Tillidsrepræsentant slår alarm efter arbejdspres: - Svært at få familielivet til at hænge sammen
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST
Mange arbejdsopgaver presser mandskaber hos Beredskabsstyrelsen Nordjylland, hvor tillidsrepræsentant råber vagt i gevær.
I mange brancher kan coronakrisen mærkes. Nogle steder stopper arbejdet helt, mens det hos andre skrues op i så højt et niveau, at det kan være svært at følge med. Medarbejderne hos Beredskabsstyrelsen Nordjylland, der holder til i Thisted, er et eksempel på det sidste.
Det fortæller David Thomsen, der er tillidsrepræsentant for sergenterne i Beredskabsstyrelsen Nordjylland.
Kollegaerne er pressede. De er pressede til langt udover, hvad man kan forvente.
David Thomsen, tillidsrepræsentant, Beredskabsstyrelsen Nordjylland
- Kollegaerne er pressede. De er pressede til langt udover, hvad man kan forvente. Vi er hver og en fuldt ud opmærksomme på, at vi er en del af et beredskab, hvor der pludselig kan komme et behov for mange timers arbejde. Sådan er det at være i et beredskab. Det er der ingen, der har et problem med. Men nu har vi gjort det så længe, at det nu begynder at blive svært for folk at få familielivet til at hænge sammen, forklarer han.
Lige præcis arbejdslivet og privatlivet er svært for medarbejderne hos Beredskabsstyrelsen Nordjylland at forene under coronakrisen.
Den daglige drift kan de godt styre, men efter Fødevarestyrelsen bad dem om at assistere med at aflive mink på smittede minkfarme, er arbejdstrykket vokset gevaldigt.
- Det, der samtidig er, er, at folk godt kan arbejde rigtig meget, men den geografiske uforudsigelighed i den her indsats, hvor vi kan arbejde flere forskellige steder på kort tid har folk det svært med. Vi er på arbejde hele tiden, siger tillidsrepræsentanten.
Kæreste måtte sige sit job op
Helt specifikt har David Thomsen et eksempel fra sit eget privatliv, hvor det nuværende arbejdstryk har fået store konsekvenser.
- Helt personligt har min kæreste været nødt til at skifte arbejde, fordi hendes tidligere arbejde og mit arbejde ikke kunne hænge sammen. Det kan vi ikke drive familie på, fortæller han.
På grund af meget at lave har medarbejderne fået rykket deres ferie. Det gik helt konkret ud over efterårsferien i uge 42.
Her har de fået at vide, at ferien bliver rykket til et senere tidspunkt. De ved endnu ikke hvornår.
Trækker på al personale
Det er ikke kun det personale, der sendes ud for Beredskabsstyrelsen Nordjylland, der er presset.
For når de kommer tilbage, er der biler, der skal laves, og tøj, der skal vaskes, ligesom der skal uddannes værnepligtige.
Gøres det ikke, kommer det til at få store konsekvenser på sigt.
- Vi har travlt til daglig, men det kan vi godt leve med. Vi er bygget til at have beredskabet kørende til daglig, men aflivningen af mink trækker på ressourcer udover beredskab. Alle dem, der skulle drive den daglige drift, uddanne nye medarbejdere, reparere biler og vaske tøj – det er dem, vi trækker på nu. Vi kan ikke slække på nogen af delene. Uddanner vi ikke værnepligtige, mangler vi dem om to måneder, så de kan træde ind i vagt. Driften kan vi ikke slække på, siger David Thomsen.
Direktør anerkender arbejdet
Den fungerende direktør i Beredskabsstyrelsen, Flemming Klokager, lytter til den feedback, han får af alle landets afdelinger.
Han mener, at Beredskabsstyrelsen helt generelt har forsøgt at give medarbejderne de bedst mulige forhold under de nuværende arbejdsbetingelser.
- Opgaverne i forbindelse med covid-19 kan i sagens natur ikke være normale. Beredskabsstyrelsens indsatser i denne tid har været både uforudsigelige og omskiftelige, og de adskiller sig fra alle opgaver, vi tidligere har løst. Det er vores kerneopgave at bistå ved større kriser og katastrofer – et ansvar, vi kun kan leve op til, hvis vi er i stand til at løse opgaver under unormale omstændigheder. Når det er sagt, så forsøger vi naturligvis på alle måder igennem planlægning og tilpasning af indsatserne hele tiden at skabe de bedst mulige forhold for alle medarbejdergrupper, siger Flemming Klokager i en artikel på Centralforeningen for Stampersonels hjemmeside.
Det svar sætter tillidsrepræsentant David Thomsen pris på.
Han tolker det som om, at direktøren er enig i det, David Thomsen siger, og at han anerkender den indsats, medarbejderne gør.