Unge kunstnere fra forskellige lande mødtes på Mors
Foto: Sara Refsgaard Jensen, TV MIDTVEST
Sophia van der Putten fra Amsterdam er taget til Mors for at arbejde sammen med en lang række andre kunstnere.
Siden søndag har 17 unge mennesker arbejdet hårdt på en stor kunstinstallation.
De har alle sammen forskellige baggrunde, fag og kulturer, men en ting har de tilfælles. Nemlig deres kærlighed til kunsten.
17 unge kunstnere fra Nordeuropa ankom søndag til Mors, hvor de sammen skulle lave kunst til årets Kulturmøde under projektet Nordic Culture Camp. Det er blevet til en stor kunstinstallation, der står nede ved fjorden, og som er lavet ud af en kilometer jernstænger og store mængder plastik.
En af de unge kunstnere er danser og koreograf Sophia van der Putten fra Amsterdam.
- Det her tilbyder unge kunstnere muligheden for at mødes og have en kulturel og kunstnerisk udveksling med håbet om, at vi kan tage nye perspektiver med os, fortæller hun glad og tilføjer:
- Jeg var lidt nervøs i begyndelsen, for jeg vidste ikke, hvordan det ville gå, men det gik rigtigt godt. Alle er meget åbne og ivrige efter at lære fra hinanden vi har to ledere, som er fokuseret på, at alle vores kvaliteter skal kunne være der. Vi har haft vores debatter, men på den gode måde.
Stor installation
De 17 kunstnere kommer fra forskellige baggrunde. Sophia van der Putten er danser og koreograf, men der er også videoproduktion, grafisk design, keramik, arkitektur og flere andre kunsttyper repræsenterede.
Og da jernstængerne og plastikken blev til en installation, var alles talenter i spil.
- Først eksperimenterede vi med materialet og til sidst fik en fælles idé til installationen. Det er en samling af vores fælles idéer som er koblet sammen med en tunnel, siger Sophia van der Putten.
Hun har været med til at lave en video, der om aftenen bliver vist på den hvide plastik.
- Vi lærer fra hinanden, for jeg har aldrig bygget en konstruktion, og nu har jeg lært fra andre, hvordan jeg gør det, og vi har lært, hvordan vi arbejder med poesi og video samtidigt.
Selvom kunstnerne kommer fra hele Nordeuropa, så er de glade for, at netop Mors er kulissen.
- Mors minder faktisk meget om det sted, jeg voksede op i det sydlige Holland. Men vi havde ikke en festival som den her, og jeg kan se, at det er godt for menneskerne og bringer mange forskellige kulturer sammen. Det er et sted, hvor man mødes. Og så er her virkelig smukt.
Stolt facilitator
Jens Munk Clemmensen er kunstner og facilitator for de unge kunstnere. Da han fik den opgave, valgte han er udfordre dem.
- Jeg laver benspænd med noget, som jeg kan håndtere med min faglighed. Jeg har givet dem en crossover med armeringsjern og plastik. Ellers var der ingen begrænsninger, forklarer han.
Han har været bevidst om sin rolle i forhold til de unge kunstnere, som han skulle hjælpe, men ikke påvirke.
- Det vigtigste og sværeste ved min rolle er at holde kæft og ikke blande sig. Det skal være et rent udtryk. Jeg synes, det er supersejt gjort af dem, for de har reelt set kun arbejdet i to dage, og det viser mig en dedikeret ungdom. De vil, og de kan, slår han fast.
Kunstværket kan ses på Kulturmødet på Mors, og er beregnet til at blive set om aftenen.
Kulturmødet 2018
For sjette gang åbner Mors i år op for Kulturmødet, hvor meningsdannere, kunstnere, borgere og alle andre mødes omkring kulturen.
I år løber det fra den 23. til 25. august, og det er gratis at komme med.