Foto:
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

DF fører valgkamp tæt på spærregrænsen: - Giv os lige en chance til

Det kan blive det værste valgresultat nogensinde, men “rigtige DF’ere bliver tilbage og kæmper”. TV 2 har mødt det unge håb – og en gammel kending.

Fiskemanden har fået den gode plads foran Rema 1000 i den nordjyske by Støvring. Nana Harring må tage til takke med det modsatte hjørne af parkeringspladsen.

Her har nogle lokalformænd opstillet en pavillon og pyntet med valgplakater og blå balloner, der glinser i solen med Dansk Folkepartis logo.

To drenge skridter over p-pladsen for at få en ballon. Men termokander og papkrus står urørte.

Nana Harring går over mod en ældre kvinde i en gul vindjakke, der er ved at stige ud af sin bil.

- Hej. Må jeg give dig en flyer?

Kvinden er allerede på vej væk.

- Nej. Det er spild af stemmer. I kommer jo ikke ind, siger hun uden at vende sig om.

Et af de unge håb

Den 24-årige sygeplejerske Nana Harring har taget orlov fra sit arbejde for at føre valgkamp på fuld tid – og kæmpe for, at kvinden i vindjakken ikke får ret.

Der er lidt langt mellem kunderne denne formiddag i efterårsferien. Foto: Rikke Struck Westersø / TV 2

Hun er et af Dansk Folkepartis nye håb, som Morten Messerschmidt viste frem til partiets sommergruppemøde. Og håb har partiet brug for her i valgkampen, hvor DF – der for få år siden var det største borgerlige parti – kæmper for overhovedet at blive i Folketinget.

Mens Nana Harring forsøger at dele bolsjer, flyers og nøgleringe ud foran Rema 1000, kommer en ny meningsmåling fra Voxmeter. Den viser 1,8 procent til Dansk Folkeparti. Altså under spærregrænsen.

Den seneste Megafon-måling for TV 2 viste i søndags mere opløftende 2,9 procent.

Det går frem og tilbage.

Tanker om spærregrænsen fylder

Men Nana Harring tror på det.

Også selvom hun som kandidat i Nordjylland fisker stemmer i samme vande som selveste statsministeren og ikke mindst Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne, der i forvejen har støvsuget alle de DF'ere, der ikke var boltet fast.

- Jeg er fuld af optimisme. Jeg ville ikke stille op, hvis jeg ikke troede på projektet, forsikrer hun.

Nana Harring stiller op til Folketinget for første gang. Foto: TV 2

Men hun medgiver også, at "det har været en svær tid" for partiet, og at truslen om spærregrænsen "fylder".

- Så nu skal jeg bare fokusere på at trække dem til, som måske har mistet troen på Dansk Folkeparti, og så skal jeg hjælpe dem med at genfinde den ved at snakke politik og fortælle, hvad vi stadig kan, siger hun:

- Vi er jo det eneste parti i blå blok, der går meget op i, at vi får en ordentlig ældrepleje og sundhedssystem. Vi er de eneste, der er villige til at kigge på lønninger af sygeplejersker.

Du vil ikke rigtig snakke om den spærregrænse?

- Jamen, jeg tror ikke, at vi kommer under spærregrænsen.

Folk vil ikke have flyers

Det er især den ansvarlige socialpolitik, sundhed og ældrepolitikken, der tiltaler hende ved Dansk Folkeparti. Og selvfølgelig hård udlændingepolitik.

Manden i kørestolen har stemt på Dansk Folkeparti før, fortæller han. "Kunne du så ikke gøre det igen?" spørger Nana Harring. "Nej," svarer han prompte. "Det er i orden. God dag." Foto: TV 2 Foto: TV 2

Hun er nyuddannet sygeplejerske og arbejder i hjemmeplejen i det vestlige Aarhus.

Her møder hun ældre mennesker, der sidder i en lejlighed uden at have arbejdet og uden at kunne et ord dansk, selvom de har boet i Danmark i årtier, fortæller hun. De er som levende beviser på det, hun mener, der er mange års fejlslagen integration.

- Vi har svigtet dem ved ikke at stille tydelige krav, siger hun.

Nana Harring vender sig mod en dame på cykel.

- Må jeg give dig en flyer med på vejen?

- Det må du ikke, nej.

- Det er i orden. God dag.

