Lild Strand vil finde lyset i mørket: Vil være en del af mørke-elskende forening
Foto: Lars Lauridsen / TV MIDTVEST
Bjarne Sørensen er netop i gang med at lave målinger af hvor meget kunstigt lys, der kommer ind ude fra området.
Det er få steder i landet, hvor nattehimlen ikke bliver forstyrret af lys fra byer eller firmaer. Et sted er dog Lild Strand, og nu vil de forsøge at få certifikatet som Dark Sky Park.
De fleste steder i Danmark vil stjernehimlen være påvirket af kunstigt lys fra byer eller virksomheder, når man vil studere nattehimlen.
Men der er få steder i landet, hvor der næsten ikke er nogen lysforurening. Et af de allermørkestes steder er i Lild Strand lidt vest for Bulbjerg, og derfor vil de lokale nu forsøge at udnytte det.
Det helt specielle ved en Dark Sky certificering er, at man rammer turister uden for højsæsonen
Bjarne Sørensen, sommerhusejer, Lild Strand
Bjarne Sørensen ejer et sommerhus i Lild Strand, og han er netop i gang med at måle, hvor meget kunstigt lys, der kommer ind ude fra.
- Vi er et af de steder i Danmark, hvor der er det dybeste nattemørke, det er jo ikke noget, som man kan bygge sig til. Hvis du har for meget by og for meget aktivitet, så har man ikke det dybe nattemørke, siger Bjarne Sørensen.
Målingerne, som Bjarne Sørensen laver, skal bruges til en ansøgning til den nonprofitorganisation, der udvælger de såkaldte Dark Sky Parker.
Lysforurening og certificering som Dark Sky
Dark Sky-certificering er naturbeskyttelse.
Menneskeskabt lys som gadelamper, oplyste parkeringspladser og stadioner skaber lysforurening, som ændrer naturens naturlige lysniveau og påvirker visse dyr og plantearter negativt.
Lysforurening er en af de mest gennemgribende former for miljøændringer. Mere end 80 procent af verdens befolkning og mere end 99 procent af den europæiske befolkning lever under lysforurenet himmel. Også det meste af Danmark er lysforurenet. Derfor er områder med dybt nattemørke som ved Bulbjerg-Troldsting-Lildstrand en sjældenhed på verdensplan.
International Dark Sky Association, IDA, er en non-profit organisation, som arbejder for at beskytte og bevare nattemørket og som certificerer dark sky parks efter en forudgående proces, som omfatter lysmålinger, borgermøder, udarbejdelse af ansøgning mm.
I 2021 var der ca. certificerede 100 dark sky parks på verdensplan, heraf 20 i Europa, én i Danmark: Møn/Nyord.
Hawboernes Forening, Lildstrand, arbejder på en IDA-certificering og har opnået forhåndsgodkendelse af arealet Bulbjerg-Troldsting-Lildstrand, jf. illustration/ projektoplæg ovenfor. Udstyr til lysmåling er indkøbt og i 1. kvartal af 2021 har vi foretaget yderst tilfredsstillende målinger af nattemørkets dybde. Disse målinger er nødvendige i certificeringsprocessen og skal indgå i den omfattende ansøgning.
Kilde: Hawboernes Forening Lild Strand
Eftertragtet og særligt certifikat
Lild Strand er omgivet af hav, hede og fjord, og derfor er der ikke lysforureninger, som eksisterer de fleste steder.
Af den grund vil Hawboernes Forening gøre området til en Dark Sky Park, som betyder, at det er et sted med en klar nattehimmel.
Men der kræver et certifikat, før man må bruge titlen, og den arbejder de nu for at få.
- Det er jo en del af den udviklingsplan, som går på at sørge for, at stedet bliver ved med at udvikle sig, og vi har i udviklingsgruppen lagt det kriterie, at der skal være stille turisme på stedets betingelser, forklarer Bjarne Sørensen.
Herhjemme er det kun Møn/Nyord, der har fået den eftertragtede status af Dark Sky Park, og selv om det vil tiltrække mange turister, så er det ikke hovedformålet.
I Lild Strand gælder det nemlig ikke om at få mange turister, men i stedet at få de rigtige turister.
- Det helt specielle ved en Dark Sky certificering er, at man rammer turister uden for højsæsonen, siger han.
Kæmper mod lysforurening
Per Tybjerg Aldrich, som er redaktør hos Lysforurening.dk, har i mange år kæmpet mod lysforurening, og ifølge redaktøren har det alvorlige konsekvenser for sundheden, når skellet mellem nat og dag udviskes.
- Det ændrer på det mønster, som alle levende mennesker på jorden har vænnet sig til i flere millioner år - altså skiftet mellem dag og nat, lys og mørk. Og når den cyklus forstyrres, så får det nogle konsekvenser for helbredet hos mennesker og dyr, forklarer han.
Han mener derfor, at det er en god idé at lave parker med mørk himmel.
- Selv om man får de her parker, så vil man altså kunne se lyskupler over byerne, og derfor er det vigtigt, at vi generelt skal have reduceret lysforurening, selv om vi får de her parker, siger Per Tybjerg Aldrich.
Lild Strand har fået en forhåndsgodkendelse fra International Dark-Sky Association, og hvis det går, som de lokale håber på, så får området den eftertragtede status i begyndelsen af næste år.