Nye sofaer skal komme unges mistrivsel til livs
Stadig flere unge har det svært. Hele 44 procent af unge mellem 16 og 25 år oplever en grad af mistrivsel. Det viser en opgørelse fra Center for Ungdomsforskning. Nu forsøger Morsø Gymnasium at vende dén udvikling. Her har man investeret en million kroner i nye faciliteter til eleverne, hvor de kan mødes, hænge ud - og forhåbentlig få det bedre.
Nye udendørsmøbler, en træterrasse og en helt ny trivselsmedarbejder skal være med til at mindske mistrivslen på Morsø Gymnasium.
Nye møbler skal danne nye rammer for eleverne på Morsø Gymnasium.
Gymnasiet har netop investeret en million kroner i nye faciliteter for at prøve at komme de unges mistrivsel til livs.
Og eleverne på Morsø Gymnasie er også glade for at se, at alvoren bliver taget seriøst.
- Det er dejligt at blive hørt, og at der er nogen, der faktisk godt kan se, vi trænger til noget hjælp, og de prøver at gøre noget, siger Frida Kolding, der går i 3.G på Morsø Gymnasium.
- Bare det at have sted, hvor man kan mødes, gør meget, tilføjer klassekammeraten Laura Lindholdt Pahus.
I 2022 slog Center for Ungdomsforskning fast, at 44 procent af unge mellem 16 og 25 år oplever en grad af mistrivsel.
Rum for fællesskab
Morsø Gymnasium har fra egen lomme investeret i møbler til blandt andet en ny café og et udendørs loungeområde. Det skal styrke elevernes mulighed for at skabe et netværk.
Ann Balleby, der er rektor på gymnasiet, håber på, at den nye investering kan behjælpe noget af den mistrivsel, der opleves i studietiden.
- Det med at skabe noget fysisk rum, og tænke over, hvordan det skal fungere. Det tror jeg betyder noget, siger hun.
For mistrivsel er også noget, de oplever blandt deres knap 300 elever.
- Der har været en accelereret mistrivsel i gymnasierne. Det er sket med højt tempo, at vi oplever flere med angst og depression. Dem har vi også her, og de findes overalt i ungdomsårgangene i de her år, siger hun.
Derfor har de langt en indsats i at komme mistrivslen i forkøbet.
- Vi tror på, at ved at gøre en tidlig indsats, så kan man måske få fat i noget af det, før de får det skidt de unge, siger hun.
Hun vil dog ikke entydigt sige, at de nye sofaer og gratis kaffe bliver løsningen på trivselsproblemet.
- Vi ved ikke om det virker, men nu prøver vi det af i hvert fald. Jeg tror, at det giver trivsel blandt eleverne det her. De kan sænke skuldrende en lille smule, og sige: "ja, vi skal blive dygtige, men vi må også godt hygge os, og have det sjovt", siger hun.
Eleverne er heller ikke helt overbevist om, at det bliver løsningen, men de håber på, det i første omgang kan give et fællesskab for eleverne.
-Jeg har svært ved at se, at det skal hjælpe det enorme pres som gymnasieelever står overfor som afleveringer, lektier, krav om vi skal træne og have et arbejde. Men jeg håber, det bliver et sted, man kan mødes efter skole og dermed hjælpe med fællesskab og trivsel, siger Laura Lindholdt Pahus.
En ekstra ansat
Udover de ekstra møbler, er der blevet ansat en trivselsmedarbejder, der skal være med til at facilitere forskellige fælles aktiviteter.
Mette Iversen, der selv gik ud af Morsø Gymnasium for seks år siden, er blevet ansat til at hjælpe eleverne med at få skabt de gode fællesskaber i samarbejde med eleverne og foreningerne.
- Jeg har det forkromede overblik og kan se, om der kan skabes samarbejder mellem foreningerne og måske stå for nogle af de kedelige ting, siger hun.
Hun er også optimistisk for at hendes nye rolle kan komme mistrivslen til livs.
- Jeg håber, det kan være med til at inspirere til, vi må have det sjovt, mens vi er her, og 12-taller ikke betyder det hele - når man har det sjovt, så lærer man også lidt mere, siger hun.
Eleverne kan tage de nye faciliterer i brug, når de områderne indvies fredag 18. august.