Hun vender sig mod TV 2 igen:

- Jeg tror ikke, at det handler så meget om Dansk Folkeparti. Jeg tror, at det er generelt, at folk ikke vil have flyers, siger hun og understreger, at hun møder lige så mange, der tager godt imod.

Forretningen skal også passes

Lidt længere sydpå sidder en af dem, der har været med i medgang og modgang. Det tidligere folketingsmedlem Kim Christiansen (DF) læser mails på en iPad ved bardisken i sin bodega A'Porta i Mariager.

Han stiller også op til folketingsvalget. Men de har travlt, ham og Pia Adelsteen, der faldt for hinanden, mens de begge var i Folketinget for Dansk Folkeparti.

Kim Christiansen blev som transportordfører for DF især kendt for at få en omfartsvej omkring Mariager til 377 millioner med i forliget om den daværende regerings 112 milliarder store infrastrukturplan. Efter voldsom kritik måtte han dog opgive den igen. Foto: Rikke Struck Westersø / TV 2

Smørrebrødsrestauranten inde ved siden af er lukket for sæsonen. Men de har lige købt en villa rundt om hjørnet, som de er ved at give den helt store overhaling, så den kan åbne som bed and breakfast med seks værelser om nogle måneder.

I sidste uge overtog de også et hus i Knebel på Djursland, som de egentlig ikke rigtig ved, hvad de skal bruge til endnu.

Jeg havde da en lille transportminister i maven på det tidspunkt.

Kim Christiansen, kandidat til folketingsvalget for Dansk Folkeparti

Lige nu er der nok at se til med at sætte sig ind i brandregler og søge alverdens tilladelser for at kunne drive et bed and breakfast.

- I princippet burde man jo nok stå derude hver dag i øjeblikket, siger Kim Christiansen og nikker ud ad vinduet, hvor der hænger valgplakater med Inger Støjberg (Æ) og andre ansigter i alle lygtepæle.

- Jeg brænder jo stadig for politikken, men der er jo også en forretning, der skal passes, siger han og griner.

Gode folk har hængt valgplakaterne op

Han får hjælp af "gode folk i lokalforeningen".

- Nu er alle mine valgplakater hængt op. Det er mine gode folk rundt omkring, siger han henrykt med blikket på en besked på iPad'en.

Kim Christiansen (DF) savner at være med til at tage de store beslutninger.

Der er lys i spillemaskinerne og Bonnie Tyler i højtalerne. Man kan få en cowboytoast for 30 kroner og 2 drinks for 100, hvis man vælger en 'citronmåne' eller en 'skumbanan'.

Har I overhovedet tid til alt det her, hvis I bliver valgt ind i Folketinget?

- Tja, så ansætter vi jo bare nogle, siger Pia Adelsteen bag baren.

Kim Christiansen viser rundt i huset, de håber på at kunne åbne som bed and breakfast om nogle måneder. Foto: TV 2

Hun stiller også op til Folketinget igen. Bare i Frederikssund, hvor hun kommer fra og boede, indtil hun mødte Kim Christiansen.

- Jeg kalder ham en arbejdsskade, griner hun.

Den største politiske fejl

Kim Christiansen har stillet op for Dansk Folkeparti siden 1999 og sad i Folketinget fra 2005 til 2019.

Han har både været med, da DF'ere blev kaldt rascister og blev spyttet efter, og i partiets storhedstid efter valget i 2015, hvor Dansk Folkeparti blev det næststørste parti i hele Folketinget med 37 mandater.

De var så mange, at de var nødt til at sidde og opfinde ordførerskaber, så alle fik noget at lave. Og regeringen måtte give støttepartiet store indrømmelser for at få de 37 mandater med ombord, når der skulle laves aftaler.

Det var også der, at det gik galt, mener Kim Christiansen. For partiet valgte ikke at gå med i regeringen.

- Det er vel den største politiske fejl, der er begået i nyere tid, at vi ikke tog det ansvar. Det er vi blevet straffet for siden.

- Jeg havde da en lille transportminister i maven på det tidspunkt. Det skal ikke være nogen hemmelighed, siger den mangeårige transportordfører.

Billige kopier og wannabes

Dansk Folkeparti fik et "skodvalg" i 2019, og det fik en snebold til at rulle. Interne stridigheder, stikpiller i offentligheden og modarbejdelse af hinanden.

