Efter miljø-skandale: Politikere vil fjerne ansvar fra kommuner
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST
Op mod 20 lastbiler om dagen kører i øjeblikket ind med jord fra Nordic Waste-grunden til jordhotellet i Aalestrup.
I Vesthimmerlands Kommune modtager de noget af den jord, der bliver kørt væk fra Nordic Waste ved Randers, men flere politikere vil nu fratage kommunernes opgave med miljøgodkendelser efter skandalen.
Nordic Waste-katastrofen i Randers Kommune er et tegn på, at opgaven med miljøgodkendelser og miljøtilsyn fremover ikke skal være et kommunalt ansvar, mener flere politikere på Christiansborg.
Det er Vesthimmerlands Kommunes borgmester Per Bach Laursen (V) dog uenig i.
De seneste dage er mere end 13.000 tons jord fra det skandaleramte Nordic Waste blevet kørt til Aalestrup.
Den lettere forurenede jord bliver afleveret på et såkaldt jordhotel i udkanten af byen, som Vesthimmerlands Kommune netop har givet en række nye påbud for at sikre sig, at alt foregår efter reglerne.
- Vi er slet ikke bange for, at der sker den samme katastrofe som i Randers, men vi er selvfølgelig meget opmærksomme på, hvad der sker dag for det, siger borgmesteren.
Det er et lokalt entreprenørfirma, der ejer og driver jordhotellet i Aalestrup, og kommunen har nu med et nyt påbud indskærpet betingelserne.
- Det handler om, at vi vil sikre os, at den kvalitet af jord, der kommer hertil ligger indenfor den miljøgodkendelse, som Vesthimmerlands Kommune har givet til virksomheden, understreger borgmesteren.
Jordhotellet har fået en godkendelse til at modtage og håndtere lettere forurenet jord af kommunen.
Hvordan sikrer I, at der ikke sker nogle miljøskader her?
- Vi har et godt samarbejde med virksomheden, og vi har været på tilsyn af flere omgange den seneste uge. Senest er der også givet et påbud til virksomheden på otte punkter, og det handler netop om, at vi godt vil vide mere om den beskaffenhed, der er i jorden, som kommer hertil. Vi sikrer også, at jorden bliver komprimeret, så vi er slet ikke bange for, at der sker den samme katastrofe.
Mangler kompetencer
Men efter skandalen ved Randers sætter flere partier nu spørgsmålstegn ved, om ansvaret om miljøgodkendelser bør ligge hos kommunerne.
Flere politikere på Christiansborg mener, at kommunerne skal have frataget sig de opgaver.
- Kommunerne vil jo have interesse i, at der er virksomheder i deres kommune, og varetager de så miljøets interesser godt nok? Det er jeg i tvivl om. Jeg har set en række eksempler på det seneste, hvor kommunerne ikke har håndteret det godt nok, så vi er nødt til at kigge på det igen, understreger miljøordfører fra Enhedslisten Søren Egge.
Også Det Konservative Folkeparti er åbne overfor at flytte ansvaret fra kommunerne.
- Det kan være meget store opgaver og meget forskellige opgaver, som lander på kommunernes borde, hvor nogle af de mindre kommuner simpelthen ikke har miljø-fagligheden til det og altså ikke kompetencerne til det, forklarer miljøordfører Mette Abildgaard (KF).
Borgmesteren i Vesthimmerlands Kommune ønsker dog ikke, at ansvaret bliver rykket.
Miljøstyrelsen har allerede kontrollen med 400 af landets største virksomheder, mens kommunerne, som det er nu, tager sig af resten.