Travl familie på seks: Ingebeth og Søren er dansk landbrugs power-par
Ingebeth Lundgaard-Karlshøj og Søren Søndergaard med deres fire børn: Aksel (9 år), Ejner (4 år), Svend (2 år) og Ingrid (1 år). Foto: Ole Hald / TV MIDT VEST
Hun er gårdejerdatter fra Struer. Han er ny formand for Landbrug & Fødevarer. Begge er uddannede landmænd og har nok at se til i en ekstraordinær travl hverdag.
Det er gården Baldershave, der er omdrejningspunktet i en tilværelse, som er mere travl end de flestes.
- Vi synes begge to, at det er rart, at der er tryk på. Vi kan godt lide, der er en travl hverdag. Og der er ingen tvivl om, at det er blevet endnu mere nu, fortæller Ingebeth Lundgaard-Karlshøj.
Hun er født og vokset op på Strandbjerggård lidt uden for Struer. Her fik hun landmandslivet ind med modermælken. Og blev klar over at hun ville samme vej, som den hun er rundet af.
Den 39-årige vestjyde er uddannet landmand, men også cand.merc. i marketing. I dag arbejder hun fuld tid på sin og mandens gård ved Billund. Og har de seneste måneder fået mere at se til.
Det er hundrede procent noget, vi har sagt ja til sammen. Ellers ville det ikke fungere.
Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer
- Jeg har taget nogen af Sørens arbejdsopgaver, og så samler jeg, håber jeg, nogle løse ender. Jeg laver en masse papirarbejde, som Søren ikke har tid til. Vores landbrug skal ikke ændres eller sættes på pause. Det skal køre videre, som det gjorde før, forklarer Ingebeth Lundgaard-Karlshøj.
39-årige Ingebeth Lundgaard-Karlshøj er vokset på Strandbjerggård ved Struer, hvor hun fik landmandslivet ind med modermælken.
Til tops i dansk landbrug
Ham, hun kalder Søren, er Søren Søndergaard. For knapt et halvt år siden blev han valgt som ny formand for Landbrug & Fødevarer.
41-årige Søren Søndergaard er ligesom sin hustru uddannet landmand. I november afløste han Martin Merrild fra Hjerm og kom til at sidde for bordenden i en erhvervsorganisation, der repræsenterer både Danmarks landmænd samt fødevare- og agroindustrien.
Landbrug & Fødevarer dækker en stor del af den såkaldte fødevareklynge, der med en eksport på mere end 166 milliarder kroner om året og 186.000 direkte og indirekte ansatte, er et af Danmarks allervigtigste erhverv.
- Det er hundrede procent noget, vi har sagt ja til sammen. Ellers ville det ikke fungere. Jeg skal have styr på mine ting. Jeg kan godt lide at have styr på basen. Vi skulle have rigtig godt styr på vores landbrug og på, hvordan vi får vores familieliv tænkt ind i det her. Så det har vi i den grad funderet over i nogen tid, fortæller Søren Søndergaard.
Ikke altid sjovt at sidde i København
Formanden for Landbrug & Fødevarer er væk hjemmefra flere dage om ugen. Oftest i København, hvor mødeaktiviteten er stor, og hvor Søren Søndergaard bor i en lejlighed.
Derfor må hustruen træde i karakter, når den 950 hektar store bedrift skal passes. Ud over produktion af 35.000 svin om året, bliver der lavet kødkvæg og dyrket korn, raps, frø og kartofler. 15 ansatte er på lønningslisten.
- Vi får det til at fungere. Men selvfølgelig er det ikke altid særlig sjovt at sidde i København om morgenen. Men så er det dejligt at blive ringet op klokken kvart i otte, når bilen er på vej i børnehaven med ungerne, siger Søren Søndergaard.
Jeg har taget nogen af Sørens arbejdsopgaver, og så samler jeg, håber jeg, nogle løse ender.
Ingebeth Lundgaard-Karlshøj, landmand
Sandkasse og shelter
Børn er der fire af i alderen et til ni år. Tre drenge og en pige, der som andre jævnaldrende går i skole, børnehave og vuggestue.
I hverdagene er der ekstraordinært travlt i familien, men både mor og far har lært at have et realistisk forhold til tid og logistik.
På Baldershave rejser man ikke på lange sommerferier. Til gengæld bliver der holdt kalendermøder, og weekenderne er helliget børnene.
- Så er det familietid. Alt det vi overhovedet kan. Med alt, hvad vi kan finde på at lave af spændende projekter. Vi bygger et shelter i haven eller en ny sandkasse. Det får topprioritet, forklarer faren til fire.
Ingebeth Lundgaard-Karlshøj lægger vægt på, at historien om dem ikke skal være nogen klagesang.
Selvom der med formandsposten i Landbrug & Fødevarer er blevet mere at rive i, og børnene oftere end før ser deres far foran en computerskærm eller med en mobiltelefon ved øret, så er der styr på tilværelsen hos dansk landbrugs power-par.
- Søren ville ikke sætte sig i den stol, hvis ikke vi trivedes med at have travlt og have de udfordringer, som jobbet indebærer. Det her er ikke noget, vi knækker halsen på, fastslår Ingebeth Lundgaard-Karlshøj.