerstørste drøm opfyldt, er målet nu at fortælle og komme ud at holde foredrag om sygdomsforløbet.
- Jeg ved, hvad det betyder at få hjælp fra nogle, der selv har været igennem sygdom. Så jeg vil gerne hjælpe andre, hvis jeg kan, siger hun.