Kim Christiansen var gået, hvis han selv havde været formand i den situation. Men det gjorde Kristian Thulesen Dahl ikke.

- Det er jo en farce, det, der er foregået. En børnehave uden sidestykke, siger han med henvisning til al balladen, der tidligere i år fik en lavine af medlemmer til at forlade partiet.

Både i lokalforeningerne og i folketingsgruppen.

Kim Christiansen mener, at der er en tendens til, at "hvis man ikke kan få sin vilje, så skifter man parti eller starter sit eget".

Dansk Folkeparti er originalen, mener han. De nye partier – Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne – er billige kopier og wannabes, som har "taget godt for sig af Dansk Folkepartis partiprogram". De "høster frugterne" af alt det, Dansk Folkeparti har været igennem, lyder det.

Levebrødspolitikere og kujoner

Kim Christiansen har endnu mindre til overs for de tidligere kolleger, der har forladt DF's folketingsgruppe for at blive løsgængere og siden sluttede sig til Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne.

- Det er noget svineri. Det er kujonagtigt, at man går og ikke overlader sit mandat til partiet. Det er sådan nogle levebrødspolitikere. De sidder på DF-stemmer og hæver 800.000 kroner om året, siger han med foragt i stemmen.

Min appel til vælgerne er bare: Giv os lige en chance til. Vi kan godt.

Kim Christiansen, kandidat til folketingsvalget for Dansk Folkeparti

Pia Adelsteen kommer ud fra køkkenet.

- På godt dansk pisser det mig af. Jeg synes, at det er under al kritik. Fair nok at ændre holdning, men så gå ud af Folketinget og overlad dit mandat til en suppleant. Det gjorde de ikke. De sidder på DF-stemmer, siger hun forarget.

Den eneste, der gjorde det ordentligt, var den tidligere formand, bliver de enige om. Da Kristian Thulesen Dahl gik, forlod han Folketinget helt, så partiet kunne få en suppleant ind i stedet.

Stegt flæsk og persillesovs på kroen

Har Dansk Folkeparti stadig sin berettigelse?

- Ja, det mener jeg absolut. Vi er jo originalen, fastholder Kim Christiansen.

Han drømmer om otte mandater til Dansk Folkeparti, men alt mellem fire og otte vil være en succes i hans bog.

- Jeg ville jo elske at komme tilbage og beskæftige mig med transport igen.

På iPaden læser han om et vælgermøde på Ørsted Kro.

- Stegt flæsk og persillesovs. Ja, det er sådan nogle vælgermøder, jeg synes, der er sjove, siger han opløftet.

Hvis ikke han kommer ind, har han en forretning at passe. Og så går det nok.

- Min appel til vælgerne er bare: Giv os lige en chance til. Vi kan godt.

Rigtige DF'ere bliver og kæmper

Hos Nana Harring på p-pladsen i Støvring er de optimistiske. Peter Rytter Lassen, lokalformand i Mariager Fjord, mener, at de er bedre tjent uden alle dem, der har forladt partiet.

- Dem, der har været sure og er gået, har ikke været rigtige DF’ere. Rigtige DF’ere bliver tilbage og kæmper, siger han.

Hvis ikke jeg kommer ind, stiller jeg op igen om fire år.

Nana Harring, kandidat til folketingsvalget for Dansk Folkeparti

Sådan en er Niels Thomsen fra Rebild, der også er dukket op i pavillonen for at bakke op om deres unge kandidat. Resten af hans lokalforening, selv suppleanten, forlod partiet i juni. De fik nok af "fnidder".

- Det er selvfølgelig lidt ensomt, at der ikke er flere, man kan jage rundt med, griner han og ytrer et lille håb om, at de en dag kan lave en rigtig lokalbestyrelse igen.

Niels Thomsen er den sidste, der er tilbage i DF's lokalforening i Rebild, efter at alle de andre gik i protest i juni. Foto: TV 2

Hvis Dansk Folkeparti kommer over spærregrænsen, tror de på, at det fjerde mandat falder i Nordjylland og altså tilfalder Nana Harring.

- Jeg tror på, at vi får hende i Folketinget. Det tror jeg, siger Niels Peter Hougaard, der er lokalformand i Vesthimmerland og hjælper med at uddele flyers foran Rema 1000:

- Jeg ved godt, at der har været en del, men der er ryddet op, og der er ro nu. Fremtiden ser lys ud. Jeg er jo en af dem, der tror på, at vi får 20 mandater – og Nana er en af dem, siger han og går videre med den lille kurv med flyers og DF-grej.

