Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fascinerende billeder: Fjerne galakser fik Ruslan ud af ensomhed

Foto: Ruslan Merzlyakov / Flemming Christensen

Ruslan Merzlyakovs ensomhed sendte ham mod fjerne stjerner og galakser.

Lige siden han var en lille dreng, har Ruslan Merzlyakov interesseret sig for stjerner og galakser, som på magisk vis funkler flere tusinde lysår fra vores egen jord.

Mindst 100 aftener og nætter om året er han på farten for at forsøge at indfange de utallige himmelfænomener, som udspiller sig på nattehimlen lige over os.

Også denne aften er han ude på stranden lige syd for Nykøbing Mors for at prøve lykken med sit kamera.

Det føles som om, man har mistet alt et øjeblik.

Rusland Merzlyakov

Mørket har lagt sig, og da månen ikke er fremme, og skyerne ligeledes har valgt at holde sig langt væk, giver det optimale betingelser for at betragte alt det, som nattehimlen har at byde på.

- Du skal altid have dit kamera med, når det er klart vejr, fordi man ved ikke, hvad der venter på dig ude i universet, fortæller den 26-årige astrofotograf.

Interessen for at bruge kameraet til at fremtrylle de utroligt smukke farver og formationer, som vi ikke umiddelbart altid kan se med det blotte øje, har han ikke altid haft.

Det udsprang af en krise, Ruslan Merzlyakov pludselig havnede i, da han var 15 år.

Den svære flytning

En svag accent vidner om, at han er nydansker. Oprindeligt stammer han fra Letland.

I 2011 besluttede hans mor sig for, at de skulle flytte til Danmark på grund af en økonomisk krise, som var meget mærkbar i familien.

Ruslan syntes ikke, det var en god beslutning at flytte, men der var ikke noget at stille op for den 15-årige, som bare måtte følge med til limfjordsøen Mors.

- Min mor havde ikke noget arbejde, så hun ville undersøge mulighederne i Vesten. Hun blev ved med at sige til mig hele tiden: “Det er sådan set kun, fordi jeg elsker dig,” erindrer Ruslan Merzlyakov og tilføjer:

- Vi flyttede, fordi hun tænkte, det ville være bedst for mig i min fremtid.

Ruslan Merzlyakov som nytilflyttet alene på stranden. Foto: Ruslan Merzlyakov

På den måde havnede teenageren i Nykøbing, hvor han i begyndelsen stod uden et sprog til at kommunikere med de nye omgivelser på.

- Det føles som om, man har mistet alt et øjeblik. Alle kontakter, venskaber, relationer og kammerater, husker Ruslan.

- Der er ingenting. Der er kun dig selv!

Men han har den livsfilosofi, at man altid skal kigge efter de positive elementer i alle situationer. På bagkant vurderer Ruslan, at det netop var ensomheden, som sendte ham mod fjerne stjerner og galakser. 

Foto: Flemming Christensen / TV MIDTVEST

En svær start med mors kamera

Han erkendte, at han selv måtte gøre noget for at få kontakt med omverdenen og satte sig dermed for at få en hobby.

Med sin mors meget gamle digitale kamera begyndte han at rette objektivet mod himlen i et forsøg på at fotografere stjerner og himmelfænomener.

Fakta om astrofotografi:

Astrofotografi er fotografering eller billeddannelse af astronomiske objekter, himmelske begivenheder eller områder på nattehimlen.

Det første fotografi af et astronomisk objekt (Månen) blev taget i 1840, men det var først i slutningen af det 19. århundrede, at teknologiske fremskridt tillod detaljeret stjernefotografering.

Udover at være i stand til at registrere detaljerne i udvidede objekter som Månen, Solen og planeter, har moderne astrofotografi evnen til at afbilde objekter, der er usynlige for det menneskelige øje, såsom svage stjerner, tåger og galakser. Dette gøres ved langvarig eksponering, da både film- og digitale kameraer kan akkumulere og opsummere fotoner over disse lange perioder.

Fotografering ved hjælp af udvidede eksponeringstider revolutionerede området for professionel astronomisk forskning, registrerede hundredtusinder af nye stjerner og tåger, der var usynlige for det menneskelige øje.

