Vild operation: Raket og reb stoppede løbsk vindmølle

00:33

De lykkedes mandag eftermiddag at stoppe den løbske vindmølle på Mors takket være en spektakulær aktion.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Vindmøllen, som var gået i selvsving på Mors, skulle stoppes uanset hvad. Sådan lød det mandag eftermiddag fra Midt- og Vestjyllands Politi.

- For tyve år siden var der et stykke af vindmøllen, der faldt af, og det landede ude på vejen, og det dur ikke, så den skal standses nu, sagde Kent Hansen, indsatsleder hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Thyborøns redningstjeneste ankom derfor til Mors for at hjælpe med den mission.

De skal skyde en raketting med et reb over møllen. Det skal tage omkring ti minutter fra rebet får fat, til det stopper møllen. Jeg ved ikke, om det sker. Det håber vi.

Kent Hansen, indsatsleder

De havde en masse tove og en raket, som bliver brugt på skibe, med i et forsøg på at stoppe vindmøllen.

- De skal skyde en raketting med et reb over møllen. Det skal tage omkring ti minutter fra rebet får fat, til det stopper møllen. Jeg ved ikke, om det sker. Det håber vi, siger indsatslederen.

Klokken 15.44 blev wiren skudt op over vindmøllen. Det lød som en kæmpe nytårsraket. Umiddelbart så det dog ikke ud til, at vindmøllen sænkede hastigheden.

Men det lykkedes efterfølgende ved andet forsøg med wire, hvor et kabel nåede op til møllens vinger, hvorefter møllen langsomt sænkede farten, før den til sidst blev bragt til standsning.

Der skulle tre forsøg til med raket og reb, før det lykkedes at få vindmøllen fuldstændig standset.

Plan B var evakuering og sprængning

Var det ikke lykkedes at stoppe møllem med reb og raket, så var der en plan B.

Den gik ud på at sprænge møllen, men det ville kræve en endnu større sikkerhedszone end den nuværende på 150 meter, og det ville politiet helst ikke ud i.

- Så skal vi evakuere det halve af Mors, for så skal vi sprænge den. Her er sikkerhedsafstanden 1000 meter, og det er ind i Nykøbing. Det skal vi ikke til, så vi håber det her lykkes, siger Kent Hansen.

Læs også Løbsk vindmølle er blandt de sidste af sin slags

- Nogen har bildt os ind, at det er sket én gang på Falster med en vindmølle, der kørte noget stærkere end denne her.

Vindmøllen står ved Næssundvej på Mors, som er spærret mellem Harrehøjvej og Vildsundvej. Den begyndte at dreje hurtigere rundt ved 22-tiden søndag aften.

En lignende mølle blev fjernet fra samme sted i 2015 på grund af samme problem.

02:05

Hele dagen tiltrak en vindmølle på Mors sig en del opmærksomhed. Den var løbet løbsk og først sidst på eftermiddagen lykkedes det myndighederne at standse møllen.

Luk video

Forsiden lige nu