Niels Peter Hougaard, lokalformand i Vesthimmerland, er sikker på, at fremtiden ser lys ud for både Dansk Folkeparti og hans kandidat, Nana Harring. Foto: TV 2

En ældre mand udvælger sig en kuglepen med DF-logo.

Nana Harrings succeskriterie er fire mandater til DF – og et til sig selv.

- Ellers fortsætter jeg som sygeplejerske. Hvis ikke jeg kommer ind, stiller jeg op igen om fire år. Jeg tror stadig på projektet, forsikrer hun.


Foto: Christopher Høeg Lundberg / TV2 Nord

Vild konkurrence: Brandmænd skulle forcerer 242 trappetrin

For den lokale indsatsleder Nicolai Kanstrup blev dagens løb en succes.

Søndag blev brandmændenes OL, ’World Firefighters Games’, for alvor skudt i gang i Aalborg.

Og dagens vel nok hårdeste disciplin var det såkaldt ’stairrun’ – eller trappeløb om man vil – på Eternittens lange trappe op mod Vandbakken.

Godt og vel 250 brandmænd fra hele verden skulle løbe den kun 750 meter lange rute, men undervejs skal der forceres tre trapper og 242 trappetrin – hurtigst muligt.

- Det kræver nogle rigtig gode ben og nogle rigtig gode lunger, hvis man skal have succes her, siger Dennis Pedersen, der til daglig er brandmand hos Nordjyllands Beredskab.

Han står klar i målområdet med sin polske kollega Jaroslaw Bialas, der som nærmest den eneste har taget næsten fuld brandmandsuniform på.

- Jeg er meget spændt, siger Jaroslaw Bialas og fortsætter:

- Men jeg løber mest for at have det sjovt i dag.

Ikke kun for mændene

32 kvindelige brandmænd fik også prøvet kræfter med den hårde udfordring – til fleres store forundring.

- Min familie siger, jeg er skør, og det må jeg jo give dem ret i. Nogle gange spørger jeg mig selv, hvorfor jeg gør det her, men når jeg så kommer i mål, så ved jeg hvorfor - for det føles så godt, siger den 22-årige tysker Meicke Denecke.

For mange af dagens deltagende har hele oplevelsen med brandmands-OL også et ekstra fokus, der betyder meget.

- Konkurrencen bliver bedre og bedre hvert år, fordi du møder folk fra hele verden, og man begynder at genkende folk - så man får virkelig bygget et venskab med folk fra hele verden, og det er fedt, forklarer Hanne Vandersmissen fra Belgien.

Dansker i toppen

For den lokale indsatsleder Nicolai Kanstrup blev dagens løb en succes.

Han løb turen på præcis tre minutter, og det var nok til en samlet syvendeplads.

- Der var lige lidt gummiben efter trappen, så det kunne måske have været lidt bedre, men jeg er egentlig meget godt tilfreds, siger Nicolai Kanstrup.

Også for ham har hele oplevelsen med brandmands-OL fået en ekstra betydning.

- Der er en fed stemning, og det er fedt at møde alle de andre fra hele verden. Så det er bare en god dag med god stemning, fortæller han.

Knap så hurtigt gik det for Dennis Pedersen, der dog formåede at nyde turen undervejs.

- Det er altid fedt, når nogen hepper og holder med en, men jeg kommer nok ikke til at vinde - jeg er dog ret tilfreds alligevel, lyder det.


Foto: (Privatfoto)

Nicolai har fået to parkeringsafgifter og en rykker på gratis parkeringsplads

Nicolai Jakobsen er uforstående overfor Avantparks svar på kritikken.

Fredag kunne TV2 Nord fortælle, hvordan Thomas Villefrance fik en parkeringsafgift på 850 kroner, selvom han havde holdt på en gratis parkeringsplads ved Nørresundby Bibliotek.

Siden er vi blevet kontaktet af flere, der har oplevet det samme.

Blandt andet har Nicolai Jakobsen modtaget hele to parkeringsafgifter for at holde på den gratis p-plads.

- Jeg har klaget over dem begge, og den ene er blevet annulleret, men den anden er der fortsat en sag på, forklarer han.

