Sammen skabte de Thylejren – nu rekonstruerer de unikt bygningsværk

I et gammelt pakhus og en stor kornsilo kan man henover sommeren opleve en ny særudstilling, når Statens Museum for Kunst skildrer en tid med skelsættende manifestationer. Det sker i forbindelse med jubilæet for Thylejren og Rødstrømpebevægelsen i Danmark.

Med en særudstilling i Doverodde Købmandsgård markerer Statens Museum for Kunst henover sommeren 50-året for Thy-lejren. Det sker under udstillingen Hverdagsviljer. Drømme, handling og sammenhold i 1965-1975.

- Det er en universel og meget almengyldig udstilling, fordi den handler om nogle meget eksistentielle spørgsmål; hvordan vi lever, hvordan vi bor, og hvordan vi vælger at indrette os. Det var virkelig en brydningstid, siger Emilia Nykjær Isaksson, Kunstformidler hos Statens Museum for Kunst.

Gennem udstillingen får de besøgende mulighed for at udforske to historiske brydninger gennem fotografi, lyd- og videoværker.

En af disse er Thylejren, der i foråret 1970 blev stiftet af foreningen Det Ny Samfund, og siden har udviklet sig til et kollektiv med cirka 100 faste beboere.

Et arkitektonisk gensyn

Da Thylejren det forår blev stablet på benene, tog nogle arkitekter initiativ til at eksperimentere med nye byggeformer deroppe. Her skabte de en bygning, de efterfølgende valgte at kalde Eksperimentet. De tilbragte en hel sommer i lejren og oplevede således dens spæde start helt tæt på.

 
 
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

I forbindelse med udstillingen på Doverodde har to af de samme arkitekter genskabt byggeriet som en model. Processen har været lang, og både sekundlim og rystende hænder har voldt besvær, men spørger man den i dag 85-årige Carsten Hoff, har det været en sjov opgave.

- Det var som om, vi stod for 50 år siden. Man gik ind i de samme rutiner: Du går bagved, og jeg går foran, og her, tag lige den pind. Det var fuldstændig, som vi arbejdede for 50 år siden. Det synes jeg har været så utroligt, siger Carsten Hoff.

Fra hovedstaden til Thy

Det er andet år, Doverodde Købmandsgård danner rammen om en udstilling fra Statens Museum for Kunst. Det sker, efter museet har valgt at åbne sin første filial uden for hovedstaden.

På sigt er det meningen, at SMK Thy skal have en permanent udstilling, men det er dyrt at gøre bygningerne klar til kunstværkerne, så det kan trække ud.

- Vi vil ikke ud med noget om processerne, men der arbejdes konstant på det, og vi er fortrøstningsfulde, siger Emilia Nykjær Isaksson og fortæller, at SMKs direktør, Mikkel Bogh, forventer, at udstillingen vil stå færdig i 2022 eller 2023.

Du kan se hele programmet her:

 


Seneste nyt

fra Nordjylland