Spejdere i Thy sætter gratis røgalarmer op
Alt for mange lever uden en røgalarm.
Lørdag gik spejdere og brandfolk rundt i Thisted og Hurup og satte gratis røgalarmer op hos ældre, der ikke har nogen.
- Goddag, vi er RøgalarmPatruljen og vil gerne have lov at tjekke din røgalarm. Og har du ingen røgalarm, vil vi gerne sætte en op.
Den besked lukker mange i dag døren op til, når RøgalarmPatruljen tager på rundtur i dele af Thisted og Hurup for at tjekke røgalarmer.
Omkring 800.000 danske hjem har nemlig ikke nogen røgalarm. Og det koster hvert år menneskeliv. Sidste år døde 52 personer som følge af brand. Og hvert år oplever flere tusinde danskere at der går brand i deres hjem.
En røgalarm, der ikke virker, giver falsk tryghed og redder ingen liv.
Peter Hofman-Bang, overingeniør i BrandBevægelsen
Langt de fleste dødsbrande sker ifølge Trygfonden i boliger uden røgalarm, og særligt ældre er en udsat gruppe.
Derfor har Nordjyllands Beredskab, Brand Bevægelsen, Thisted Kommune og TrygFonden i dag RøgalarmPatruljen på rundtur flere steder i Thisted og Hurup for at tjekke, at ældre i byen har en virksom røgalarm i deres hjem.
Spejdere og brandmænd
RøgalarmPatruljen består af en brandmand og to unge hjælpere fra de lokale KFUM-spejdere, og de går i dag fra dør til dør i udvalgte boligområder og tilbyder at tjekke beboernes røgalarmer. Har en beboer ingen røgalarm, sætter patruljen gratis en ny op. Formålet med aktionen er at sætte fokus på brandsikkerhed i private hjem, og at røgalarmer redder liv.
- Især ældre mennesker er udsatte, når det gælder brand i hjemmet. Det skyldes blandt andet at de ofte har svært ved selv at opsætte røgalarmer, og ikke mindst vedligeholde dem. Så hos en del af de ældre, der faktisk har en røgalarm, virker alarmen ikke, men de ældre er ikke altid selv klar over det, siger Peter Hofman-Bang, overingeniør i BrandBevægelsen.
- En røgalarm, der ikke virker, giver falsk tryghed og redder ingen liv.
Siden 2007 har BrandBevægelsen og TrygFonden samarbejdet med en lang række kommuner og beredskaber om at sætte fokus på brandsikkerhed. Gennem årene er der blevet sat mere end 10.000 røgalarmer op hos ældre borgere. Cirka 70 procent af danske hjem har en eller flere røgalarmer opsat, men det er ikke alle, som virker.
RøgalarmPatruljen i træningslejr
Før RøgalarmPatruljen gik i aktion, modtog KFUM-spejderne i Thisted træning i brandsikkerhed og røgalarmer af en instruktør fra Nordjyllands beredskab.
- Hos TrygFonden arbejder vi for, at flere børn og voksne skal vide, hvordan man undgår brand, og hvad man skal gøre i tilfælde af brand. Træningen af KFUM-spejderne skal derfor både forberede dem til besøgene med RøgalarmPatruljen og give de unge en viden om brandsikkerhed, som de kan tage med sig videre i livet, siger René Højer, programchef i TrygFonden.
Til træningen har spejderne blandt andet lært at teste en røgalarm, skifte batteri og opsætte en helt ny røgalarm.
Flere artikler fra TV MIDTVEST