Han har dog modtaget en rykker for sagen, som fortsat er i gang, selvom den burde være sat i bero.

- Det er træls, og det er et mærkeligt system, de har kørende. Det kan blive et problem, pointerer han.

Svært at klage

Nicolai Jakobsen fortæller desuden, at firmaets klageproces hverken er nem eller enkel at tilgå.

- Jeg vil ikke sige, at det er nemt. De gange jeg har skrevet ind, har jeg følt, at jeg skulle lave et juridisk forsvar for mig selv. Man kan desuden kun sende billeder og ikke videoer, hvis man kunne sende videoer, kunne man med det samme se, at det var galt, forklarer Nicolai Jakobsen.

Han tænker at klagesystemet kan være nok til, at nogle måske vælger at betale bøden. Ligesom han frygter, at flere ikke tænker over, at der er noget galt og bare betaler.

- Den er ikke sjov, og at det er problem, der sker for flere mennesker, det er træls, påpeger han.

Ikke korrekt svar

Han er desuden uforstående overfor Advantparks svar til Thomas Villefrances sag, hvori firmaet skriver, at der er tre ind- og udkørsler.

- Der er kun en ind og udkørsel til parkeringspladsen, så du kan ikke komme ind til de ni gratis pladser uden at benytte indkørslen med kameraerne, konstaterer Nicolai Jakobsen.     

TV2 Nord har forsøgt at få en kommentar fra Avantpark, som ikke er vendt tilbage. TV2 Nord har dog tidligere fået en kommentar fra en repræsentant i Avantpark:

Svar fra Avantpark

'Parkeringspladsen ved Biblioteksgården i Nørresundby er en parkeringsplads der har 3 ind- og udkørsler, som overvåges af vores ANPR-styringssystem (Automatic Number Plate Recognition, red.), hvor der bruges kameraer til at registrere et køretøjs registrering, når det kører ind og ud af en parkeringsplads, hvilket sikrer, at der kun udstedes en parkeringsafgift, når reglerne for parkeringspladsen er blevet overtrådt.'

'Der er lavet restriktioner for at forhindre misbrug af parkeringspladser og sikre, at der er pladser til rådighed for tilladelsesindehavere, når de skal benytte disse, hvilket fremgår af de fem fremtrædende og meget synlige skilte, der giver bilisterne klar vejledning i, hvordan de skal bruge parkeringspladsen på en ansvarlig måde.'

'Bilisten har fået en parkeringsafgift for at have besøgt parkeringspladsen den 29. august uden at have en gyldig tilladelse. Vi har modtaget deres appel og vil kontakte bilisten, når den er blevet gennemgået. Avantpark har en klageproces, som bilisterne kan bruge til at klage over deres parkeringsafgift. Hvis bilisten mener der er  formildende omstændigheder, vil vi opfordre dem til at fremhæve dette ved deres appel.'


Foto:

22-årig kom alvorligt til skade ved kemieksplosion - her er status

Institutlederen er usikker på, hvorvidt man gennemfører de resterende planlagt shows.

Lørdag kom en 22-årig mand alvorligt til skade i forbindelse med en eksplosion under et kemishow på Tønder bibliotek, som Aalborg Universitet stod bag.

Udover den 22-årige kom tre børn lettere til skade. De to af børnene blev kørt til behandling på sygehuset, mens det tredje barn havde mindre skader, der ikke var behandlingskrævende.

- Han har det efter omstændighederne godt, men han er kommet alvorligt til skade med hænderne, og han er blevet syet. Det ser heldigvis ud til, at der ikke er sket skade på nerverne, så der er god mulighed for, at han vil få følelsen tilbage i hænderne, og han er ved godt mod, fortæller Kim Lambertsen Larsen, som er institutleder for Institut for Kemi- og Biovidenskab på Aalborg Universitet.

Han oplyser desuden, at den 22-årige mand har begge hænder i gips.

Sikkerheden var god nok

De resterende medarbejdere, som overværede episoden men slap for skrammer, er ifølge institutlederen også påvirket af episoden.          

- De er selvfølgelig chokeret og bekymret i forhold til publikum, hvor de tænker over, hvad er der sket, og hvordan de har oplevet det, forklarer han.

Institutlederen oplyser desuden, at der ikke er en finger at sætte på medarbejderne i forhold til håndteringen af sikkerheden.

