Foto: TV Midtvest

Succes med musikterapi: Se øjeblikket, hvor demente Else vågner

Musik har en helt særlig effekt på demente ældre. Det viser en nordjysk musikterapeuts indsats på plejehjem i Thisted.

I samarbejde med TV MIDTVEST

En syngende mand med guitar har skabt røre på den helt rigtige måde på plejehjemmet Vibedal i Thisted.

Jens Anderson-Ingstrup fra Aalborg Universitet er nemlig musikterapeut og forsker i, hvordan musikken hjælper mennesker ramt af demens. 

- De her mennesker har arbejdet et helt liv på at skabe det samfund, som jeg nyder godt af i dag. Derfor fortjener de også at få højnet deres livskvalitet den sidste tid. De er stadig mennesker inde bag den frygtelige sygdom, siger Jens Anderson-Ingstrup.

HVAD ER DEMENS?

  • Demens er betegnelsen for en række symptomer på svigtende hjernefunktion.
  • Det viser sig først og fremmest ved dårlig hukommelse og nedsat evne til at fungere i hverdagen. 
  • 400.000 danskere lever med en demensramt i den nærmeste familie.
  • Der er blevet forsket i musikterapi som en behandlingsform i Danmark i 10 år.
Kilde: Netdoktor.dk, Alzheimer foreningen

I tre programmer med titlen "Lyden af liv" på TV MIDTVEST kan seerne følge den nordjyske musikterapeuts arbejde med en gruppe plejehjemsbeboere. Vores hjerne er nemlig noget helt særligt. Systemerne i hjernen, som vi bruger til musik, er nemlig bevaret meget langt henne i et demensforløb.

Det er derfor, man ser, at demente, som ellers er sygnet hen, pludselig kan synge og følge rytmen. Som demensramte Else Larsen gør det i klippet her, hvor hun går fra at ligge med hovedet helt nede på bordet foran sig til at smile stort og rokke med på sangene. 

- Det er super livsbekræftende for mig personligt, men fagligt er det hverdag - jeg ved, at musikken kan have den virkning. Men Else var et rigtig skidt sted, da jeg kom ind til hende, og det blev tilsyneladende kun værre. Så med et kamera i ryggen til den her session, følte jeg mig meget på arbejde. Men det lykkedes, fortæller Jens Anderson-Ingstrup.

Jens Anderson-Ingstrup arbejder altid med det formål at stabilisere demenspatienterne, at samle verden for dem og at bryde den ensomhed, de sidder i, forklarer han. Han håber, at alle plejehjem begynder at arbejde mere målrettet og struktureret med musik.