LIGE NU:

Lild strand får ikke andel i kystsikring

Tirsdag offentliggjorde regeringen, at de vil afsætte over en milliard kroner til mere kystsikring langs vestkysten. Men en større del af Thisted Kommune får ikke andel i pengene.

Onsdag var der rigtig gode nyheder til naboerne langs Vesterhavet. Regeringen vil afsætte over en milliard kroner i finansloven for 2020-2024 til ekstra kystsikring. Men Lild Strand nordøst for Hanstholm får ikke andel i de mange millioner. Kysten her er nemlig ikke en del af fællesaftalerne mellem staten og kommunerne.

Ved Lild Strand vækker det bekymring, for her synes de, at de har været hårdt ramt af de seneste års storme.

- Det rykker jo tættere og tættere på. Vi havde jo stormen Urd i december 2016, hvor det tog en ordentlig bid af kysten her og også af parkeringspladsen, som jo er kommunens strækning, og vi ved jo ikke, hvornår den næste storm kommer, lyder det fra Else Dam, der bor ved Lild Strand.

Hun frygter for fremtiden for hendes og naboernes huse. 

- Det kan nemt blive for sent for Lild Strand. Risikoen er stor, hvis der kommer en storm til vinter, så er det måske for sent, siger hun.

Borgmester: Vi skal fortsat sætte fokus på resten af kysterne

I finanslovsforslaget vil regeringen afsætte en pulje på 30,3 millioner kroner, som kommunerne kan søge til andre kystbeskyttelsesprojekter. Men ifølge Kystdirektoratet er det uvidst, om Lild Strand kan få del i den pulje. Derfor vil Thisted Kommunes borgmester, Ulla Vestergaard (A), fortsætte kampen for at skaffe penge til også at beskytte kysten ved Lild Strand.

- Vi skal fortsætte de her happenings, vi har med konferencer, hvor vi sætter fokus på det og inviterer politikere. Og så skal vi snakke med vores partier og prøve endnu en gang at fortælle den her historie om, at hele kysten er vores fælles opgave at bibeholde. Det er ikke bare Thisted Kommunes, men hele Danmarks opgave, siger hun.  

Hun fastslår samtidig, at Thisted Kommune har lagt 300.000 kroner til side, så et konsulentfirma kan kigge nærmere på, hvilke tiltag kommunen selv kan tage for at sikre kysten ved Lild Strand. 

- Den 1. september overgår sagsbehandlingen fra Kystdirektoratet til kommunerne, og det betyder, at vi herefter har nogle andre muligheder for hård kystsikring, så mon ikke vi finder en løsning på det, siger Ulla Vestergaard.