Fra Limfjordens vande til pande: Dygtige kokke dystede i østers på Mors
For nogle er østers en delikatesse – for andre noget, de nødigt sluger. I dag var den særlige musling den vigtigste ingrediens i menuerne ved DM i Østersgastronomi, hvor otte skarpe kokke skulle svinge med potter og pander på havnen i Nykøbing tæt på Limfjorden. Foto: TV MIDTVEST
Søndag var der DM i Østersgastronomi på havnen i Nykøbing, hvor otte kokke kæmpede om at ramme dommernes smagsløg.
For nogle er østers en delikatesse – for andre noget, de nødigt sluger. I dag var den særlige musling den vigtigste ingrediens i menuerne ved DM i Østersgastronomi, hvor otte skarpe kokke skulle svinge med potter og pander på havnen i Nykøbing tæt på Limfjorden.
En af deltagerne var køkkenchef Jacob Jensby fra Restaurant Ja i Holstebro, og han havde sin egen opskrift på, hvordan man finder den lækreste østersret.
- Det går man og leger lidt med, når man er nede på arbejdspladsen, og så prøver man at lave det, og så smager man det. Og hvis man synes, det smager godt, kører man videre, og ellers laver man noget andet, siger han.
Det smager rigtig godt. Det er spændende, lækkert og friskt.
Dorte Panton, Gæst, Skaldyrsfestivalen
Det er tredje gang, der bliver holdt DM i Østersgastronomi som en del af Skaldyrsfestivalen på Mors, og direktøren for Danmarks Skaldyrshovedstad håber, at konkurrencen kan få flere til at åbne munden for de lokale skaldyr.
- Østers og muslinger er den bedste råvare, vi har i Danmark. Desværre eksporterer vi 95 pct. af det til udlandet, og vi vil gerne have danskerne til at opdage, at de her råvarer er prima, siger Colin John Seymour Jr.
Med blåmuslinger og grillet kål
Jacob Jensens bud på den lækreste østerstallerken bestod af blandt andet af østers med citron, blåmuslinger og grillet kål. Og selvom der kom lidt sved på panden, da retten skulle serveres, så var Holstebro-kokken godt tilfreds.
- Det gik godt. Der er altid lidt travlt, når vi skal servere. Det skal jo være så varmt så muligt, og der er mange elementer, der lige skal bruges samtidig, siger han.
Det samme var de fremmødte gæster, der også fik mulighed for at smage på retterne, når dommerne havde fået præsenteret maden.
- Det smager dejligt. Det er meget velbalanceret. Man kan godt mærke, at de har tænkt over det, siger Dennis Grantland fra Hvide Sande.
- Det smager rigtig godt. Det er spændende, lækkert og friskt, siger Dorte Panton, der havde taget turen helt fra Næstved.
Det lykkedes dog ikke Jacob Jensby at få en podieplacering ved dagens konkurrence. Han endte på en delt fjerdeplads.
Se indslag fra DM i Østersgastronomi: