Pas på ved vestkysten: Advarer mod farligt sand og skred fra klitterne
Foto: Michael Schmidt
De seneste dages kraftige blæst og megen nedbør betyder også, at der på vestkysten er risiko for skred fra klitterne. Havet har flere steder gnavet så kraftigt i klitterne, at de har meget skarpe kanter. Det øger risikoen for skred. Arkiv.
Kraftig blæst og voldsom nedbør har gjort en gåtur på stranden usikker flere steder, oplyser Naturstyrelsen.
Der er god grund til at tage sig i agt, hvis man har planer om en gåtur på stranden ved vestkysten.
Naturstyrelsen Thy advarer om, at der er risiko for skred fra de stejle klitter, ligesom der er områder med flydesand, så man risikerer at synke ned og sidde hjælpeløst fast.
Søndag formiddag sank en mand ned i sandet og sad fast, da han gik en tur med sin hund på stranden ved Vorupør, og Naturstyrelsen oplyser, at der også bliver meldt om lignende forhold ved Bøgsted Rende og Lodbjerg.
Problemet med flydesand, der også kaldes kviksand, opstår, når grundvandet står meget højt. Det sker ofte ved foden af klitten, men kan også opleves ude på stranden.
Det var Nordjyllands Beredskab, der søndag formiddag reddede den uheldige hundelufter op af sandet. Det skete ved hjælp af en 11 meter lang stige, der sikrede, at manden kunne komme væk fra det sumpede område.
- Han var selvfølgelig rystet og frøs, fordi han var våd fra livet og ned, men ellers var han okay, fortæller indsatsleder Kenneth Rosenkrantz de Lasson.
Rest af bunker faldt ned på stranden
Hvis man skulle være så uheldig at træde ud på et område med flydesand, gælder det om at undgå kraftige bevægelser. Derefter skal man ifølge Naturstyrelsen stille og roligt forsøge at bevæge sig den korteste vej ind til fast grund.
Strandfogeden i Vorupør har nu spærret de farlige områder af, og at forholdene er meget lumske, oplevede indsatslederen fra Nordjyllands Beredskab selv under søndagens redningsaktion. Han var den første på stedet, og anmelderen advarede ham om at bevæge sig for langt ud i terrænet.
- Jeg gik lige så stille frem med en fod foran for lige at mærke efter, og efter 10-20 centimeter forsvandt min fod. Støvlen var helt væk i sandet, siger Kenneth Rosenkrantz de Lasson.
De seneste dages kraftige blæst og megen nedbør betyder også, at der på vestkysten er risiko for skred fra klitterne. Havet har flere steder gnavet så kraftigt i klitterne, at de har meget skarpe kanter. Det øger risikoen for skred.
Naturstyrelsen oplyser, at der ved Bøgsted Rende nord for Vorupør er et eksempel på, at rester af en bunker er faldet fra toppen af klitten og ned på stranden.
- Man skal altid tænke sig om, når man bevæger sig rundt i naturen. Man skal være agtpågivende over for elementerne, for tingene er større end os, siger Kenneth Rosenkrantz de Lasson.