LIGE NU:

Fiskeriminister afviser kritik: - Det går helt som planlagt

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) giver ikke meget for den kritik, som både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har rejst i forbindelse med håndteringen af muslinge- og østerskvoter i Limfjorden.

Det går for langsomt med at få trumfet nye regler for muslinge- og østerskvoter i Limfjorden igennem.

Det mener i hvert fald Ib Poulsen (DF) og Simon Kollerup (S), der kritiserer fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) for at trække tiden i kampen mod, at kvoterne skal ende på for få hænder.

Ministeren afviser dog, at der skulle være noget at kritisere.

- Det er en helt ny kritik, jeg hører nu fra ordførerne. Så sent som i sidste uge bad Ib Poulsen om at få nogle ændringer med i den bekendtgørelse, som nu skal sendes i høring. Det kan ikke gå hurtigere, når vi skal sørge for, at tingene er i orden i de bestemmelser, vi sender ud, siger Eva Kjer Hansen.

- Det går helt som planlagt. Bekendtgørelsen er på vej i høring, og det er meningen, den skal træde i kraft den 1. januar. Det er det, der har været planen hele vejen igennem, forklarer ministeren.

Vedtog aftalen for et halvt år siden

For et halvt år siden vedtog parterne en bred aftale, som skulle forhindre kvotekoncentrationen i dansk fiskeri i at løbe løbsk. Aftalen skal blandt andet sænke loftet for antallet af licenser til muslinge- og østersfiskeri fra fire til tre.

Men lovgivningen på området er altså endnu ikke på plads. I hvert fald ikke før 1. januar 2019, og derfor er fiskeriordførerne utilfredse.

- Det er rettidig omhu at sikre, at der ikke er nogen, der får frit spil i en periode. Vi kan se, at der er nogen, der køber kvoter i den mellemliggende periode. De køber kvoter, der overstiger det loft, der er vedtaget, siger DF’s fiskeriordfører, Ib Poulsen.

Fiskeriministeren holder dog fast i, at alt forløber, som det skal.

- Det er en helt almindelig proces, at vi skal have skrevet bekendtgørelsen, og at den skal sendes i høring. Vi har to datoer om året, hvor regler der rammer erhvervslivet kan træde i kraft.  

Ifølge Fiskeristyrelsen er der ikke registreret køb af muslinge- og østerskvoter i Limfjorden, som bringer enkelte fiskere over det nye kvoteloft.