LIGE NU:

Højreradikale tiltalt for hærværk mod jødisk gravplads: Skrev racistiske jokes på sociale medier

Østjyllands Politi har nu tiltalt to mænd for flere tilfælde af grov hærværk og offentlig forhånelse af forskellige grupper af personer.

Torsdag har Østjyllands Politi tiltalt to mænd på 27 og 39 år fra Randers og Hobro for flere tilfælde af hærværk og offentlig forhånelse af forskellige grupper af personer ved blandt andet at have begået hærværk mod en jødisk gravplads og overmalet en regnbuefarvet bænk.

- Det er en særdeles grov sag med grove angreb mod forskellige grupper af mennesker alene på grund af deres race, tro, hudfarve eller seksualitet. Vi har fundet, at der er tilstrækkeligt bevismæssigt grundlag, for at vi kunne rejse tiltale, siger anklager Cathrine Brunsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Det er en særdeles grov sag med grove angreb mod forskellige grupper af mennesker alene på grund af deres race, tro, hudfarve eller seksualitet.

Cathrine Brunsgaard, anklager

Dét, at der nu er rejst tiltale, betyder, at sagen er færdigefterforsket. Anklagemyndigheden har sendt anklageskrift til retten, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i.

Racistiske jokes på russisk medie

Ud over tiltale for organiseret hærværk, krænkelse af gravfred, racismeparagraf, som begge mænd er tiltalt for, så er den 39-årige fra Hobro også tiltalt for offentligt og med forsæt at have fremsat udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, tro, nationale eller etniske oprindelse.

Det har han gjort på det russiske sociale medie VK.com.

Her har han skrevet flere jokes om både holocaust og personer med en mørk hudfarve

I anklageskriftet står der, at manden den 27. september 2018 delte et billede med motiv af to personer af henholdsvis lys og mørk hudfarve, hvor der i overskriften til billedet oversat til dansk står:

"Når din sorte kæreste irriterer dig, skal du lukke noget videnskabelig racisme ud",

og hvor der i taleboble henvendt til kvinden med mørk hudfarve oversat til dansk står:

"Den negroide race har en mindre udviklet pandelap og er ca. 450.000 år mindre udviklet. Du ligner en chimpanse, fordi du har ca. tre procent mere abelignende DNA, din dumme abe-dulle".

Lavede sjov med gaskammer

Iføle anklageskriftet delte den 39-årige den 19. juni 2018 et billede med motiv af en jøde og en tysk soldat, hvor den tyske soldat holder jødens ørelokker ud i vandret position, hvortil der til opslaget er tilknyttet kommentaren oversat til dansk:

"Fritz: "Hans er du klar til at tage et foto?". Hans: "Ok Goldberg, sig gaskammer!". Goldberg: "Gas - vent hvad?".

I anklageskriftet fremgår flere racistiske udsagn af samme karakter, som er blevet slået op på det russiske sociale medie, som anklageren sammenligner med Facebook.

quote Det er en særdeles grov sag. Heldigvis er det ikke sager, vi ser ret ofte.

Cathrine Brunsgaard, anklager

- Det er en særdeles grov sag. Heldigvis er det ikke sager, vi ser ret ofte, siger anklager Cathrine Brunsgaard.

Flere sigtelser

Mændene har siddet varetægtsfængslet siden de blev anholdt i forbindelse med sagen, hvor 84 gravsten blev enten overmalet eller væltet på en jødiske gravplads på Østre Kirkegård i Randers d. 10 november sidste år.

Ifølge politiet havde de to også hældt maling over en regnbuebænk ved Ceres Park i Aarhus tilbage i juni 2019 og begået hærværk mod en Sparekassen Kronjyllands bygning, som er pyntet af en davidsstjerne.

Desuden skulle den ældste af de fængslede have opfordret andre til at begå hærværk mod en café i Aarhus, hvor der blandt andet blev opsat klistermærker med hagekors.

Retten skal nu finde et tidspunkt for retssagen. I mellemtiden er de to mænd blevet løsladt.