I dag er astrofotografi for det meste en underdisciplin i amatørastronomi, der normalt søger æstetisk tiltalende billeder snarere end videnskabelige data. Amatører bruger en bred vifte af specielt udstyr og teknikker.

Med nogle få undtagelser anvender astronomisk fotografering lange eksponeringer, da både film og digitale billeddannelsesenheder kan akkumulere lysfotoner over lange perioder. Mængden af lys, der rammer filmen eller detektoren, øges også ved at øge diameteren af den primære optik (målet), der anvendes.

Byområder producerer lysforurening, så udstyr og observatorier, der udfører astronomisk billeddannelse, er ofte placeret på fjerntliggende steder for at tillade lange eksponeringer, uden at filmen eller detektorerne bliver oversvømmet med omstrejfende lys.

Da Jorden konstant roterer, drejes teleskoper og udstyr i modsat retning for at følge den tilsyneladende bevægelse af stjernerne over hovedet (kaldet daglig bevægelse). Dette opnås ved at bruge enten ækvatoriale eller computerstyrede altazimuth teleskopmonteringer for at holde himmellegemer centreret, mens jorden roterer.

Kilde: Wikipedia

På det tidspunkt havde Ruslan ingen anelse om, at hans billeder flere år senere skulle vinde international bevågenhed og anerkendelse. Ja, de skulle blive så gode, at nogen beskyldte ham for ligefrem at snyde.

Men i begyndelsen var fotograferingen ikke særligt let, og resultatet var ofte slørede billeder. Morsingboen var dog vedholdende, og efter et par år blev det til ret hæderlige skud.

Ved at gå med aviser var han nu også blevet ejer af et canon-kamera 1100D, som kostede 4.500 kroner. Det, kombineret med et teleobjektiv, sendte ham på rette kurs med den nye hobby.

- Arbejdet med kameraet gjorde mig glad, fastslår Ruslan.

Pludselig åbnede der sig en helt ny verden, hvor han ved hjælp af langtidseksponering på op til 30 sekunder kunne se ting, som man ikke umiddelbart kan se uden kameraet.

- Jeg tænkte: "Holdt da kæft, hvor er det bare unikt og fascinerende."

Et af af kendetegnende på Ruslands billeder er, at der ofte er mennesker på dem, og det er tit ham selv, der er med på billedet. Foto: Ruslan Merzlyakov
Foto: Ruslan Merzlyakov
Foto: Ruslan Merzlyakov
Mælkevejen her på billedet er et af Ruslands yndlingsmotiver. Foto: Ruslan Merzlyakov

Og på internettet lærte Ruslan sig selv nye teknikker ved hjælp af film på YouTube og artikler.

I dag 11 år efter begyndelsen på karrieren som astro-fotograf deler den prisbelønnede fotograf gerne ud af den erfaring, han har fået i jagten på de gode skud ud i universets uendelighed. Spontan planlægning på stedet er altafgørende for den 26-årige - også her på stranden denne aften ved hans hjemby på Mors.

- Du ser et vildt element på himlen, og så lynhurtigt i din hjerne får du et visuelt billede af, hvad du vil opnå. Komposition er det, du skal fokusere på. Du skal planlægge spontant på stedet ud fra det, der sker.

Den første hater

Med tiden begyndte Ruslan at dele sine billeder på nettet – fortrinsvis på Facebook.

Her fik hans billeder stor opmærksomhed på grund af den stil Ruslan havde valgt, men også fordi han var pioner på området.

Billederne var så gode, at en pressefotograf fra København beskyldte ham for at snyde.

- Det var første gang jeg fik en hater. Han beskylder mig for fotomanipulation og for at snyde hele fotoverden, fortæller Ruslan og citerer:

“Se ham der. Han snyder bare folk, for han bruger samme himmel på alle sine billeder."

“Det er noget, der skal meldes til journalistforbundet”, lød kommentarerne fra pressefotografen.

- Jeg gik aldrig i dialog, selvom det foregik på min facebookside. Jeg gad simpelthen ikke. Det var spild af tid, fortæller Ruslan.

I sidste ende kom pressefotografen til at slette alle kommentarerne.

- En masse af mine venner både på Facebook, men også dem som kender mig personligt som fotograf, de gik ind og forsvarede mig. De kender mig, og de ved, hvordan jeg arbejder, når jeg fotograferer, fastslår Ruslan, som ikke engang blev ked af angrebet.

