Sønderknust mor råbte op i video – så gik telefonen amok
Maja Ravn Madsen begyndte at optage på vej hjem fra arbejde i fredags. Her havde kommunen fortalt, hun ikke kunne få tabt arbejdsfortjeneste, så hun kunne være mere hjemme ved sin søn.
Maja Ravn Madsens telefon har været rødglødende her i weekenden.
- Det har været vildt, siger moren fra Nors i Thy.
For fredag aften delte den 36-årige mor en fire minutter lang video, hvor hun delte sine frustrationer over endnu et afslag fra kommunen:
- Skal jeg brække min fucking arm, før jeg kan være hjemme at hjælpe min søn, som har det pissesvært, og for at jeg ikke kører fuldstændig ned, over at jeg ikke kan være både på arbejde og derhjemme for ham? Det kan ikke være rigtigt. Velfærdssamfund. Op i røven, sagde hun blandt andet i videoen.
Søndag skrev TV MIDTVEST om Maja Ravn Madsen og hendes video. Videoen kan ses øverst i artiklen.
Den blev lagt ind i en lokal Facebook-gruppe i Thisted Kommune fredag aften. Og siden da er det væltet ind med både kommentarer og kærlighed til thyboen:
- Kæmpe kram til jer 💕 Vores system er forfærdeligt 🥺
- Så typisk desværre 😢 Føler med dig Maja 🙏❤
- Har selv været der flere gange. Det er så frustrerende. Jeg blev på et tidspunkt selv sygemeldt med belastningsreaktion og kunne slet ikke hænge sammen.
De tre kommentarer er bare et lille udpluk af de over 50 kommentarer, der var skrevet til opslaget i den lokale gruppe, da TV MIDTVEST gjorde status søndag aften.
Flere andre i tråden kom også med råd til, hvilke Facebook-grupper og foreninger, hun og familien kunne søge hjælp hos.
- Det rammer mig mest, at der er så mange, der har været i samme situation, og som vil give råd videre, siger hun søndag aften.
Regnede kun med 20 likes
Derudover har hun fået en masse beskeder i sin Facebook-indbakke.
Søndag klokken 22 havde videoen fået 170 likes eller andre reaktioner. Det har mildest talt overrasket Maja Ravn Madsen.
- Jeg havde troet, videoen måske ville få 20 likes, og så var det det. Jeg er meget positivt overrasket over, at folk er så åbne og hjælpsomme, siger hun.
Maja Ravn Madsen skrev i opslagsteksten, at hun er ”en sønderknust mor.” Hun har været deltidssygemeldt i tre måneder for at kunne bruge mere tid med sin 10-årige søn William.
- Jeg føler mig magtesløs
Sønnen har fået konstateret ADHD og ODD, der er en oppositionel adfærdsforstyrrelse. Hendes søn har i perioder svært ved at være i skole og kan være udadreagerende.
Derfor kunne det nogle gange være nødvendigt at hente ham tidligt i skolen eller holde ham hjemme på svære dage.
Derfor fungerede det godt for familien, at mor kunne arbejde 22 timer mod de normale 37.
Men Thisted Kommune har nægtet at forlænge deltidssygemeldingen. Fredag fik Maja Ravn Madsen så også afslag på tabt arbejdsfortjeneste, der er en offentlig kompensation til pårørende, der for eksempel passer et alvorligt sygt barn.
- Jeg føler mig magtesløs, sagde Maja Ravn Madsen, da TV MIDTVEST mødte hende søndag.
- Jeg føler mig ikke nær så alene
Da TV MIDTVEST ringede til hende senere søndag aften, havde alle beskederne og Facebook-kommentarerne gjort en forskel for Maja Ravn Madsen.
For nu har hun set, at andre har haft samme oplevelse, som hun og familien har.
- Man føler lidt, man bliver et medlem af en ny familie. Jeg føler mig ikke nær så alene. Det giver mig bare mere lyst til at råbe op, fortæller moren.
Kommunen: Vi er her for at hjælpe
Thisted Kommune ville søndag ikke kommentere Maja Ravn Madsens sag, men chefen for børne- og familierådgivningen ville gerne komme med en generel kommentar:
- Når man står i sådan en situation, at man føler sig afmægtig, er det vores pligt som kommune at gå ind at hjælpe familien. Og når jeg siger kommune, handler det om alt det, der er rundt om barnet, som har behov for noget særligt, siger Thisted Kommunes børne- og rådgivningschef, Trine Ritter.
Trine Ritter kunne ikke forklare i den konkrete sag, hvorfor det i Maja Ravn Madsens sag blev vurderet, at hun ikke kunne få tabt arbejdsfortjeneste, men sagde generelt om reglerne:
- Man er omfattet af retten til tabt arbejdsfortjeneste, hvis man har et barn, der har en fysisk eller psykisk varig og betydelig funktionsnedsættelse eller en kronisk eller langvarig lidelse. Og det skal også vurderes, at man som forælder er den, der skal passe barnet derhjemme, lød det fra den kommunale chef.