Huset skulle rives ned - nu er det en turistmagnet
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST
Interessen for at se Niels Halds Fabelhus i Frøstrup har været stor.
I vinter besøgte vi den ukendte kunstner Niels Halds Fabelhus. Siden har mange taget turen til Frøstrup for at opleve hans finurlige kunst.
Da Niels Hald døde i 2021 skulle hans hus og værksted have været jævnet med jorden. Men det satte hans gamle ven fra Thylejren en stopper for, og nu vælter det ind med interesserede gæster.
Vagn Jeppesen, der nu er 84 år, købte huset, så alle, der var interesserede, kunne besøge kunstnerhjemmet og opleve Niels Halds univers, som blandt andet tæller et tempel i haven.
Vil stifte forening
Vagn Jeppesen viste rundt i hus, værksted og have. Begejstringen for huset i Frøstrup har siden bredt sig langt ud over bygrænsen.
- Vi har aldrig haft så mange besøgende som de seneste måneder, fortæller Yvonne Halskov, der har valgt at kaste en pæn portion energi i at bevare Niels Halds hus.
- Jeg har kendt Niels Hald. Vi kom i de samme kredse, og jeg synes, det er vigtigt, at vi får udbredt kendskabet om den sky kunstner og får bevaret hans hus, forklarer Yvonne Halskov.
Men hun og Vagn Jeppesen, der ejer huset, er ikke helt enige om hvordan.
- Vagn synes jo, det bare skal være, som det er, men jeg synes måske det skal organiseres lidt mere. Vi er uenige, men vi er ikke uvenner, uddyber Yvonne Halskov.
- Jeg er 77 år, så vi har travlt. Jeg drømmer om at lave en forening for Niels Halds eftermæle, og jeg er ved at arbejde på vedtægterne. Jeg ved, der er mange, der både vil skyde penge og arbejde i huset, og det er nødvendigt, hvis det skal bevares, forklarer Yvonne Halskov.
Mens Yvonne Halskov og Vagn Jeppesen forhandler om, hvordan de bedst lykkes med at bevare deres gamle vens hus, er der flere og flere, der får øje på det .
- Der har været rigtigt mange fra hele landet, der har set udsendelsen, som gerne ville se stedet i virkeligheden og høre mere om Niels, fortæller Yvonne Halskov.
DK4 er ved at optage en tv-udsendelse, og journalist og kunsthistoriker Pier Maria Andersen har set nærmere på Niels Halds finurlige værker og skrevet en artikel til Kunstavisen.
Yvonne Halskov er også begyndt at søge om penge til stedet og har foreløbig fået 2000 kroner fra Feriepartners Oplevelsespulje.