- Nej! Det var bare så langt ude.

Selvom man bliver svinet til, så bør man dog stoppe op og lytte, hvad der bliver sagt, mener den unge fotograf.

- Det kan godt være, man kan tage noget fra kritikken og så gøre det til en forbedring.

- Jeg er ikke den type, der kun ønsker konstruktiv kritik. Jeg er åben for alt, påpeger han.

Foto: Ruslan Merzlyakov

Tog chancen til VM

Sådan en klar og smuk aften på stranden som denne, mærker man tydeligt, hvor omhyggelig Ruslan er med sit udstyr og de dispositioner, han træffer for at få det optimale skud.

Og selvom han ikke er konkurrencemenneske, blev han i 2017 fristet til at teste sin formåen i det, som han elsker at gøre.

Ruslan tog chancen og meldte sig til VM i astro-fotografi i London.

- Jeg tænkte: “Hvorfor ikke prøve?” siger den unge fotograf.

Han var selv meget overrasket over at få en flot nominering ved sin første deltagelse.

Det smagte af mere. 

Med dette billede kunne Ruslan i 2019 kalde sig den næstbedste i verden i genren natlandskab. Foto: Ruslan Merzlyakov

Næste år deltog han igen og her blev det til en tredjeplads i genren for natlandskab.

Og i 2019 opnåede han sit hidtil bedste resultat. Her fik han både en tredjeplads i nordlyskategorien, og i natlandskab kunne han nu kalde sig den næstbedste i verden.

På trods af de flotte placeringer er det vigtigt for den prisbelønnede fotograf at slå én ting fast:

- Det er ikke resultatet, der er vigtigt, men rejsen hvor man udvikler sig og bliver bedre og bedre, bedyrer han.

Få tips og tricks til at komme i gang med astrofotografering

Kunne du også tænke dig at tage dine første billeder af stjernehimlen?

Alt hvad du har brug for, er dit kamera og et stativ.

- Det handler nemlig om personen bag kameraet og ikke om udstyrets pris, fortæller Ruslan Merzlyakov.

Er du ikke super skarp til at genkende stjernebillederne og finde Andromedagalaksen, så fortvivl ikke. Der er heldigvis udviklet en lang række apps, som hjælper dig med at finde stjernebilleder og de fænomener der er værd at se efter den nat du er ude. Her er tre apps Ruslan kan anbefale:

Stellarium (IOS / Android)

Star Walk (IOS / Android)

SkyView (IOS / Android)

God fornøjelse!

Ruslan er dog overbevist om, at hvis man arbejder hårdt, så kommer man til at opnå succes.

- Hvis du bruger alle dine kræfter på noget, så kommer du til at finde din plads på stjernehimlen, som jeg gjorde, siger han og tilføjer:

- Der er ikke nogen tidshorisont på, hvornår det sker. For nogle tager det en enkel nat. For andre tager det flere år, måske ti år, måske hele deres liv.

I år holder han pause fra konkurrencer, men Ruslan vil ikke afvise, at han deltager igen i fremtiden. 

Foto: Ruslan Merzlyakov

Grønland og Toyota åbner døre

Med tiden har også den kommercielle branche fået øjnene op for Ruslans talrige pletskud af himmelfænomener.

I efteråret 2021 blev Ruslan inviteret en måned til Grønland af Air Greenland. Opgaven lød på, at han skulle tage så mange billeder som muligt af natlandskaber og nordlys.

- Det opfyldte en drengedrøm om at komme til Arktis og opleve den fantastiske natur. Pludselig fik jeg adgang til en uendelig legeplads i naturen, fortæller Ruslan.

Men det skulle samtidig blive højdepunktet i hans karriere som fotograf og formidler, for Air Greenland er nogle af de største og vigtigste aktører indenfor turistbranchen.

- Det har åbnet nye døre og muligheder i min karriere, siger fotografen, mens han tager tilløb til at afsløre sit nyeste samarbejde.

Ruslan vil gerne prøve at bryde rammerne for den klassiske landskabsgenre og prøve noget nyt – for eksempel bilfotografering.

Toyota viste sig at være interesserede i at prøve det nye markedsføringskoncept med de unikke billeder.

