En storm kan fjerne deres hjem: Mulig løsning på vej til desperate boligejere
Foto: Kristian Brønsbæk
Else Dam er en af de beboere, der frygter, at hendes hus snart er væk.
Husene vipper på kanten af skrænten på Lidl Strand i Thy, men nu er der måske en løsning på vej.
Da stormen Urd ramte tilbage i december måned 2016, fik det alvorlige konsekvenser for nogle huse på Lild Strand. Ét hus mistede væggen tættest på stranden, mens andre huse kom endnu tættere på skrænten.
Siden er der arbejdet på en kystsikringsplan, for beboerne frygter, hvad der sker, hvis vi igen til vinter bliver ramt af en storm.
Alle er enige om, at der skal gøres et eller andet
Kaj Kirk, formand for Thisted Kommunes Klima-, Miljø-, og Teknikudvalg
Tilbage i august blev den plan, som man havde arbejdet på siden Urd, så skudt ned. Den var ganske enkelt for dyr.
- Vi vil ikke deltage i kystsikringsplanerne. Det er teknik- og miljøudvalgets indstilling. Her og nu betyder det, at der ikke er nogen løsning for husejerne, sagde formand for Thisted Kommunes klima-, miljø-, og teknikudvalg, Kaj Kirk dengang til TV MIDTVEST.
Men nu er der så måske alligevel håb for beboerne ved Lild Strand. For kommunalbestyrelsen har alligevel lavet en indstilling til Teknik- og Miljøudvalget om, at de på ny skal tage stilling til sagen og finde en løsning inden udgangen af oktober.
Akut behov for at kystsikre
I en rapport, som kommunen selv har bestilt, står der, at der er et akut behov for at kystsikre inden vinteren, og i følge Kaj Kirk så ønsker Teknik- og Miljø udvalget at deltage, men udgifterne skal ned.
Det er i alt fem huse, som det drejer sig om, og ifølge den oprindelige plan vil det koste en straksbetaling fra kommunen på 2,5 millioner kroner, altså en halv million pr. hus. Derudover vil det være nødvendigt for kommunen at betale omkring 350.000 kroner om året i vedligeholdelse. Og det er det sidste beløb som skal ned, hvis Teknik- og Miljøudvalget skal være med, fortæller Kaj Kirk.
- Alle er enige om, at der skal gøres et eller andet. I morgen afholder vi et møde med beboerne i de fem huse sammen med COWI, som ville stå for kystsikringen. Her beder vi om at få et oplæg på, hvad der kan laves, og hvad det skal koste, forklarer han.
Udgiften til vedligeholdelse skal sænkes en del, før han er klar.
- Det skal som minimum halveres. Et er anlæg og noget andet er drift. Det sidste kan let ende med at blive det dyreste, fortæller han.
Han regner dog med, at der snart kommer en løsning.
- Jeg forventer, at det her ender positivt, og vi finder en løsning i meget nær fremtid. Vi har arbejdet på det her siden december, og nu går vi efteråret i møde, så der er ingen tid at spilde, siger Kaj Kirk.