Kommune skrotter papirsposer og vælger plastik i stedet: - Det er den bedst mulige løsning
Thisted Kommune skifter papirsposerne til madaffald ud med nogen af plastik. Papirsposerne var mindre belastende for miljøet, men betydelig mere belastende for borgerne.
Grønne løsninger er gode, men de skal også være til at leve med.
Mandag begynder uddelingen af 2,6 millioner plastikposer, der fremover skal bruges til thyboernes madaffald. Thisted Kommune dropper de ellers mindre miljøbelastende papirsposer til madaffald, der især i varmt vejr har fået skæld ud af borgerne.
- Det har længe været et stort ønske for borgerne. Nogle har om sommeren haft store problemer med maddikker, og det kan vi forhåbentlig afhjælpe med de her nye poser, siger Ejgil Haurum, der er drift- og anlægschef i Thisted Kommune.
Kommunen har skiftet aftager af bioaffaldet, og det er den nye aftager i Frederikshavn, der gør det muligt at skifte papirsposerne ud med plastikposer.
- Fordelen er, at man kan lukke posen tæt, og saften bliver inde i posen, siger Ejgil Haurum.
Biogasanlægget i Frederikshavn er i stand til at sortere plastikposerne fra. Madaffaldet bliver brugt til at lave biogas, og plastikposerne bliver genanvendt. En mindre rest bliver i det nye system til overs og efterfølgende brændt i et kraftvarmeværk.
Udskældt papir
Papirsposerne har løbende fået en del kritik. Blandt andet fordi bunden gik ud af dem, når de blev våde af saft og væske fra madaffald.
- Og når de kom ud i skraldespanden kunne de også tiltrække maddiker, og det er klart, at det ikke er særlig hyggeligt, siger Ejgil Haurum.
Efter kritikken af papirsposerne har 1000 borgere i en forsøgsperiode i stedet fået plastikposer til deres madaffald.
Tilbagemeldingerne har været meget positive, fortæller Ejgil Haurum.
Det er den bedst mulige løsning, der både kan hjælpe den almindelige forbruger derhjemme, og samtidigt håndtere vores bioaffald.
Ejgil Haurum, Thisted Kommune
Så fremover bliver borgernes madaffald i stedet indsamlet og kørt til Frederikshavn, hvor plastikposerne bliver sortere fra og madaffaldet brugt til biogas.
Er det godt for miljøet at vælge plastikposer, som også skal køres helt til Frederikshavn?
- Alt affald skal i udbud, og der er ikke et biogasanlæg i Thisted Kommune eller tættere på, der kan håndtere det. Vi skal også huske på, at i dag er affald ikke bare affald. Det er en ressource, der skal forarbejdes, siger Ejgil Haurum.
- Det er den bedst mulige løsning, der både kan hjælpe den almindelige forbruger derhjemme, og samtidigt håndtere vores bioaffald og få det bragt frem på tilfredsstillende vis, siger han.
Slut med maddiker
Majbritt Pedersen er en af de borgere i Thisted, som mandag fik to ruller af de nye poser ind ad døren.
- Jeg glæder mig faktisk. De der papirsposer de har ikke være ret gode, siger hun.
- Der skal ikke ret meget sovs og væske ved, så går bunden ud af dem, så det er faktisk noget svineri.
Hun synes ikke, det er uden betydning, at den nye løsning betyder plastikposer i stedet for papirsposer.
- Nej. Jeg har læst mig til at det er genanvendelige poser, så det synes jeg faktisk er fint, siger Majbritt Pedersen.
Også Åge Bertelsen fik et par ruller plastikposer ind ad døren i dag.
- Jeg er også glad for dem. Især til grøntsager og sådan noget. Fordi papirsposerne blev våde, siger Åge Bertelsen, der er en af de borgere der i dag fik et par ruller plastikposer ind ad døren.