Ruslan vil gerne prøve at bryde rammerne for den klassiske landskabsgenre og prøve noget nyt – for eksempel bilfotografering. Foto: Ruslan Merzlyakov

- Det er altså en vild oplevelse at kunne skabe noget unikt for én af verdens største virksomheder. Jeg fik også lov til at udfordre mine kompetencer, når det gælder om at gøre fotografier æstetiske, fordi alt skal være i top, når man arbejder med projekter af den størrelse, lyder det fra Ruslan.

Han kan også bryste sig af at have leveret billeder til prominente, internationale medier og organisationer som National Geographics, BBC, Forbes og den amerikanske rumfartsorganisation, NASA.

Men fremtiden – hvad med den?

Foto: Ruslan Merzlyakov

Det kan blive endnu større

Fritidsarbejdet som postbud på hjemstavnen på Mors har den dansk-lettiske stjernefotograf holdt fast i, selvom han lige nu tager en kandidat i turisme på universitetet i Aalborg.

Han har også et speciale i arktisk studie, men hvad det skal munde ud i, når han til denne sommer bliver færdig med sit studie, ved han endnu ikke.

- Jeg har det altid svært med at snakke om fremtiden, fordi livet kan være meget ustabilt - især fordi vores verden er så dynamisk, mener Ruslan.

Han skæver også efter andre uddannelsesmuligheder, når han får sin kandidatgrad. Måske vil Ruslan begynde på noget helt nyt, men én ting ligger helt fast:

- Det ville selvfølgelig være et drømmeliv, hvis jeg kunne få mulighed for at rejse verden rundt og formidle nattehimlen, fastslår han.

Man kan blive skør af det.

Rusland Merzlyakov

Som astrofotograf har han efterhånden skabt sig et stort netværk med mange interessante og dejlige mennesker. Derfor kan han i dag med sikkerhed sige:

- Jeg føler mig slet ikke ensom, men med andre ord kan jeg også sige, at jeg lever i min egen verden, selvom det måske kan lyde, som om jeg stadig er ensom.

- Jeg kan have det godt, både når jeg er alene, og når jeg er sammen med andre, pointerer Ruslan.

Trofaste venner lysår væk

Denne aftens tur på jagt efter himmelfænomener og spændende formationer længere væk, end vi kan rejse til med selv den største raket, nærmer sig så småt sin afslutning.

For Ruslan handler ekspeditionerne mere om at nyde øjeblikket end at tænke på det uendelige univers.

- Jeg tænker mere på æstetikken på nattehimlen end meningen med livet, og hvor stor vores verden er, fordi man kan blive skør af det. 

To af hans favoritter, når det gælder æstetik på nattehimlen, er nordlys og Mælkevejen. I aften blev det kun til et billede af Mælkevejen, men det fjerner ikke glæden i den 26-årige over at være kommet afsted.

- Jeg er bare taknemmelig, fordi jeg har mulighed for at nyde nattehimlen og universet, tage billeder af det og dele med resten af verden, selvom det lyder meget stort.

- Det er meningen med mit liv at fotografere natlandskab for at inspirere andre til at komme ud og opleve vores fantastiske natur, slutter Ruslan.

Herefter fører hans sandfarvede støvler ham komfortabelt videre hen ad stranden i mørket langs Limfjorden, mens pandelampen guider ham hjem i sit klare skær - ledsaget af utallige stjerner langt, langt derude.

Hans trofaste holdepunkter og venner for livet. 


- Vi skriver Danmarkshistorie: Endelig klar til at bruge hundredevis af millioner

Foto: Hans-Christian Lauritzen, TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg får nyt vartegn, der skal gøre byen lige så berømt som snapsen.

Om to år skal det hele være klar.

Kunsthal Spritten og det 30 meter høje kunstværk Cloud City Aalborg. Målet er at Nordjyllands største by får et kulturtilbud i verdensklasse. Det er ikke ambitioner der mangler, når de to chefer for Kunsthal Spritten fortæller om fremtiden.

- Det er Danmark, der får en ny kunsthal. Det er sådan set også Nordeuropa, der gør det, fordi med sådan et stort kunstværk, vi kobler til bygningen, så kigger vi ind i et helt vildt ambitionsniveau. Et vi alle sammen kan glæde os til, om vi bor i Aalborg eller et andet sted i Nordeuropa, siger Signe Cecilie Nørgaard Jochumsen, der er en af de to chefer for Kunsthal Spritten.

