Thomas Uhrskov bygger sommerhus med banebrydende teknik i Klitmøller

Den skiglade journalist fra TV er involveret i et forskningsprojekt, hvor hans sommerhus skal bygges på nogle specielle skruer, som sparer ham for tid, penge og er gode for miljøet.

Journalisten Thomas Uhrskov havde fundet den perfekte grund til sit drømmesommerhus i Klitmøller 319 meter fra stranden. Der var bare et problem.

- Vi ville gerne bygge i beton, men under sandet er der et tørvelag på 10-40 centimeter, som gør, at et tungt hus vil synke, og betonen vil krakelere, fortæller Thomas Uhrskov, der har stået bag flere programmer om skiløb og skiferier.

Det var simpelthen ikke muligt at bygge et sommerhus på grunden uden, at der ville komme revner i huset. Men som skiløber er Thomas Uhrskov vant til at svinge uden om puklerne på pisten, og med huset i Klitmøller fandt han også en vej udenom.

quote Så fortalte de, at der var et forskningsprojekt i gang på Aalborg Universitet, hvor man bygger på nogle specielle skruer, og så spurgte jeg med det samme, om jeg ikke kunne komme med

Thomas Uhrskov, journalist

- Jordbundsfirmaet sagde, at jeg måtte acceptere sætningsskader, men det ville jeg ikke. Så fortalte de, at der var et forskningsprojekt i gang på Aalborg Universitet, hvor man bygger på nogle specielle skruer, og så spurgte jeg med det samme, om jeg ikke kunne komme med.

- Jeg fik møvet mig ind og speedet processen op, for forskningsprojektet var ikke færdigt. Men vi aftalte, at universitetet kunne bruge halvdelen af grunden til tests, og så skulle fundamentet bygges på den anden halvdel, siger Thomas Uhrskov.

Skruerne sparer tid, penge og ressourcer

Når man støber et fundament til en bygning, vil man normalt grave tørvelaget op og fylde det med sand, grus og cement. Med de specielle skuer behøver man ikke grave overhovedet.

Skruerne laves efter, hvor dybt de skal skrues ned, og hvor meget de skal kunne bære. De kan sættes i jorden på en dag, og så kan fundamentet støbes. Dermed kan man spare en masse tid, penge og ressourcer.

- Det er klart billigere og hurtigere at lave. Man sparer også stort på beton, sand og grus, som bliver en mangelvare indenfor ti år. Derfor er det vigtigt, at vi kan komme op med de her løsninger, fortæller Jacob Tvede, der er projektchef i Bayo.s Skruefundamenter, som har sat de specielle skruer i Thomas Uhrskovs jord.

Jacob Tvede fra Bayo.s med et eksemplar af de de skruer, som bliver brugt på Thomas Uhrskovs grund. Han fortæller, at de med forskningen har sparet 44 skruer hvilket svarer til 180 meter af de specielle skruer. Foto: Nanna Lykke Smith Rasmussen, TV MIDTVEST
Jacob Tvede fra Bayo.s med et eksemplar af de de skruer, som bliver brugt på Thomas Uhrskovs grund. Han fortæller, at de med forskningen har sparet 44 skruer hvilket svarer til 180 meter af de specielle skruer. Foto: Nanna Lykke Smith Rasmussen, TV MIDTVEST

På Aalborg Universitet arbejder de videre med stålskruerne. På grunden i Klitmøller er skruerne sat mellem 3,5 og 4 meter ned i jorden, men i fremtiden skal de længere ned for at kunne bære langt større bygninger end skientusiastens 150 kvadratmeter store sommerhus.

- Der er et kæmpestort potentiale i det her projekt. Vi har dokumenteret, at de her skruer kan bære tre gange mere end de løsninger, man kan lave i dag. Vi arbejder på, at skruerne skal kunne bære bygninger med to og tre etager, siger Lars Bo Ibsen, der er professor ved Aalborg Universitet og leder af forskningsprojektet.

Thomas Uhrskov og familien regner med at kunne tage sommerhuset i brug inden jul.


Seneste nyt

fra Nordjylland