Mangel på slagtesvin giver Dan færre timer: Alternativet var at sænke produktionen og fyre
Slagteriet Tican i Thisted mangler slagtesvin, og det betyder, at 490 medarbejdere skal ned i tid.
For første gang overstiger antallet af smågrise til eksport nu antallet af grise, der bliver slagtet i landet.
Og det rammer slagteriet Tican i Thisted, hvor der ikke længere er arbejde nok til alle ansatte.
Tillidsmanden ved Tican Fresh Meat Dan Vestergaard Jensen, og 489 ansattes arbejdsuge, bliver derfor ændret de næste 13 uger, hvor de skal arbejde tre dage om ugen, og så skal de på dagpenge de resterende to dage.
- Det er det bedste af to onder. Alternativet var at sænke produktionen og fyre 100 mand. Det er vi selvfølgelig ikke interesseret i som tillidsfolk, siger han og fortæller, at det er omkring 2000 kroner om måneden, man mister som slagterimedarbejder.
Det er meget bekymrende, den der omkostning man har, ved ikke at udnytte slagteriet optimalt, den får vi jo alle sammen, den er der kun bønderne til at betale.
SØREN OVERGAARD, FORMAND FOR LEVERANDØRFORENINGEN DANGRIS
Forklaringen er, at der ikke er grise nok.
Op til 15 millioner smågrise bliver sendt ud af landet i år, mens forventningen er, at der højst vil blive slagtet 14,5 millioner svin i Danmark.
Et fald i antal slagtesvin på over 20 procent siden rekordåret 2018. I eksempelvis Tyskland og Polen er svinekiloprisen omkring to kroner højere end i Danmark.
Bebrejder ikke landmændene
Tillidsmanden Dan Vestergaard Jensen understreger, at han ikke bebrejder landmændene for den situation, som han og kollegaerne står i.
- Kan han tjene 100.000 kroner ved at sende en vognfuld til Tyskland, så havde jeg nok gjort det samme. Jeg efterlyser lidt mere noget politisk pres på de her biltransporter. Måske noget afgift kan gøre, at det bliver lidt mindre rentabelt for landmændene at køre dem til Tyskland, siger han.
En der også er bekymret for konsekvenserne af de færre slagtninger, er Søren Overgaard, der er formand for leverandørforeningen DanGris.
Formanden er også griseproducent i Hillerslev nord for Thisted.
- Det er meget bekymrende, den der omkostning man har, ved ikke at udnytte slagteriet optimalt, den får vi jo alle sammen, den er der kun bønderne til at betale, siger formanden og tilføjer:
- Det er en trist udviklingen, men varen følger som regel priserne. En tysk producent kan betale mere for grisene, end jeg kan.
Søren Overgaard peger dog på, at forklaringen ikke kun er de mange grise, der bliver sendt ud af landet.
- Der bliver færre som mig, der sætter smågrise ind i stalden og feder dem op, fordi økonomien har været lidt presset ovenpå økonomien i Ukraine, hvor foderpriserne steg fuldstændig vanvittigt, forklarer han.
Tillidsmanden ved slagteriet Tican, Dan Vestergaard Jensen, håber, at kollegerne kan komme tilbage på fuldtid efter de 13 uger.