LIGE NU:

Syvårige Anna modtager hæderslegat: Reddede familie ud af brændende hus

Anna Christensen handlede hurtigt, da der sidste år udbrød brand i huset, hvor hun var alene hjemme sammen med sin søster og bonussøster. Nu er hun hædret med et legat.

Syvårige Anna Christensen fra Nors er lidt af en helt. I oktober sidste år viste hun sig nemlig som redningskvinden, da hun sørgede for, at hendes storesøster og bonussøster blev reddet ud af et brændende hus.

- Det eneste, jeg tænkte på, var at få hjælp, siger Anna Christensen.

Anna Christensens morfar, Ib Rønn Pedersen, mente ikke, at den heltemodige indsats skulle gå ubemærket hen. Derfor indstillede han barnebarnet til at vinde Danske Beredskabers Hæderslegat, og torsdag modtog hun prisen og 10.000 kroner.

Ib Rønn Pedersen arbejder som Falck-redder og er derfor vant til at have med akutte situationer at gøre. Derfor er han rørt over, at hans barnebarn handlede, som hun gjorde.

- Jeg ved godt, hvad der kunne være sket, hvis hun ikke havde gjort det, hun har gjort. Jeg tror også, det bliver stort for hende at modtage hæderslegatet. Især når hun bliver lidt ældre, og hun måske bedre kan forstå, hvad det er, hun har fået, siger Ib Rønn Pedersen.

Cyklede efter hjælp

Det var den 27. oktober 2019, den dengang seksårige Anna Christensen reagerede hurtigt. Hendes mor og bonusfar var gået en kort tur, mens Anna Christensen var alene hjemme sammen med sin storesøster og bonussøster.

quote Jeg tænkte, jeg var nødt til at få hjælp, men jeg vidste ikke hvordan, så jeg var nødt til at gøre et eller andet.

Anna Christensen, syvårig redningskvinde

I stuen havde en gnist fra pejsen ramt en sækkestol, og sort røg begyndte at fylde Anna Christensens værelse på overetagen. Så snart hun opdagede det, bankede hun på hos søstrene, men de kunne ikke høre, at der blev banket på.

- Jeg tænkte, jeg var nødt til at få hjælp, men jeg vidste ikke hvordan, så jeg var nødt til at gøre et eller andet, siger Anna Christensen.

Anna Christensen skyndte sig afsted på sin cykel for at finde hjælpe, og hun fandt sin mor og bonusfar ikke langt fra huset. De skyndte sig at ringe efter hjælp og redde de to piger ud af huset. Ingen nåede at komme alvorligt til skade, men de var trætte efter redningsaktionen, fortæller Anna Christensen.

- Vi var rigtig udmattede, og vi kunne ikke rigtig gå faktisk, siger hun.

112-kursus blev afgørende

Forud for ulykken havde Anna Christensen deltaget i 112-dagen i Thisted, som er et samarbejde mellem SSP, Beredskabsstyrelsen, Nordjyllands Beredskab, Falck og Nordjyllands Politi. På dagen kan børn i 0. klasse lære om, hvad de skal gøre, når der opstår alvorlige situationer.

Anna Christensens morfar er sikker på, at det var den læring, der var udslagsgivende den morgen i oktober.

- Det, Anna gør, er helt sikker noget, hun gør, fordi hun har været til 112-dag. Hun ved, at det her er noget, hun skal have hjælp til, siger Ib Rønn Pedersen.

Hele familien kom på sygehuset og blev tilset for røgforgiftning, men ingen var kommet alvorligt til skade.

Prisen blev overrakt af borgmester i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard (S), og også direktør i Nordjyllands Beredskab, Diana Sørensen, var til stede ved overrækkelsen.

Borgmester i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard (S), overrakte prisen til Anna Christensen, som var der sammen med sin morfar. Direktør i Nordjyllands Beredskab, Diana Sørensen, var også med til overrækkelsen, hvor den syvårige redningskvinde blev hædret.
Borgmester i Thisted Kommune, Ulla Vestergaard (S), overrakte prisen til Anna Christensen, som var der sammen med sin morfar. Direktør i Nordjyllands Beredskab, Diana Sørensen, var også med til overrækkelsen, hvor den syvårige redningskvinde blev hædret.