Foto: Karl Erik Lørup, TV Midtvest

Jens Hansens bondegård: Ko nummer 516 slår vild rekord

På Jens Hansens bondegård på Mors går ko nummer 516. Og på trods af det upersonlige nummer, så er den noget helt særligt. Den har nemlig leveret mere mælk end nogen anden dansk ko.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Jens Hansen har en bondegård ved Erslev på Mors med 55 køer. Og i den går ko nummer 00516 rundt med et kæmpe yver og skiller sig i den grad ud. Den har nemlig præsteret noget, ingen anden ko i Danmark har gjort før. 

- Det er da imponerende, siger ko nummer 516s ejer, Jens Hansen.

Og hvad er det så, der gør nummer 516 speciel? Den har såmænd netop passeret en ydelse på 200.000 kilo mælk. En leverance som kun ganske få køer i verden har præsteret. 

- Det er meget vildt, det er det. Det er en fantastisk præstation, siger Kristian Nielsen, der er formand for avlsforeningen Dansk Holstein, som ko nummer 516 hører under.    

Ifølge formanden er det kun sket få gange i verden. I Norden har der en gang tidligere været en ko i Finland, som har rundet de 200.000 kilo, og der findes også et par stykker i Tyskland, men det hører absolut til sjældenhederne og er altså aldrig sket i Danmark før.

Slår ko-lleger med over seks gange

Normalt producerer en gennemsnitlig Holstein ko omkring 30.000 kilo mælk over dens levetid på omkring fem år. Det svarer til en fyldt tank på en typisk mælkebil fra Arla.

Men ko nummer 516 lever nu på 17. år og har i den periode altså leveret næsten syv gange så meget mælk.  

- Det er jo en stærk ko. Og så skal der selvfølgelig også noget held med, konstaterer Jens Hansen.

  Foto: Karl Erik Lørup, TV Midtvest

Han har været landmand i over 30 år, og ko nummer 516 har derfor fulgt ham i over halvdelen af hans arbejdsliv, og han har da også fået et særligt forhold til koen med det lidt iltre temperament.

- Det kan ikke undgås. Den er ligesom vores hund, fortæller en stolt Jens Hansen.

Formanden for Dansk Holstein er ikke i tvivl om, hvordan den præstation kan overføres til mennesker:

- Det ville jo svare til, at en 110-årig skulle løbe et maraton, smiler Kristian Nielsen.

Skal fejres med manér

Ko nummer 516's bedrift bliver fejret onsdag på gården ved Erslev. Derfor får hun i dag den helt store tur med vandslange og vaskebørste. 

- Vi vil jo gerne, at den tager sig godt ud, for i morgen skal vi fejre hende, og hun skal have en laurbærkrans, siger Kristian Nielsen.

Og ejeren af ko og bondegård, Jens Hansen, mener stadig, at nummer 516 har masser at byde på.

- Som den ser ud nu, så kan den da godt holde et stykke tid endnu. Den skal bæres herfra og får lov at blive, så længe den lever, fortæller Jens Hansen.

Ko nummer 516 bliver malket to gange i døgnet. Ved den seneste malkning gav den 27 kilo mælk.

01:48 Luk video