Professor ser to udfordringer ved regeringens spareøvelse i Rigspolitiet
Foto: Anderst Hestbek
I 2007, hvor politireformen trådte i kraft, blev 40 procent af politistationerne rundt omkring i landet lukket, og landets 54 politikredse blev til 12. Men nu lægger regeringen op til, at der skal oprettes 20 nye nærpolitistationer rundt omkring i landet.
Ifølge en økonomiprofessor risikerer politiet, at den ene afdeling ikke har noget at lave den ene dag, men har travlt den næste.
Når regeringen lægger op til at halvere Rigspolitiet, giver det to udfordringer.
Det mener professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh.
- Hvis man spreder politiet ud i for mange småenheder, så risikerer man, at der i den ene afdeling ikke er noget at lave den ene dag, mens de har travlt den anden dag, siger han.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) forklarede tirsdag til TV 2, at besparelserne i Rigspolitiet skal løse flere ting: For det første at flytte medarbejdere og deres opgaver, som i dag løses centralt, ud i landets politikredse. For det andet reelt at skabe besparelser, som giver mulighed for at prioritere mere nærpoliti.
Risikerer at afspecialisere
Men Per Nikolaj Bukh sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt man ved tiltaget reelt sikrer effektivitet og kapacitetsudnyttelse. For det andet ser han en risiko ved, at regeringen vil afspecialisere de særfunktioner, man har i Rigspolitiet.
- Der er opgaver, som er svære at bygge kompetencer til ude decentralt. Man løber en risiko for at miste noget faglighed, siger han.
Statsminister Mette Frederiksen har i et interview med Berlingske forklaret, at manøvren skal skabe mere nærhed ude i de enkelte politikredse i stedet for den centralisering, som det danske politi har været igennem de seneste to årtier.
Men der er både fordele og ulemper ved en meget centralt opbygget funktion med store stabsfunktioner, påpeger Per Nikolaj Bukh, som sammenligner problematikken med et pendul.
- Jeg tror, vi alle som borgere i Danmark efterspørger at kunne se politiet og have en nær opgaveløsning. Det får man på denne måde. Men man skal holde det op mod ulemperne. Et pendul har det nogle gange bedst i midten i forhold til styring og organisering. Det handler om at finde den gyldne middelvej, siger professoren.
20 nye nærpolitistationer
I 2007, hvor politireformen trådte i kraft, blev 40 procent af politistationerne rundt omkring i landet lukket, og landets 54 politikredse blev til 12. Men nu lægger regeringen op til, at der skal oprettes 20 nye nærpolitistationer rundt omkring i landet.
- Det her meget store skridt skal vise, at det faktisk kan lade sig gøre at vende udviklingen, selv om mange nærmest opfatter den som uundgåelig, siger Mette Frederiksen til Berlingske.
Men de nuværende nærpolitistationer, afdelinger og kontor har ikke nødvendigvis vist sig at være vejen frem, mener Per Nikolaj Bukh.
- En af problematikkerne har været, at de er der, men ikke nødvendigvis er bemandede, fordi politiet er i gang med at lave andre opgaver, siger han.
Avanceret og lavpraktisk
Knap 900 årsværk vil berøres enten i form af udflytning, omplacering eller en fyring. 240 af årsværkene skal komme gennem den store spareplan, Rigspolitiet præsenterede i januar.
Per Nikolaj Bukh vurderer, at det i sidste ende er flere ressourcer, som kan bane vejen for et samlet, forbedret politiarbejde i Danmark.
- Både de avancerede forbrydelser, som går på tværs af landegrænser, og organiseret kriminalitet er vi nødt til at tage hånd om med specialfunktioner. Men jeg tror også, at der er en efterspørgsel efter at løse lokale opgaver; kriminalitetforebyggelse, narkotikakriminalitet og vold i det hele taget. Og det løser man jo nært, siger han.