Specielt når talen falder på den argentinske kunstner Tomás Saraceno, der skal lave det 30 meter høje kunstværk uden for Kunsthal Spritten, drømmer Aalborg stort.

Så vildt bliver det nye kunstværk.

Chefer bliver holdt langt væk fra tidsplanen

Projektet Kunsthal Spritten og Cloud City Aalborg skal stå færdig i løbet af 24 måneder, men:

Den præcise dato for indvielsen er ikke fastlagt.

Otte fonde og Aalborg Kommune betaler for projektet til 350 millioner kroner. Fondene står for 295 millioner, mens Aalborg Kommune betaler 55 millioner og står for driften, indtil åbningen.

De to chefer i Kunsthal Spritten er kunsthistorikere, men de tør godt love, at byggeriet er klar om to år.

Bare rolig. Det er ikke kunsthistorikere, der skal stå for håndværksarbejdet.

Bilbao-effekten kan give milliarder

I Aalborg drømmer de om den såkaldte Bibao-effekt. I 1997 fik den nordspanske by et Guggenheim-museum. Det fik i løbet af 10 år investeringer i kunst og byudvikling til at eksplodere, så Bilbao i dag tiltrækker turister fra hele verden i tusindvis. Og indtægter for milliarder.

Dagen i dag, hvor projektet blev endeligt sat i gang, er Aalborg første skridt på vej mod mere international anerkendelse og altså drømmen om en nordjysk pendant til den nordspanske opblomstring.

- Det er bestemt ikke hver dag, og vi skriver Danmarkshistorie, påpeger Bibi Henriksen Saugman, der er den anden af de to chefer på Kunsthal Spritten.

10 år undervejs

Ideen med Kunsthal Spritten og Clous City Aalborg blev født for 10 år siden af erhvervsmanden Martin Nielsen. Siden har det været igennem et tumultarisk forløb, der blandt andet omhandlede ballade om udbygningsaftaler og stor intern palaver mellem entreprenører og kommune.

Det var i 2014 Martin Nielsen første gang luftede sine planer om at omdanne den gamle spritfabrik til en ny eksklusiv bydel. Trods de mange bump tør alle godt melde ud, at om to år er de klar.

Bygger videre på arbejdet fra fortidens pionerer.

Kunsthal Spritten fortæller, at de stadig holder arrangementer i de par år, som renoveringen og byggeriet tager. Derfor bliver der rig mulighed for nordjyderne til at besøge stedet, mens det bliver lavet om.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Han skal være afdelingsleder i European Energy.

2025 bliver et overordentligt travlt år for Kristian Tilsted.

Han har netop scoret et nyt job som afdelingsleder i European Energy, hvor han nu er ansvarlig for drift og vedligeholdelse af selskabets solcelleparker. Ikke nok med det skal han også forsøge at bevare borgmesterposten på Venstre-hænder ved kommunalvalget, som løber af stablen 18. november.

I august blev han nemlig udpeget som Venstres borgmesterkandidat, efter den siddende borgmester Niels Jørgen Pedersen (V) havde besluttet, at han ikke ville genopstille.

Kristian Tilsted lader TV2 Nord vide, at det nye job ikke rokker ved hans ambitioner.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg går til valg på, at vi beholder borgmesterposten, så det er helt klart målet. Lykkes det, har vi en ny situation, men det er jo kalkuleret i forhold til min ansættelse, så det har jeg selvfølgelig talt med min nye arbejdsgiver om, siger Kristian Tilsted.

Har lavet aftale med hustru

Ved siden af jobbet som afdelingsleder skal der dermed føres valgkamp til næste år. Folk skal dog ikke være nervøs for, at han går på kompromis med den del.

- Der skal være tid til at føre valgkamp. Jobbet er fleksibelt, og jeg kan også arbejde hjemmefra. Det hele er et spørgsmål om prioritere sin tid. Jeg har en aftale med min hustru om, at der kan afsættes tid til det hele. Det går selvfølgelig lidt ud over familielivet, men vi har heldigvis voksne børn, så de kan passe sig selv, siger borgmesterkandidaten.

