LIGE NU:

Måtte lukke eller bygge nyt: Stor opbakning til lokal købmand

Borgerne i Vils står sammen om deres købmand, som de har hjulpet med at få en ny og større butik.

Der er mange landsbyer, som kæmper med fraflytning og butikker, der må dreje nøglen om. Der er heldigvis også eksempler på det modsatte – i Vils på Mors står de skulder ved skulder for deres landsby.

Den lokale købmand er nemlig rendt ind i et problem – et positivt af slagsen. Efter 14 år er hans butik simpelthen blevet alt for lille.

- Sådan i al beskedenhed har vi øget omsætningen tre, fire gange, og det er jo fordi, der kommer folk ind ad døren, siger købmand Leo Dybdal.

Valget stod til sidst mellem af lukke butikken eller flytte i nye lokaler. For borgerne i Vils var der ingen tvivl. Leo Dybdal skulle have en ny butik.

- Det er så kanon. Det fortæller lidt om opbakningen, eller meget, siger købmanden.

quote Det er kanon. Det er slet ikke til at forstå, for det er enestående.

Leo Dybdal, købmand

Lokalt aktieselskab

For at få en ny butik skal der penge til, og en lokal borgergruppe gik derfor i gang med at samle penge ind, men det er ikke helt uden udfordringer i en lille landsby.

- Det er meget svært at få finansieret noget gennem kreditforeninger i landdistrikterne. Der har vi i hvert fald ramt hovedet mod muren, forklarer Bente Lyndrup, der er formand for Aktieselskabet Købmandsbutik i Vils.

Efter tre års hårdt arbejde er borgergruppen dog endelig i mål. Leo Dybdal kan nu åbne sin butik i en ny bygning, der har kostet over seks millioner.

I Vils er der knap 500 indbyggere, og de har sammen købt aktier for halvanden million. Aktieselskabet er nu ejer af butikken, mens Leo Dybdal lejer sig ind.

- Det er kanon. Det er slet ikke til at forstå, for det er enestående, siger en tydeligt berørt købmand.

Hylderne i den nye, store butik er så småt ved at være fyldt op, så butikken kan åbne på lørdag med en kæmpe fest.