LIGE NU:

Masser af plads: Nordens største landsbykirke har travlt under corona – tiltrækker folk fra nær og fjern

Det er hårdt for medarbejderne, men det skaber alligevel glæde, at Vestervig Kirke har så meget plads, at borgere rykker arrangementer til kirken fra nær og fjern.

I mange kirker i landsdelen har der under gudstjenester, bryllupper, begravelser og andre kirkelige handlinger været stille under coronakrisen. Grundet smitterisiko må folk ikke være for tæt, og derfor kan kirkerne ikke lade lige så mange mennesker komme ind.

Den tendens har de mærket i Vestervig Kirke, men på den stik modsatte måde.

Vestervig Kirke er meget populær under coronakrisen.Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST
Vestervig Kirke er meget populær under coronakrisen.Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST
Foto: Karl Erik Lørup, TV Midtvest

- Vi har på et menighedsrådsmøde besluttet, at kirken skulle åbnes for de andre kirker i området, fordi vi er den største kirke og kan rumme de fleste mennesker. I denne coronatid ville vi gerne byde os til, så så mange som muligt kan have kirkelige handlinger, siger Hanne Sandholm Bæk, der er næstformand i Vestervig Menighedsråd.

I kirken, der er Nordens største landsbykirke, er der godt med plads. Faktisk er der så god plads, at der under coronakrisen kan lukkes hele 305 mennesker ind, hvis der ikke synges, og 153 mennesker, hvis der synges. Det står i kontrast til den normale kapacitet på 650.

Under coronakrisen kan der være flere mennesker i Vestervig Kirke end i mange andre kirker i landsdelen. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST
Under coronakrisen kan der være flere mennesker i Vestervig Kirke end i mange andre kirker i landsdelen. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST
Foto: Karl Erik Lørup, TV Midtvest

Travlhed giver mere arbejde

Fordi Vestervig Kirke kan rumme så mange mennesker, har der været stor interesse for at afholde kirkelige arrangementer der.

Under coronakrisen har der indtil videre været 10 handlinger, herunder bryllupper og begravelser, som er foretaget af folk, der ikke bor i sognet.

Den ekstra aktivitet giver dog stor travlhed for medarbejderne i kirken.

- Det er hårdt, siger Britta Anderschou, der er graver i kirken, og fortsætter:

- Jeg synes, vi slider lidt ekstra i det, fordi vi får arrangementer ind fra andre sogne. Men vi skal stadig nå alt det arbejde, der er ude på kirkegården. Det er ikke nemt.

Det er blandt andet ekstra rengøring, der står på listen over gøremål, når der skal afvikles flere kirkelige handlinger. Men selvom medarbejderne i kirken får mere at se til end til hverdag, tager Britta Anderschou gerne imod.

- Det er fint, at vi kan hjælpe, hvor der er behov for det. Det kan jeg godt lide, siger hun.

Se indslaget: Kirken rykker ind i Arena Nord juleaften

Abildgård Kirken i Frederikshavn har lejet den store arena for at kunne have plads til alle til julegudstjeneste den 24. december.

Ikke meget er som det plejer i år, og ikke engang julen kan vi regne med bliver det samme som sidste år. Men i Frederikshavn har Abildgård Kirke forsøgt, at holde fast i noget af det vi kender fra julen – nemlig årets traditionelle julegudstjeneste, selvom også den er tvunget til at blive flyttet.