Kristian Tilsted har siddet i kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune i 10 år og er i dag medlem af Erhverv-, Klima-, Miljø- og Teknikudvalget.

Han blev tidligere på året fritstillet fra det direktørjob, han havde i Netselskabet Elværk. Ifølge eget udsagn på grund af omstruktureringer.

Den nye arbejdsplads ligger i Nykøbing Mors. European Energy er en international organisation med 850 ansatte fra 43 nationaliteter.

Han får arbejdsplads i Nykøbing Mors og bliver chef for samlet 14 medarbejdere. Det nye job glæder ham.


Mens de jubler i Lønstrup - er de skuffede i Tversted og Kjul

Foto: Henning Larsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det er ikke alle steder i Hjørring, der er ramt af kysterosion, der får del i de millioner, Hjørring Kommune har fået til kystsikring.

- Vi er dybt skuffede over, at der ikke er penge til de områder, der er mest ramt af kysterosionen.

Sådan lyder det fra Kurt Trynskov, der ejer Aabo Camping i Tversted.

For fredag har Hjørring Kommune fået 6,3 millioner kroner til sandfodring ved kommunens vestvendte kyst. Sandfodringen skal ske på en 8,8 kilometer lang strækning, der ikke omfatter Tversted.

- Det er da skuffende, at når der kommer så mange penge, så er vi ikke tilgodeset. Og mange af de steder, der er nævnt, er der jo lavet hårdt kystsikring, siger campingpladsejeren.

De er dog ikke interesserede i hård kystsikring i Tversted, der vil skæmme landsskabet. De er tilgengæld interesserede i at få sandfodret deres kyst.

- Jeg er barnefødt i Tversted, og der var engang, hvor der var høje klitter nedenfor den blå kiosk, hvor man kunne ligge og sole sig og en strand på 50-70 meter. Men nu er alle klitterne væk. Og nu er der ikke ret meget bred strand tilbage, siger campingpladsejeren.

Her skal der sandfodres

Der er givet 6,3 millioner til sandfordring på kommunens vestvendte kyst, nærmere bestemt sandfodring på samlet 8,8 kilometer erosionsramt strækning, primært ved sommerhusområderne Nr. Lyngby, Mårup, nord for Lønstrup fra Harrerenden til Udemarken og ud for Nørlev-Skallerup-området.

Man piller ved det naturlige flow

Samme holdning deler Arne Therkelsen fra Kjul Strand. Også her er de blevet forbigået, og han mener, at området på den måde bliver ramt dobbelt.

For ikke nok med, at der ikke skal sandfodres på strækningen, så bliver den naturlige barriere, der lægger sig ved molen i Hirtshals Havn, renset op og fjernet igen.

- Vi bliver dobbeltramt. Hvis man skal tro læren om tilblivelsen af Skagens Odde, er det jo ikke uden betydning, at de oprenser det sand, som Hirtshals Havn stopper. Vi har svært ved at forstå, at det skal suges op og sejles vestpå igen, lyder det fra Arne Therkelsen.

Se interview med Søren houmann, der er udvalgsformand i Hjørring Kommune.

Skagens Odde er en stor sandodde, der er blevet dannet indenfor de seneste 7000 år. Det er den ved, at enorme mængder af sand er blevet frigjort ved erosion af de kvartære lag langs Nørrejyllands vestkyst, for naturligt at blive transporteret til Jyllands nordende af bølger og strøm.

- Det er jo hans levebrød

Han er skuffet over, at det, han kalder naturkommunen Hjørring og havnen i Hirtshals, har fået dispensation til at sejle sandet vestpå.

- Det er jeg lidt uforstående overfor. For det er på grund af sandets naturlige flow, at Skagens Odde og Kjul eksisterer, og det naturlige flow afbryder man jo ved at føre sandet tilbage. Jeg kan næsten kun tænke, at erosionen på sigt bliver et endnu større problem, end det er i øjeblikket, siger Arne Therkelsen.

Sådan ser det ud, når der sandfodres.

Både i Tversted og i Kjul har det betydning for turismen i området, at de brede sandstrande ser ud til at være en saga blot - undtagen på de vindstille dage, som der ikke er mange af på vestkysten.

