Sprogkursisters hjemmelavede mad blev revet væk på Kulturmødet
Foto: Morten Løvig Nielsen, TV MIDTVEST
Julia Fesenko er en af kursisterne på sprogcentret A2B i Nykøbing.
Gennem den hjemmelavede mad skulle sprogkursisterne forsøge at sludre med de sultne gæster for at træne dansk.
Kulturmødet Mors er nok mest kendt for sine debatter og taler på scenerne rundt omkring i bymidten af Nykøbing.
Men noget af det, der tiltrak flest mennesker torsdag eftermiddag, var den lokale sprogskole - og så endda for noget helt andet end sprog.
Det giver en afmystificering af det nye samfund
Kirsten Bjerregaard Larsen, leder A2B Sprogcenter, Nykøbing
Midt på Gasværksvej, der fra torsdag til lørdag er omdøbt til Kulturvejen, havde A2B-sprogcenter opstillet en række borde, hvor kursisterne fra sprogskolen uddelte mad fra deres hjemlande.
- Vi kulturudveksler. Kultur er mange ting, og noget af det, som alle kan være fælles om, er mad. Det er ligegyldigt om man kommer fra Danmark, Eritrea eller Syrien, fortæller lederen af A2B-sprogcentret i Nykøbing og Thisted, Kirsten Bjerregaard Larsen.
En af kursisterne ved sprogskolens lille bod var ukraineren Julia Fesenko. Hun havde blandt andet lavet den traditionelle ukrainske ret varanik, som hun og nogle ukrainske veninder gav gratis ud.
Selvom ukraineren ikke er så god til dansk, fornemmede hun, at de forbipasserende på Kulturvejen var glade for den udenlandske mad.
- Det tror jeg da. Det smager jo virkelig godt, fortæller Julia Fesenko.
Der skal opstå en sludder
Det er i samarbejde med Morsø Kommune, at sprogskolen har sendt deres kursister i køkkenet. Kommunen ville gerne have forskellig mad fra forskellige kulturer til festivalen, og A2B-lederen ville gerne have træning til sine kursister.
- Hovedformålet er, at der måske kan opstå en lille sludder. Der er måske en, der spørger, hvad maden hedder, og så må kursisten prøve at svare.
- Det giver sammenhold på tværs af nationaliteter, men det giver også en afmystificering af det nye samfund, kan man sige. Man møder de nye mennesker i det land, man er kommet til, og bliver klogere på hinanden og klogere på, at vi alle er mennesker, ligegyldigt hvad der står i dit pas, fortæller Kirsten Bjerregaard Larsen.
Den træning køber Julia Fesenko gerne – selvom det ikke er de længste samtaler, der opstår på tværs af bordet.
- Denne festival er et godt sted, hvor vi kan tale med hinanden. Maden er en god måde at møde hinanden. Vi vil gerne have andre til at prøve vores mad og på den måde lære lidt om andre kulturer, fortæller ukraineren.
Der var masser af mennesker til Kulturmødet, som gerne ville lære lidt om ukrainsk, syrisk, afghansk og eritreisk madkultur. Så mange, at Kirsten Bjerregaard Larsen havde bedt nogle af sine kursister om at vente med at ankomme, så ikke al maden forsvandt med det samme.
- Det er jo bare fantastisk. Det varmer mig at se, at der er så stor en opbakning til det, for det er ikke givet. Der er nogle, der synes det ser lige lovlig eksotisk ud, eller at de tror, de måske ikke kan tåle det. Men når man kigger på køen, ligner det ikke, at nogen er madforskrækket, siger sprogcenter-lederen.