Forsvarer til voldtægtsdømt: - Min klient er rystet

En 36-årig mand er dømt for at have bortført og voldtaget en ni-årig pige tilbage i juni 2018. Den 36-årige har hele tiden nægtet sig skyldig.

En 36-årig mand har tirsdag fået tildelt en forvaringsdom, som er en af de hårdeste straffe, man kan modtage inden for det danske retssystem. Den 36-årige er dømt for at have voldtaget og bortført en ni-årig pige.

quote Han har fastholdt sin uskyld hele vejen igennem, men resultatet er, som det er.

Jesper Gad, Forsvarer

- Min klient er rystet over resultatet. Han har fastholdt sin uskyld hele vejen igennem, men resultatet er, som det er, fortæller forsvarsadvokat Jesper Gad.

Emil Monberg Sandvad er navnet på den 36-årige mand, der nu er dømt for at have frihedsberøvet, voldtaget og truet en ni-årig pige tilbage i juni 2018. Ifølge anklageskriftet skulle manden have samlet pigen op i sin bil i Vinderup ved Holstebro, for derefter at køre til Mors for at voldtage hende. Efter voldtægten kørte han tilbage til Vinderup og satte hende af.

Sagen kom for byretten i juli i år, og her blev den 36-årige mand tilkendt den forvaringsdom, som landsretten nu har stadfæstet. I byretten afsluttede dommer Per Kiel Lauritsen dommen med følgende sætning:

- Du er simpelthen så farlig, at du ikke skal lukkes ud i samfundet.

Hvad er forvaring?

* Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste sanktion i dansk strafferet uden tidsbegrænsning.

   

* Modsat en anbringelsesdom, som gives til sindssyge kriminelle, så er forvaringsdømte egnede til at afsone i et fængsel.

   

* Kun personer, som dømmes for personfarlig kriminalitet og seksualforbrydelser, og som regnes for at være farlige, hvis de er på fri fod, kan idømmes forvaring.

   

* Efter tre års forvaring - og siden hen en gang om året - har afsoningsstedet pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte.

   

* Rigsadvokaten har pligt til at sikre, at en forvaringsdømt ikke sidder længere end nødvendigt, men det er op til retten at bestemme, om den dømte kan prøveudskrives, det vil sige løslades.

   

* Inden der sker prøveudskrivning, vil der i reglen være et længere forløb, hvor den dømte først får ledsaget udgang og siden får lov til at forlade fængslet på egen hånd.

   

* For at opnå de friheder kan Kriminalforsorgen stille en række betingelser, for eksempel at den dømte skal behandles med medicin, som hæmmer produktion af testosteron og sænker kønsdriften.

   

* Gennemsnitligt set svarer tidsforløbet omkring det at få bevilget udgang for en forvaringsdømt til, hvis der var tale om en tidsudmålt fængselsstraf på mindst 12 års fængsel.

   

Kilder: Rigsadvokaten, Ritzau.

Ligesom i byretten har den 36-årige mand desuden fået forbud mod at få besøg af børn under 18 år, der ikke er ledsaget af en voksen. Derudover må han heller ikke kontakte børn under 18 år, der ikke kender ham, og han må heller ikke opholde sig i en bolig, hvor der er børn under 18 år.

- I realiteten svarer det jo til en dom, som er fængsel på livstid. Så bliver han jo løbende tilbudt behandling, og så tager man, tidligst tre år efter han er fængslet, stilling til, om han kan løslades. Kan han ikke det, så kan han i princippet skulle afsone resten af sit liv, fortæller forsvarsadvokat Jesper Gad.

Tilfreds anklager lagde vægt på tiltaltes fortid

I retslokalet lagde anklageren vægt på det faktum, at den 36-årige mand har en lignende dom tilbage fra 2007. Her fik han en dom for en voldtægtsforbrydelse mod en 12-årig pige, ligesom han i 2011 fik tre et halvt års fængsel for forsøg på at lokke mindreårige piger til sex blandt andet via falske profiler på Facebook.

På den baggrund var det en tilfreds anklager, der modtog dommen.

- Det er en tidsubestemt straf, som kan anvendes i forbindelse med sådan en alvorlig seksualforbrydelse, som det jo er at begå voldtægt mod en ni-årig og bortføre hende, siger senioranklager Susanne Holst Højberg.

Forsvarsadvokat Jesper Gad fortæller, at det er muligt at få Højesteret til at tage stilling til spørgsmålet om forvaring, men han vurderer, at det er tæt på umuligt at få indbragt hele sagen for Højesteret.


Seneste nyt

fra Nordjylland