- Det var og er det, turisterne kommer efter. De, der ikke er kommet i området i mange år, tror, de er kørt forkert, når de kommer her, siger Kurt Trynskov fra Tversted, der bliver bakket op af Arne Therkelsen:

- De turister, der kommer her, kommer jo, fordi der har været en bred vesterhavsstrand med god adgang, der er en børnevenlig. Og det kan ikke undgå at blive påvirket. Min genbo er en campingplads, og det er jo hans levebrød det her. Vi har i forvejen ikke mange virksomheder og arbejdspladser her i vandkanten, siger han.


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Så er landsdelens mest omtalte godstransport sejlet i havn.

Prammen med de tre gigantiske mølledele, der siden i fredags har været på rejse fra Brande mod testcentret i Østerild, er nu på vej ind i havnen i Hanstholm efter en sejltur, der tog sin begyndelse i Hvide Sande klokken 22 i går aftes.

Det viser billeder fra Hanstholm Havn.

Selvom det er stort, og tungtvejende gods, der står på prammen, så gør havnechef Søren Zohnesen ikke store øjne af transporten.

- Det er som en dag mere på kontoret. For os har der ikke været nogen ekstraordinære opgaver, fordi vores infrastruktur kan håndtere det, siger han.

Det eneste, der måske skal ændres betydeligt på, er et par lygtepæle og skilte på havnen, mener chefen i Hanstholm.

Men selvom de i Hanstholm ser transporten som en normal opgave, så giver det alligevel lidt indtryk.

- Det er altid spændende at se, når sådan noget kommer ind i havnen. Møllerne bliver større og større for hver gang, men nogle gange er det svært at se, at de er blevet det, siger Søren Zohnesen, der er havnechef på Hanstholm Havn.

Han fortæller, at det kræver lige så mange forberedelse at køre strækket fra Hanstholm til Østerild, som det krævede mellem Brande og Hvide Sande. 

- Jeg tror ikke, der er gjort de helt store forberedelse. Vejen er jo godt forberedt på de her laster, fordi de har kørt, der så mange gange, siger han. 

Foto: Ole Vognstoft

Hvis du vil se mølledelenes tur til havnen i Hvide Sande, hvorfra delene blev sejlet til Hanstholm, kan du se og læse livebloggen her.


Social dumping: Tre Aalborg-virksomheder under lup

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Virksomhederne kan se frem til yderligere kontrol.

Fejl og snyd blev for nyligt konstateret af Skattestyrelsens medarbejdere i en landsdækkende kontrolaktion.

I hele 33 ud af 52 kontroller blev der fundet indikationer på social dumping. Tre Aalborg-virksomheder er nu under Skattestyrelsens lup for problemer og humbug.

Hvad er social dumping?

Det er social dumping, når udenlandsk arbejdskraft udfører opgaver i et andet land til en lavere løn og under ringere arbejdsforhold, end hvad der gælder for det pågældende lands arbejdstagere.

Kilde: Fagbevægelsens Hovedorganisation

Det var i sidste uge, at Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet aflagde visit hos fem Aalborg-virksomheder, som hovedsageligt opererer inden for restaurationsbranchen.

- Virksomhederne, vi kontrollerer, er udvalgt, fordi vores oplysninger indikerer, at der kan være problemer med social dumping. Kontrollerne viser, at de tre Aalborg-virksomheder er med til at skabe unfair konkurrence, siger Ernst O. Nielsen, funktionsleder i Skattestyrelsen.

Virksomhederne kan nu se frem til at blive kontrolleret yderligere, så Skattestyrelsen kan opgøre skat og moms korrekt for virksomhederne og deres ansatte.

- Når vi skal se nærmere på tre virksomheder, skyldes det, at vi under kontrollen har oplevet nogle uoverensstemmelser og uklarheder omkring moms og skat, som vi skal have set nærmere på. Desuden mener vi, at medarbejderne i en enkelt virksomhed, skal anses for arbejdsudlejede til den danske virksomhed, de udfører arbejde for, siger Ernst O. Nielsen.

I forbindelse med kontrollerne har Skattestyrelsen på landsplan talt med 161 medarbejdere. 110 blandt dem var udenlandske.

Det var årets ottende landsdækkende aktion mod social dumping foretaget af Skattestyrelsen.