Politibetjent anmelder kollega for fartbøde til redningsmand
Foto: TV MIDTVEST
- For mig handler det om retfærdighedsfølelsen - og den føler jeg i denne her sag er blevet overtrådt. Meget groft, fortæller René Borg, der er politiassistent hos Københavns Vestegns Politi.
En redningsaktion i Hanstholm blev forsinket med seks-syv minutter på grund af fartbøde. Nu har betjent fået nok.
En politibetjent har anmeldt sin kollega for at standse og uddele bøde til redningsmand, som var på vej til en redningsaktion i Hanstholm.
Det er politiassistent, René Borg fra Københavns Vestegns Politi, der har anmeldt politiassistenten fra Midt- og Vestjyllands Politi, som den 29. november 2022 stoppede redningsmanden, Jonas Kjær, for at køre for hurtigt i en byzone.
René Borg har anmeldt kollegaen i håb om at få klarhed i sagen.
- Vi skal have sporet debatten mere principielt ind omkring, hvornår det blev vigtigere at prioritere færdselsbøder frem for et menneskeliv. Det er en overvejelse, jeg har i forhold til, hvor er det, vi er på vej hen i dansk politi med det her, siger René Borg, som er politiassistent ved Københavns Vestegns Politi.
Det er nødvendigt
For René Borg er sagen lige så vigtig at få undersøgt som så mange andre sager. Og selvom det er selve politiet han anmelder, så mener han, at det er nødvendigt.
- Vi har jo magtmonopol i Danmark som politibetjente, og det er vel okay i bund og grund, at vi bliver undersøgt for, om vi har handlet rigtigt eller forkert.
- For mig handler det om retfærdighedsfølelsen - og den føler jeg er blevet overtrådt. Meget groft, fortæller politiassistenten.
Efter bogen
Politiassistenten er klar over, at det for mange vil være opsigtvækkende, at en betjent på den måde anmelder en kollega.
Og hen erkender også, at bøden efter reglementet er efter bogen.
- Jeg anfægter så vidt ikke færdselsbøden, den skal vi overholde. Det er jo sådan, loven er. Men vi må tage debatten omkring udrykningskørsel for redningsfolk.
- For ifølge loven så kunne betjenten helt sikkert give ham en bøde. Det har han ret til. Men man kan jo diskutere, om det er det rigtige at gøre. Burde han ikke i stedet have udvist konduite og empati for, at Jonas Kjær hurtigt skulle ombord på den redningsbåd, fortæller René Borg.
Ifølge ham kunne betjenten i stedet have taget et billede af nummerpladen, kørekortet eller spurgt om CPR-nummer.