Høj sol og saltvand: Årets østerssafarier er i gang
Foto: Kasper Hovmand, TV MIDTVEST
Anita Hansen underviste fredag Rasmus Jensen og 24 andre i den ædle kunst at høste og åbne østers.
Det kolde vejr indbyder måske ikke ligefrem til en tur i bølgen blå for de fleste. Alligevel valgte 25 personer fredag at hoppe i vaders - og en tur i Limfjorden ud for Nykøbing.
Det kræver det rette udstyr, når jagten på Danmarks største delikatesse - østers - sættes ind.
Og vaders, stålfiskenet og vandkiggert var netop, hvad et 25-personer stort hold fredag var ekviperet med, klar til en af årets første østerssafarier i Limfjorden ud for Nykøbing.
Det smager godt! De er mindst lige så gode, som dem man kan købe.
Rasmus Jensen, østerssafarideltager, København
- Det var en af grundene til, at jeg kom herover, bare for at prøve det her. Og det har været rigtig sjovt ind til videre, siger Rasmus Jensen, der har taget familien med til Mors fra København.
Normalt ligger de første safariture i april, men på grund af corona er præmieren blevet i oktober.
- Vi er kommet rigtig godt fra land her i efteråret, så vi gennemfører nu med stor succes. Vores guld har vi lige herude i vandet i form af østers og muslinger, siger turistchef Bente Kristensen fra Morsø Turistbureau
Siden de første ture i 2015, er østerssafari kun blevet mere populært, og i år har Morsø Turistbureau og Dansk Skaldyrscenter været nødt til at arrangere ekstra ture.
En hård nød at knække
I Danmark har vi to slags østers. Stillehavsøsters, der kan findes flere steder i landet, og den europæiske østers, som herhjemme kun kan findes i Limfjorden.
- Limfjorden er et rigtig godt sted for muslinger og østers, fordi der er ret mange alger. Og alger er det, de spiser, siger biolog Anita Hansen fra Dansk Skaldyrscenter i Nykøbing.
Herhjemme er der blevet spist østers siden stenalderen, men for at kunne nyde delikatessen i dag, kræver det, at man kan åbne de hårdføre skaller. Derfor fik deltagerne i dag et hurtigt kursus i åbningsteknik, før det var tid til at smage på fangsten.
- Skål, udbryder Rasmus Jensen, og efter lige at have kørt sin østers rundt i mundvigen kan han tilføje:
- Det smager godt! De er mindst lige så gode som dem, man kan købe.
Hvis man gerne selv vil samle østers, så skal man huske at tjekke Fødevarestyrelsens hjemmeside, der viser, hvor fra det er sikkert at spise muslingerne.