Nicolai reddede mand fra at drukne imens mange kiggede på
Foto: Privatfoto
Nicolai Ris reddede en mand op af havnen i Nykøbing. Nu har han sundet sig efter oplevelsen og undrer sig over, hvorfor der ikke var flere, der hjalp til.
Nicolai Ris var hurtig til at komme en nødlidende mand til hjælp. Imens stod folk på kajen uden at gøre noget. Nogen tog billeder med deres telefon.
En ældre mand fra Mors kørte onsdag i havnen i Nykøbing. Takket være hurtig handling af 24-årige Nicolaj Ris blev manden reddet op af havnebassinet og er tilsyneladende sluppet fra ulykken.
- Jeg sejler derom og får øje på ham. Han ligger i vandet og flyder, med ansigtet nedad. Så hopper jeg i og får hans hoved over vandfladen, fortæller Nicolai Ris.
Nicolai Ris var på den sydlige ende af havne-anlægget og var i færd med at sætte sin vandscooter i vandet. Han ventede på en ven, som skulle komme med en redningsvest til ham.
Nicolai Ris fortæller, at en anden mand på samme mole havde set noget, han ikke helt kunne tyde, på den anden side af havnebassinet.
- Han råber så til mig, at der er nogen, der ligger inde i havnen, og at jeg skal sejle derom, siger Nicolai Ris.
Hvor lang tid tager det dig, at komme ind i havnen?
- Jeg har kun lige fået min scooter i vandet. Jeg vil tro der måske går 4-5 minutter, før jeg inde og kan se ham, siger Nicolai Ris.
- Jeg kigger jo ikke så meget på kajen. Jeg har fokus på den mand, der ligger og flyder rundt i havnebassinet. Men der står mange mennesker på kajen. På vej hen til ham lægger jeg mærke til, at der står et par stykker og filmer med mobiltelefon, siger Nicolai Ris.
Med hjælp fra folk på kajen får Nicolai Ris reddet den ældre mand op af havnen. Han bliver senere fløjet i en lægehelikopter til kontrol på Aalborg Universitetshospital.
- Han kunne selv oplyse sit navn og cpr-nummer til redningspersonalet, oplyste vagtchefen ved Midt- og Vestjyllands Politi, Jens Claumarch til tvmidtvest.dk tirsdag aften.
Efter ulykken undrer Nicolai Ris sig over, hvorfor han var den eneste, der sprang i vandet.
- Det ser overhovedet ikke ud, som om der er nogen, der er på vej ud, da jeg kommer frem. Først da jeg får ham over vandet, kommer der to hen til kajen, som jeg så beder om at hente et reb, så får vi ham op på kajen, siger Nicolai Ris.
- Det er først her bagefter, jeg tænkte, at der var mange, som bare stod og ikke gjorde noget. De havde måske 50 meter, de skulle svømme ud til ham, siger Nicolai Ris.
Indsatsleder: Folk tænker kun på deres egen nysgerrighed
Indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab, Claus Sejer Pedersen, var på vagt tirsdag eftermiddag. Da han kom frem, var der mange mennesker samlet på havnen og de forskellige moler. Han kan hverken be- eller afkræfte Nicolai Ris' oplevelse af situationen, men siger,
- Da jeg ankommer er ambulancen jo kommet. Da er der jo masser af mennesker på kajen. Så vidt jeg kan se, er Der er jo ingen, der er våde, så der er ikke nogen, der har været i vandet. Der er nogen, der har hjulpet med at trække manden op, siger Claus Sejer Pedersen.
Om flere skulle have hoppet i vandet og måske noget før, vil indsatslederen ikke sige.
- Folk reagerer jo forskelligt i sådan en situation. Det kan jo være, at nogen står og tænker, kan jeg svømme godt nok? Hvordan er strømmen? Kan jeg overhovedet hjælpe? Vi er jo forskellige, hvad det angår, siger Claus Sejer Pedersen.
Indsatslederen er onsdag dog stadig frustreret over forløbet efter den ældre mand var reddet op af vandet. Der var mange mennesker på kajen og molerne. Så mange, at flere gik og stod i vejen for redningsmandskabet.
- Mit indtryk var, at det var stressende. Folk har ikke den pli at trække væk fra situationen. Vi kan ikke få bekræftet om han er alene eller ej, så vi havde travlt. Man skal jo trække væk der fra, men selv folk på elscooter kørte jo helt ud til kajen, for at se med, siger Claus Sejer Pedersen.
- På det tidspunkt var vi jo stadigvæk i fuld gang. Vi vidste ikke, om der kunne være andre i bilen. Så vi arbejdede på kajen, fortæller Claus Sejer Pedersen.
Brandfolk må selv lave afspærring
Det er normalt politiet, der tager sig af at sikre arbejdsro til redningsmandskabet. Politiet var tilkaldt, men der er langt fra Holstebro til Nykøbing, og de mange tilskuere på kajen gik i vejen for redningsmandskabet.
- Efter jeg har talt med politiet, bliver vi enige om, at vi selv må afspærre området. Det er så en sprøjte, vi må have til at spærre af. Flere gange må vi fortælle folk, at de skal holde sig på afstand, siger Claus Sejer Pedersen.
- Da vi så fjernede afspærringen på et tidspunkt for at få kranen ind - den skulle løfte bilen op af havnen - så vælter folk igen ind på molen, siger en tydeligt frustreret indsatsleder.
- Det er lige som om, der ingen respekt er for redningspersonlets arbejde. Folk tænker kun på deres egen nysgerrighed, siger Claus Sejer Pedersen.
Også Nicolai Ris oplevede situationen på kajen som kaotisk med tilskuere, der vrimlede rundt.
- Da ambulancen var ved at være der, hoppede jeg i efter vandscooteren. Den var drevet ud af. Jeg gik så derom igen. Og allerede der kunne jeg se, at det vrimlede til med mennesker, imens redningsfolkene arbejdede for at kigge efter flere i vandet, siger Nicolai Ris.
- Vi oplevede det jo også med helikopteren og ambulancen, hvor vi er nødt til at råbe af folk, for at få dem væk, da vi skal flytte manden fra ambulancen og over i helikopteren, siger Claus Sejer Pedersen.
Indsatslederen opfordrer folk, der er tæt på ulykker til at holde afstand og have respekt for, at redningsfolkene skal arbejde.
- Folk skal holde sig væk og give plads til at redningspersonalet. Man kan sige, at de som på en eller anden måde er implicerede i ulykken eller i redningsarbejdet. De kan blive. Der kan være en god grund til at få talt de hændelser, de kan være ude for igennem, eller for at hjælpe med at opklare et forløb. Men alle andre, har jo slet ingenting at gøre i nærheden af ulykker, siger Claus Sejer Pedersen.
Operativ afdelingsleder: Forstyrende tilskuere er ikke et generelt problem
Hos Brand & Redning Midtdvest har den operative afdelingsleder ku ganske få oplevelser med tilskuere, der står i vejen for redningsarbejdet.
- Jeg har ikke meldinger om, at det er et generelt problem, siger Lars Stensbjerg.
- Det kan ikke siges, at vi ikke har en enkel situation engang imellem. Men det er ikke et generelt problem hos os, siger operativ afdelingsleder, Lars Stensbjerg.