Maria og Emilie fra København vil ændre fortællingen om dansk fiskeri i Hanstholm

Maria Mejlhede Krog og Emilie Giese har startet et firma, hvor de vil ændre fiskeriets image. Fra et nyt kontor i Hanstholm vil de gennem undervisningsforløb formidle viden om fiskeri.

Københavnske Maria Mejlhede Krog fik nærmest et chok, da hun stiftede bekendtskab med fiskeribranchen. Hun var overrasket over, hvor stor forskel der er på befolkningens fortælling om fiskeriet og virkeligheden på havnen.

- For det første troede jeg, det var farligt at gå på en havn alene. Jeg troede, det var et sted, jeg som københavner ikke bare kunne komme ind. For det andet, så havde jeg hørt om kvotekonger, som jeg ikke rigtigt vidste, hvem var. Og så troede jeg, at jeg kunne købe fisk hos fiskeauktionen. Så jeg havde selv en masse fordomme og uvidenhed omkring fiskeriet, siger Maria Mejlhede, der har startet den nye formidlingsvirksomhed, Krog Nobis.

Grunden til, at hun gerne vil ændre opfattelsen af fiskeribranchen, er, at hun mener, at det er uretfærdigt, at et erhverv kan blive så misforstået.

- Jeg har startet et firma, som skal forbinde fiskeriet med den almene befolkning. Et af vores store projekter er at formidle fiskeri til børn og unge gennem skoleundervisning.

Med i projektet er også Emilie Giese, der bor i Klitmøller. Hun skal lede projektet.

- Vi vil gerne være med til at åbne både for de svære samtaler omkring fiskeriet og de udfordringer, vi står overfor. Men også være med til at fortælle de gode historier, siger hun.

Firmaet vil især lave workshops og facilitere debatter, og det skal ske i fællesskab med de lokale fiskere.

Manglende viden hos danskerne

Det er et generelt problem, at danskerne har den forkerte opfattelse af dansk fiskeri.

- Den danske befolknings viden om fiskeriet er stort set ikke eksisterende. Det, vi ved, er fortegnede og lidt karikerede fortællinger om kvotekonger og flinke gutter på kuttere, siger Katrine Dahl Clement, der har en Ph.d. i retorik.

Hun mener, at danskernes mangelfulde viden om det gamle erhverv har konsekvenser for fiskerne.

- Vi kan ikke rigtigt identificerer os med fiskerne. Og så går vi ikke ned i supermarkedet og efterspørger dansk fisk, og vi presser ikke vores politikere for at få dem til at bakke erhvervet op.

Ejeren af den nye virksomhed i Hanstholm vil være med til at ændre det.

- Jeg håber, at der i fremtiden vil være færre fordomme omkring fiskeriet, så det vil være mere acceptabelt at være fisker. Jeg håber, at fiskeriet vil få en større stemme i den danske befolkning, siger Maria Mejlhede Krog.


Seneste nyt

fra Nordjylland