Finanslovsforhandling: Hjælp på vej til små gymnasier

Regeringens omprioriteringsbidrag presser især små gymnasier. Men nu kan der være hjælp på vej, lover to folketingsmedlemmer valgt her i landsdelen.

De almene gymnasier, og især de mindste i landet, er pressede af regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag, hvor de hvert år til og med 2021 skal spare to procent.

Men i forbindelse med de igangværende finanslovsforhandlinger, er der nu formentlig hjælp på vej. Det lover Lise Bech, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, valgt i Thisted-kredsen.

- Vi vil ikke skære i de små gymnasier. Det er det, vi har med til finanslovsforhandlingerne. Det er så vigtigt, at der er uddannelsessteder også i yderdistrikterne, siger Lise Bech.

- Dansk Folkeparti har meget fokus på det her. Og jeg er helt tryg ved, at vi får løst det her. Det er jeg helt sikker på. Om vi får fjernet omprioriteringsbidraget på de mindre gymnasier – eller om vi gør det på elevtakster – det bliver der regnet på i øjeblikket, fastslår DF'eren, i det ugentlige politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST.

Her i landsdelen har blandt andet Morsø Gymnasium kritiseret regeringens sparekrav. Gymnasiet i Nykøbing har 280 elever. Rektor Kurt Sonne Thomsen forudser, at hvis ikke der bliver gjort noget ved omprioriteringsbidraget, så ender gymnasiet med røde tal i 2019.

Konservative: Det løser sig

Orla Østerby, medlem af Folketinget for de Konservative, som er en del af regeringen, beder de mindre gymnasier om at slå koldt vand i blodet. I følge den konservative landdistriktsordfører er der en løsning på vej omkring det udskældte omprioriteringsbidrag.

- Jeg er helt rolig med hensyn til de små gymnasier, siger Orla Østerby.

- Vi skal nok finde en løsning på det her. Jeg kan love en ting: Der vil ikke være et parti i Folketinget, der vil have interesse i, at de små gymnasier skal lukke, siger det konservative folketingsmedlem fra Lemvig.

Ikke brug for lappeløsninger

Tidligere på måneden besluttede regeringen og Dansk Folkeparti at droppe omprioriteringsbidraget for erhvervsuddannelsernes vedkommende.

For Socialdemokratiets folketingsmedlem i Thisted-kredsen er det nyt, at der nu kan være hjælp på vej til de trængte mindre gymnasier. Simon Kollerup kalder det glædeligt, hvis de bliver en del af en kommende finanslovsaftale, men slår fast, at der ikke er brug for lappeløsninger.

- Gymnasierne ønsker, at man fjerner omprioriteringsbidraget. Det foreslår vi i Socialdemokratiet, at man gør, siger Simon Kollerup.

OMPRIORITERINGSBIDRAGET

  • Idéen med omprioriteringsbidraget består i, at staten beholder en procentdel af pengene til eksempelvis kommuner, regioner eller uddannelsesinstitutioner. Dermed kan politikerne på Christiansborg hvert år fordele milliarderne til de områder, de ønsker.
  • Da Venstre indtog Statsministeriet i 2015, blev omprioriteringsbidraget udvidet til også at omfatte undervisnings-, uddannelses- og kulturområdet. På det tidspunkt kørte dansk økonomi "på kanten", så regeringen var nødt til "at stramme op", har finansminister Kristian Jensen (Venstre) tidligere forklaret.
  • De næste tre år skal gymnasier, universiteter og museer fortsat spare omkring 800 millioner kroner om året med det såkaldte omprioriteringsbidrag på to procent.
  • Fra 2022 vil regeringen føre alle pengene tilbage til de tre områder. Det vil sige 842 millioner kroner. De penge afsætter regeringen som en reserve på finanslovsforslaget for 2019.

Kilde: Ritzau


Seneste nyt

fra Nordjylland