Thyboen Kasper kæmper for kvalifikation til drengedrømmen Para-OL
Selvom Kasper Lousdal er blandt Danmarks bedste skytter, er det ikke noget, han praler med. Det går i hovedet på ham, og så bliver det næste resultat noget møg, siger han.
- Nu skal I ikke blive ræj lige om lidt, advarer Kasper Lousdal journalisten og fotografen fra TV MIDTVEST.
Han sidder hjemme i gildesalen i Sydthy i sin kørestol. Han er født med rygmarvsbrok, og derfor har han altid haft nedsat funktion i benene.
Jeg var træt af ting, jeg ikke kunne på grund af min fysik.
Kasper Lousdal, landsholdsskytte, Helligsø
I hænderne har 20-årige Kasper Lousdal en kæmpestor riffel. Han skal til at skyde efter en lille lys kasse, der står i den anden ende af gildesalen. Når han har skudt et skud, popper der en ny cirkel op på computeren, han har stående på et bord ved siden af. Cirklen lander som regel lige i midten af den digitale skive.
Phrrrew!, siger det pludselig. Det lyder lidt, som når man skyder til måls efter hvidt kridt i tivoli. Kasper Lousdal skyder dog på et helt andet niveau og med noget helt andet udstyr.
Skytten fra Thy skyder nemlig på eliteplan og for tiden træner han flere gange om ugen på hjemmeanlægget i gildesalen for at blive helt klar til næste World Cup-stævne i midten af juni. Her kan han nemlig kvalificere sig til de Paralympiske Lege.
- Det ville være en drengedrøm, der gik i opfyldelse. Det er toppen af poppen at komme med til para-OL, siger Kasper Lousdal.
Skytten fra Sydthy tør dog ikke sætte forventningerne for højt op. Når først man tror, at man er noget, går det som regel galt.
- Jeg håber virkelig, at jeg kvalificerer mig, men jeg prøver ikke at tænke for meget over det, og jeg går ikke og siger det til gud og hver mand. Ikke for, at de ikke må vide det, men det er for min egen mentalitets skyld. Det går i hovedet på mig, hvis jeg går og praler med det, og så bliver resultatet noget møg, fortæller han.
Eliteskytte om aftenen - salgselev om dagen
Der er heller ikke meget tid til pral, når Kasper Lousdal tager på arbejde. Skydning er ikke den sport, hvor atleter hiver kæmpestore vinderchecks med hjem fra turneringer fra Peru.
Derfor frister eliteskytten også en tilværelse som salgselev på Outrup Vinduer på Mors. Det skal han være to år endnu, indtil han er færdiguddannet. Han har valgt uddannelsen, da hans handicap ikke var nogen hindring for ham.
- Jeg var træt af ting, jeg ikke kunne på grund af min fysik. Så jeg fokuserede på jobs, jeg kunne klare, og så faldt jeg over det her, og det fungerer supergodt, siger han.
Sammen med landsholdschefen har han fået lavet en særlig aftale med Outrup Vinduer, hvor han får seks ugers ekstra ferie om året, så han kan tage til stævner rundt om i verden og passe sin træning.
- Det ville næsten være umuligt at få til at løbe rundt uden den aftale, fordi jeg skyder så meget, som jeg gør. Der er World Cup-stævner, jeg rejser rundt til, og det bliver jo en uge her og en uge der og forhåbentlig tre uger i Tokyo til sommer.
- Det betyder alt, at jeg har en arbejdsplads, der tilbyder det, fortæller den 20-årige skytte.
Når Kasper Lousdal skal træne har han et lille bord skruet på sin kørestol, som han kan hvile armene på, når han træner.
Kasper Lousdal, landsholdsskytte, Helligsø
På Outrup Vinduer er de glade for at have en elev som Kasper Lousdal. Virksomheden er sågar blevet sponsor for skytten oven i købet, og for salgschefen gør det ikke så meget, at de skal punge ud for seks ugers ekstra ferie til en dedikeret elev.
- Vi vil gerne have plads til folk, hvor det kræver lidt ekstra fra vores side. Der er ikke nogen, der bare får et nummer, og så er de her fra klokken 7-16. Alle kan have nogle ting, der skal passe med arbejdet. Nogle har serie 3-fodbold, de går op i, nogle har børn og familie, og Kasper har sin skydning, siger salgschef i Outrup Vinduer, Jan Kampman.
Opdaget ved et tilfælde
Når Kasper Lousdal ikke er på arbejde hos Outrup Vinduer, træner han næsten hver dag tre timer i træk i gildesalen. Det er det, det kræver, at være blandt de bedste i Danmark.
Han fik først installeret anlægget i gildesalen under coronapandemien, da hans lokale skytteforening, som alle idrætsforeninger, var lukket ned. Men det har været en stor gevinst for Kasper Lousdal, der har forbedret sin skydning med 14 point siden begyndelsen af pandemien.
Der er også fuldt fokus, når thyboen lægger kinden på kinden på skæftet og forsigtigt placerer højre pegefinger på aftrækkeren, selvom fotografen har den store kasse af et kamera peget lige mod skytten.
- Det kræver så meget koncentration, men det er det, jeg godt kan lide. Fællesskabet er også superfedt, og så er der selvfølgelig også lugten af krudt.
Skydning har været en stor interesse for Kasper Lousdal, siden han som 11-årig begyndte i den lokale skytteforening sammen med nogle kammerater. At det pludselig skulle blive til landshold og internationale konkurrencer var dog mere en tilfældighed.
Han blev nemlig opdaget til et DM på DGI-plan, hvilket er for dem, der skyder for sjov, som den 20-årige skytte selv beskriver det.
- Min nuværende træner kom forbi og så mig skyde, og det, synes han, jeg gjorde meget godt. Min far kunne se, at det kunne blive til noget større, så med et kærligt skub fra ham tog jeg med til nogle landsholdssamlinger, og så har det udviklet sig derfra, siger Kasper Lousdal.
Sammen med landsholdet rejser skytten fra Sydthy til Peru den 10. juni for at deltage i World cup-stævnet, der kan give adgang til de Paralympiske Lege. Para-OL finder sted fra den 24. august til 5. september i Tokyo, Japan.
Kasper Lousdal håber at kvalificere sig i fire discipliner: Ti meter liggende, ti meter stående, 50 meter liggende, 50 meter helmatch – alle sammen med riffel.