- Jeg har snakket med mine to medarbejdere, som var dernede og den medarbejder, som ikke kom til skade, og de kan konstatere, at der er arbejdet med sikkerheden lige efter bogen. De har arbejdet meget omstændigt i vurderingen af sikkerheden i forhold til både lokalet og andet, konstaterer han og tilføjer.

- Men der er sket nogle uheldige omstændigheder, der gør, at forsøget af en eller anden grund er fejlet.

'Klassisk' forsøg var synderen bag eksplosionen

Hændelsen skete under udførelsen af et ifølge institutlederen 'meget klassisk' kemiforsøg, som hedder "Ånden i glasset".

Forsøget går ud på, at man skaber en kemisk reaktion i en flaske, som gør, at en røgsky kommer ud af flasken.

- Når man har sådan en kemisk reaktion, så udvikles der gasser, og så vil trykket stige. Hvis gassen ikke kan komme ud, så sprænger beholderen. Det er hvad, vi har observeret, der er sket, men vi ved ikke, hvorfor gassen ikke kunne komme ud, konstaterer Kim Lambertsen Larsen.

Man mangler derfor fortsat svar på, hvad der præcist skete under forsøget.

Institutlederen fortæller, at man har lavet de her kemishows i over 20 år, og at ingen af forsøgene er nye forsøg.

- Det er gamle kendinge, som bliver brugt i de her shows. Det er sådan nogle forsøg, som bliver vist hvert år til julekemishow på skolerne, pointerer han.

Aflyser måske de resterende shows

Lørdagens hændelse har chokeret både de deltagende og Kim Lambertsen Larsens medarbejdere, derfor er det på nuværende tidspunkt uvist, om man vælger at gennemføre de resterende kemishows, som egentlig er planlagt.

- Vi sidder lidt på hænderne, for vi skal have fundet ud af, om det er nok at ændre programmet, eller om vi skal udsætte de shows. Der er mange aspekter i det, og der er også et hensyn at tage til dem, der skal afholde showet. Selvom de ikke var med i lørdags, så berører det også dem, og de skal op på hesten igen, konstaterer institutlederen.

Det er første gang, at man hos Aalborg Universitet har oplevet, at en medarbejder er kommet til skade i så voldsomt et omfang.

- Hvis vi har oplevet skader tidligere, har det været skader, som man kan opleve i et laboratorium som at skære sig eller andet, afslutter Kim Lambertsen Larsen.


Foto: Jørgen Kirk/Ritzau Scanpix

Her er 10 gode råd til at håndtere et skybrud

TV 2 Vejret varsler voldsomme mængder af regn og lokale skybrud. Læs her, hvad man kan gøre før og under et skybrud for at undgå skader i huset.

TV 2 Vejret varsler voldsomme mængder af regn med risiko for skybrud og lokale oversvømmelser flere steder i landet.

Varslingsperioden begynder klokken 2 natten til mandag, og den udløber mandag aften klokken 22.

I det østlige Nordjylland ser det ud til at blive værst mellem klokken 10 og 15 mandag, hvor der kan falde op til 34 millimeter.

Vandmængder i denne størrelsesorden kan medføre overfyldte kloakker og vandløb og skabe store ødelæggelser i private hjem.

- Vi ser oftest skaderne opstå som følge af indtrængen af vand i kælderen, så derfor skal man huske at løfte sine ejendele op på et underlag, der ikke suger vand, udtaler Jan Graversgaard, der er direktør for Skadeservice, Bygning & Løsøre i Alm. Brand Group, der omfatter forsikringsselskaberne Codan, Alm. Brand og Privatsikring i en pressemeddelelse.

- Vi ser også skader i forbindelse med utætheder i tagkonstruktionen og fyldte tagrender og nedløbsrør. Det kan i sidste ende medføre store skader på både bolig og indbo, hvis man ikke har sikret sig, tilføjer han.

Det kan du gøre

Derfor kommer Forsikringsselskabet Alm. Brand Group med gode råd til, hvordan man kan sikre sig mod et skybrud:

  • Rens afløb, tagrender og nedløbsrør. Tjek også, om nedløbs- og gennemløbsbrønde er stoppet til af blade.

  • Løft dine ting mindst 10 centimeter fra kældergulvet og placér alt på et underlag, der ikke suger vand.

  • Opbevar ikke ting i kælderen, der har stor betydning for dig, og som kan tage skade af vandet.

