Flemming fisker efter gammelt garn: Efterladt spøgelsesgarn tager livet af skaldyr
Flemming Johannesen har indstillet sit sædvanlige fiskeri, for at rydde op på bunden af Limfjorden.
På bunden af Limfjorden ligger der flere steder nærmest kirkegårde af såkaldt spøgelsesgarn. Det er gammelt fiskegarn, som fiskere gennem årene har mistet eller smidt ud.
Desværre vikler hummere og taskekrabber sig ind i garnene, så de ikke kan komme fri, hvor de sidenhen dør af sult.
- Jeg synes, det er ærgerligt, at der er nogen, der glemmer eller mister deres garn. Det virker lidt forkert, at man bare har brugt det som en losseplads, fortæller erhvervsfiskeren Flemming Johannesen, der normalt fisker efter hummere og østers ved Fur.
Derfor har han sammen med en gruppe af fiskere for en tid indstillet hummer- og østersfiskeriet. I stedet er han en del af et stort projekt for at få ryddet op på Limfjordens bund.
Derfor fisker han kun efter spøgelsesgarn for tiden.
- I går fangede jeg to big back sække. Gangen før havde jeg tre sække, fortæller fiskeren fra Fur.
Hvem har efterforladt garnene?
Danmarks Fiskeriforening er også gået ind i projektet med spøgelsesgarnene. De mener dog ikke, at fiskere stadig efterlader garn i Limfjorden.
- Det er selvfølgelig uetisk, og selvfølgelig skal fiskerne sørge for at få garnene med ind. Det er mit indtryk, at erhvervsfiskerne selvfølgelig tager garnene med ind. Det er fortidens synder meget af det, siger Svend Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.
Der er ikke nogen måde at se på garnene, hvem ejermanden tidligere har været. Men Flemming Johannesen fortæller, at der for 7-10 år siden blev sat mange billige garn til salg, da mange garnbåde stoppede i Limfjorden. den billige købepris kan have fået nogle fiskere til at være mere ligeglade med at få garnene med ind igen, mener han.
Det virker lidt forkert, at man bare har brugt det som en losseplads
Flemming Johannesen, erhvervsfisker, Fur
Svend Erik Andersen er mere forsigtig med sit bud på, hvorfor der er havnet så mange garn på havbunden, da forskellige slags fiskere benytter Limfjorden.
- Som vi ser det, er det en blanding af uvidenhed, og at der er mange, der ikke har et ordentligt kendskab til, hvordan man opfører sig til søs. Der er amatørfiskere, fritidsfiskere og erhvervsfiskere. Det er mit håb, at erhvervsfiskerne kender deres pligt, fortæller formanden.
Kutymen skal på plads
Det er DTU Aqua, der er tovholder på hele projektet med at få ryddet op, men Danmarks Fiskeriforening har forsøgt at gøre deres for at forhindre, problemet sker igen i fremtiden.
- Vi har i samarbejde med amatørfiskere og fritidsfiskere lavet et informationsmateriale, som vi har sendt ud til alle, også til vores medlemmer, så de ved, hvad kutymen er i forhold til garn, fortæller formanden.
Fiskeren fra Fur tror da også, at de fleste fiskere i dag ved, at de ikke skal efterlade deres garn i vandet.
- Ikke sagt at det ikke sker i dag, men jeg tror ikke, at det er i så stor stil i hvert fald, siger Flemming Johannesen.