LIGE NU:

Indsamler flere tons havaffald i kasser: - Folk er helt vildt glade for ordningen

Frivillige borgere i Thisted har i år været med til at samle 10 tons havaffald på kommunens strande. Ordningen med pallekasser til affaldet virker, lyder det fra kommunen.

Stærk vind og havstrømme får hvert år tonsvis af affald fra havet til at drive ind på strandene langs Vestkysten.

Men for at strandene i Thy ikke skal flyde over med plast, rester fra fiskegarn og andet affald fra blandt andet fiskeri og shipping, har Thisted Kommune taget nye metoder i brug.

Kommunen satte for tre år siden pallekasser til strandingsaffald 20 steder nær strandene på Vesterhavets kyst. Og ordningen med strandingskasser har været en succes, skriver Thisted Kommune i en pressemeddelelse.

- Folk er helt vildt glade for ordningen, lyder det fra Tina Thomsen fra Anlæg og Infrastruktur i Thisted Kommune i pressemeddelelsen.

Alene i år har borgerne afleveret 10 tons affald i strandkasserne. Dermed står frivillige borgere for en tredjedel af de i alt 30 tons havaffald, som er blevet indsamlet langs kommunens kyststrækning i 2020.

Frivillige har hjulpet med at samle 10 tons affald på strandene i Thisted kommune i år.
Frivillige har hjulpet med at samle 10 tons affald på strandene i Thisted kommune i år.
Foto: TV MIDTVEST

- Det er flot og fantastisk, at en tredjedel af den samlede mængde er indsamlet af frivillige, lyder det fra byrådspolitiker Kristian Tilsted (V), som sidder i kommunens udvalg for klima, miljø og teknik.

Han glæder sig derfor over, at kommunen har besluttet at gøre strandingskasserne til en permanent ordning.

Lokal virksomhed får frivillige til at samle skrald

Kommunen står én gang årligt for at rense kystlinjen fra Bulbjerg til Tange, og det er kommunens medarbejdere, der løbende tømmer strandingskasserne.

Men meget af det daglige arbejde med at holde strandene fri for affald sker især på frivilligt plan fra lokale borgere.

- Der er meget mere fokus på rene strande i dag i forhold til tidligere. Specielt i surfmiljøet. Vi er redet med på en bølge, skriver Tina Thomsen i pressemeddelelsen.

Den bølge mærker de også en lokal virksomhed i Vorupør, som kommunen har et samarbejdet med. Strandet - som virksomheden hedder - arrangerer frivillige affaldsindsamlinger og gør derfor meget brug af de strandingskasser til affald, som kommunen har stillet op.

Hver måned er der mindst ét event med affaldsindsamling, hvor mellem 20-100 mennesker er med til at holde stranden ren. For efter hver storm og højvande kommer der nyt affald op på kysten.

- Der er folk, der kørt fra Sønderborg for at være med. Det er en sag, der optager folk, lyder det i pressemeddelelsen fra Jens Wilhelm Jørgensen, der står bag virksomheden Strandet.

I år har Strandets frivillige været med til at fjerne 4,5 tons affald fra strande i Thisted kommune. Hver gang foregår indsamlingerne forskellige steder - alt efter hvor der er mest behov.

Næste chance for at være med til at rense kystlinjen fra affald sammen med Strandet er den 20. december.

Strandet får leveret de fiskekasser, der samles ind langs kysten. Det bliver til et par hundrede på et år. De intakte afleveres til Hanstholm Havn – de øvrige laves til granulat og genanvendes i produktionen hos Strandet.
Strandet får leveret de fiskekasser, der samles ind langs kysten. Det bliver til et par hundrede på et år. De intakte afleveres til Hanstholm Havn – de øvrige laves til granulat og genanvendes i produktionen hos Strandet.
Foto: TV MIDTVEST