Han var mistænkt for terror - nu står han frem
Her til aften er Hassan Jama en del af et debatarrangement i Trekanten i Aalborg.
Hassan Jama er aldrig blevet tiltalt i sagen, kendt skyldig eller blevet frikendt. Sigtelserne mod ham blev droppet.
Det var formiddag 11. december 2019. Hassan Jama sad i et undervisningslokale, da tre hærdebrede mænd buldrede ind ad døren. De råbte et navn, men han reagerede ikke først.
- Jeg synes, de lignede sådan nogle hooligantyper, og pludselig tog de fat på mig og løftede mig, som var jeg en fjerbold, fortæller han i 'Go' Aften Live'.
- Jeg råbte til min lærer, at han skulle ringe til politiet, for jeg anede ikke, hvad der skete, eller hvem de var.
Det har været et traume for min familie, mine venner og ja, også mig.
Hassan Jama, tidligere terrormistænkt.
Og Hassan Jama var ikke den eneste, der blev anholdt den dag.
For 21 andre steder i Danmark foretog tungt bevæbnede betjente anholdelser i en koordineret aktion mellem PET og 7 af landets 11 politikredse.
- PET har gennemført en intensiv efterretningsindsats baseret på en mistanke om, at flere personer forberedte terrorangreb. De er drevet af et militant, islamistisk motiv. De har intention og kapacitet til at begå terror i Danmark, sagde operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) Flemming Drejer dengang på et pressemødet efter anholdelserne.
Her til aften er Hassan Jama en del af et debatarrangement i Trekanten i Aalborg
Debatarrangement med den tidligere terrorsigtede Hassan Jama.
Hassan Jama fra Ravnkildevej blev anholdt ikke en men to gange mistænkt for terror, hvilket resulterede i mere end halvandet års varetægtsfængsling som mundede ud i en total frifindelse, efter en proces der kunne være beskrevet af Frank Kafka. Nu fortæller han sin historie, og vi møder en række af de personer, som var involveret i sigtelsen.
Du kender måske historien om anholdelsen fra pressen, men nu rækker Hassan ud for at understrege, hvor vigtigt det er at vi taler sammen i hverdagen . Til stede vil desuden være forsvarsadvokat Eigil Strand samt Lotte Lund, som er forfatter til bogen “Tryg i en Terrortid”, skriver Trekanten på deres hjemmeside.
Troede det var en prank
Af de 22 anholdte blev 13 af dem løsladt efter afhøring. De øvrige anholdte blev fremstillet i to forskellige retslokaler i Københavns Byret.
Hassan Jama blev 12. december om formiddagen ført ind i retslokalet sammen med en kvinde og fire andre mænd.
- Da jeg sad der, var det ikke gået op for mig, hvad det handlede om. Jeg troede stadig, det var en prank, siger han.
Grundlovsforhøret fortsatte dagen efter. Her blev sigtelsen mod de i alt fem anholdte læst højt, inden dørene blev lukket.
Hassan Jama var sigtet efter terrorparagraffen for at ville anskaffe sig våben til at begå en terrorhandling.
Lidt før klokken 18 kunne Hassan forlade retten. Dommeren mente ikke, at der var grund til at varetægtsfængsle ham.
- Så stod jeg der uden pung eller noget og måtte tage tilbage til Aalborg helt forvirret, fortæller han.
Anholdt igen
Men her stoppede det ikke for den unge studerende. 3. april 2020 blev han vækket klokken 06 om morgenen, mens han lå og sov med sin lille søn. Det var politiet, der hentede ham.
Og denne gang kom han ikke hjem. Det næste halvandet år sad Hassan Jama varetægtsfængslet i en ny sigtelse: Nemlig at have været med til at skaffe remedier til at lave TATP-sprængstof, som politiet mente skulle bruges til en terrorhandling.
Men i efteråret 2021 blev han løsladt, sigtelserne mod ham blev droppet, og han kunne vende retur til Aalborg.
- Jeg ville gerne tale med mine naboer og inviterede dem til kaffe, for det er jo ikke kun mig, der er blevet påvirket af det. Også mine naboer, der så de blå blink og kunne ikke få deres biler ud den dag, hvor jeg blev anholdt, siger han i dag.
De halvandet år i varetægtsfængsling har da også påvirket ham.
- Jeg tabte mig helt vildt under min varetægtsfængsling. Jeg er blevet følsom over for lyd og lys og også mennesker. Halvandet år bag tremmer, det har været et traume for min familie, mine venner og ja, også mig.
Det, der motiverer mig til at stå frem, er, at vi kommer længst med at tale med hinanden.
Hassan Jama, tidligere terrormistænkt.
Også Hassan Jamas forsvarsadvokat fra dengang, Eigil Strand, mærkede, hvordan fængslingen havde indflydelse på hans klient.
- Han var udsat for noget, som er meget belastende for ham og hans familie. Og det var tydeligt at mærke, at det påvirkede dem enormt meget. Den usikkerhed der var, tankerne om hvad der skulle ske, og hvad fremtiden ville bringe, siger Eigil Strand, som er advokat i strafferet.
Advokaten tilføjer, at Hassan Jama har mulighed for at søge om kompensation for den tid, han har været bag lås og slå.
- Når man har været varetægtsfængslet, og det viser sig, at der ikke er en sag, har man krav på erstatning, lyder det.
Terrormistanke klæber til ham
Hassan Jama er aldrig blevet tiltalt i sagen, kendt skyldig eller blevet frikendt.
For sigtelserne mod ham blev droppet. Og på trods af at en dommer mente, at der var begrundet mistanke mod ham, og han derfor sad varetægtsfængslet i halvandet år, er det ikke muligt at dokumentere, hvad skyts politiet havde mod ham. Fristforlængelserne foregik nemlig for lukkede døre.
Så mistanken mod ham klæber stadig. Alligevel står han nu frem, også lokalt ved et debatarrangement tirsdag aften i Trekanten i Aalborg, hvor han bor.
- Det, der motiverer mig til at stå frem, er, at vi kommer længst med at tale med hinanden og gennemsigtighed. At italesætte at det er svært at tale om og at komme i dialog med hinanden, siger han.
Efter sagen
ktionen fra 11. december 2019 udløste efterfølgende tre sager. En om bomber, en anden om våben og en tredje om terrorstøtte.
Sagen om forsøg på terror ved at anskaffe sig skydevåben blev afgjort i Københavns Byret i november sidste år. En 26-årig mand blev kendt skyldig og fik ti års fængsel. En 27-årig blev frikendt for terror, men fik to år og ni måneders fængsel for sammen med den 26-årige at have købt våben.
I marts sidste år blev en dengang 31-årig gambiansk mand fra Munkebo idømt to års fængsel og udvisning for bestandigt for at have støttet IS økonomisk og rådgivet og motiveret tilhængere af terrororganisationen.
I marts i år blev to 23-årige mænd kendt skyldige i at have anskaffet kemikalier til fremstilling af en eller flere bomber, der skulle bruges til et terrorangreb. En 40-årig kvinde blev frifundet for den del af tiltalen, men kendt skyldig i at have ydet støtte til terror og udbredt terrorholdninger. Den endelige straf mod de tre bliver først udmålt til juni.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Københavns Politi, men de har ikke ønsket at kommentere sagen.