Den danske ulvebestand kan eksplodere på få år, viser notat
Den nuværende bestand er på cirka 30 voksne dyr og mellem 14 og 20 hvalpe.
Ulvebestanden i Danmark kan i løbet af ti år at blive seksdoblet, vurderer forskere fra Aarhus Universitet i et notat bestilt af Miljøstyrelsen.
Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.
Forskerne har gennemført en vurdering af, hvordan bestanden af ulve i Danmark kan forventes at udvikle sig i fremtiden, og hvor mange ulve bestanden mindst skal rumme, for at der er tale om en levedygtig bestand.
Biologisk set har Danmark levegrundlag til mellem to og seks gange så mange ulve, som der er i øjeblikket, lyder vurderingen altså fra forskerne fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE).
Levegrundlag for op til 210 ulve
Forskerne vurderer ud fra beregninger og sammenligninger med udenlandske forhold, at det danske landskab rummer levesteder og naturligt fødegrundlag til et sted mellem 11 og 30 ulvepar eller kobler.
Det svarer til mellem 77 og 210 ulve i vinterbestanden, lyder det i pressemeddelelsen.
Den nuværende bestand er på cirka 30 voksne dyr og mellem 14 og 20 hvalpe.
Ulvene lever udelukkende i Jylland, fortrinsvis i den vestlige del. Sådan vil det ifølge notatet formentlig også være i fremtiden, fordi de indre danske farvande er en barriere for spredning til øerne afhængigt af ulvenes tilpasningsevne.
Ulve foretrækker at færdes på større sammenhængende arealer med skov og hede og rigeligt med føde i form af hjortevildt, og bestandens evne til at tilpasse sig landskaber med mindre skov og hede er afgørende for, hvor udbredt ulven vil blive i fremtiden.
En levedygtig ulvebestand
Den danske ulvebestand bliver jævnligt suppleret med tilløbende ulve sydfra fra den øvrige del af den centraleuropæiske lavlandsbestand, primært fra Polen og Tyskland.
Under forudsætning af at denne udveksling fortsætter, vurderer DCE, at den danske bestand mindst skal bestå af 40 til 100 ulve for at være levedygtig.
Miljøstyrelsen oplyser, at den vil se nærmere på notatets indhold og i dialog med Vildtforvaltningsrådets ulvegruppe drøfte, hvordan den nye viden kan indgå i den fremtidige ulveforvaltning i Danmark.