  • Sørg for, at vandet ikke kan trænge ind i huset ved at reparere eventuelle revner eller sprækker i husets vægge eller tag.

  • Brug eventuelt vandsikringstape ved døre og vinduer. Kommer der vand, svulmer tapen op, så vandet ikke kan trænge ind.

  • Har du ikke monteret et højvandslukke, kan du lægge plastik og en tung sandsæk over dine gulvafløb og toilet for at begrænse opstigende kloakvand. Du kan også med fordel montere en vandsikringsprop i gulvafløbet for at undgå opstigende kloakvand.

  • Monter en regnvandsventil på nedløbsrør for at afkoble tagvandet og derved undgå opstigende vand fra gulvafløb. Regnvandsventilen sørger for at vandet føres væk fra din bolig.

Er skaden sket?

Hvis skaden er sket, og vandet er trængt ind i dit hjem, er der stadig en række ting, du kan gøre ifølge forsikringsselskabet.

  • Begræns skaden ved at flytte dine ting så hurtigt som muligt væk fra vandet.

  • Prioritér de ting, der ikke kan erstattes, for eksempel billeder, vigtige papirer eller kunst.

  • Brug gummistøvler og -handsker, når du bevæger dig i vandet. Ved skybrud blandes regnvand ofte med kloakvand. Det kan gøre dig syg, hvis vandet for eksempel kommer i kontakt med en rift på huden.

  • Sørg for at pumpe vandet væk, og fjern fugten ved hjælp af en affugter. Husk at lukke vinduerne, når affugteren kører. Skru ikke op for varmen. Det sætter ekstra gang i bakterievæksten og fremmer skimmelvækst i våde bygningselementer.

  • Meld så hurtigt som muligt skaden til Alm. Brand. Bed også om praktiske instrukser, for eksempel om du selv skal kontakte et bestemt skadeservicefirma.

  • Husk at gemme alle kvitteringer for materielindkøb og håndværkerassistance, og smid ikke ødelagte ting væk, før du har talt med os. Tag billeder eller film de ting, som er blevet ødelagt.


Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

App skal afhjælpe lange ventetider og spotte hudkræft

Fra næste år kan nordjyderne måske få stillet hudkræftdiagnoser ud fra et foto. Det er i hvert i fald, hvad Region Nordjyllands udvalg for Det Nære Sundhedsvæsen håber på.

- Det er en national aftale, som også har været gennem de danske regioner, og det er Region Hovedstad, der har været tovholder på det. Det, vi kunne nikke ja til den anden dag, var, at vi gerne vil tilslutte os det, såfremt budgettet tillader det, forklarer udvalgsformand Pia Buus Pinstrup (K).

Hvis det bliver til noget, så kan de praktiserende læger sende et billede til en hudspecialist, hvis de er i tvivl om, hvorvidt der er tale om hudkræft.

- Håbet er jo, at vi kan hjælpe de generelt for lange ventetider, konstaterer udvalgsformanden.

Skal afhjælpe ventetiderne

I dag sender man patienterne videre til hudlæger, hvis man er i tvivl, men her er der lange ventetider. TV2 Nord kunne i sidste uge fortælle, at man lige nu skal vente i 38 uger på at komme til hudlæge i Brønderslev kommune, mens man i hele Nordjylland i gennemsnit venter 33 uger.

Malignt melanom (Hel overfladisk modermærkekræft, red.) hører dog under et kræftpakkeforløb, derfor er ventetiden ikke helt så lang her. Alligevel er den stadig for lang ifølge udvalgsformanden.

- Man skulle gerne kunne afhjælpe ventetiderne hos hudlægerne med den her app, da det gerne skulle være muligt at kunne tage hurtigere stilling til, om det er hudkræft eller ej. Samtidig skulle de praktiserende læger gerne kunne få hjælp til at afklare, om det er hudkræft i en større grad ved hjælp af billederne, så man ikke behøver at sende patienterne videre til en hudlæge, pointerer Pia Buus Pinstrup.

Lige nu er det dog ikke mejslet i sten, at man i regionen skal bruge app'en.

- Vi skal have alle partierne med til budgetdelen, derefter skal vi finde ud af, hvor opgaven skal løses. Er det ved speciallægerne eller på sygehuset?. Men løsningen kommer på en eller anden måde, konstaterer udvalgsformanden.