Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Han var mistænkt for terror - nu står han frem

Her til aften er Hassan Jama en del af et debatarrangement i Trekanten i Aalborg.

Hassan Jama er aldrig blevet tiltalt i sagen, kendt skyldig eller blevet frikendt. Sigtelserne mod ham blev droppet.

Det var formiddag 11. december 2019. Hassan Jama sad i et undervisningslokale, da tre hærdebrede mænd buldrede ind ad døren. De råbte et navn, men han reagerede ikke først.

- Jeg synes, de lignede sådan nogle hooligantyper, og pludselig tog de fat på mig og løftede mig, som var jeg en fjerbold, fortæller han i 'Go' Aften Live'.

- Jeg råbte til min lærer, at han skulle ringe til politiet, for jeg anede ikke, hvad der skete, eller hvem de var.

Det har været et traume for min familie, mine venner og ja, også mig.

Hassan Jama, tidligere terrormistænkt.

Og Hassan Jama var ikke den eneste, der blev anholdt den dag.

For 21 andre steder i Danmark foretog tungt bevæbnede betjente anholdelser i en koordineret aktion mellem PET og 7 af landets 11 politikredse.

- PET har gennemført en intensiv efterretningsindsats baseret på en mistanke om, at flere personer forberedte terrorangreb. De er drevet af et militant, islamistisk motiv. De har intention og kapacitet til at begå terror i Danmark, sagde operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) Flemming Drejer dengang på et pressemødet efter anholdelserne.

Her til aften er Hassan Jama en del af et debatarrangement i Trekanten i Aalborg

Debatarrangement med den tidligere terrorsigtede Hassan Jama.

Hassan Jama fra Ravnkildevej blev anholdt ikke en men to gange mistænkt for terror, hvilket resulterede i mere end halvandet års varetægtsfængsling som mundede ud i en total frifindelse, efter en proces der kunne være beskrevet af Frank Kafka. Nu fortæller han sin historie, og vi møder en række af de personer, som var involveret i sigtelsen.

Du kender måske historien om anholdelsen fra pressen, men nu rækker Hassan ud for at understrege, hvor vigtigt det er at vi taler sammen i hverdagen . Til stede vil desuden være forsvarsadvokat Eigil Strand samt Lotte Lund, som er forfatter til bogen “Tryg i en Terrortid”, skriver Trekanten på deres hjemmeside.

Operativ chef i PET, Flemming Drejer, under pressemødet 11. december 2019. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Troede det var en prank

Af de 22 anholdte blev 13 af dem løsladt efter afhøring. De øvrige anholdte blev fremstillet i to forskellige retslokaler i Københavns Byret.

Hassan Jama blev 12. december om formiddagen ført ind i retslokalet sammen med en kvinde og fire andre mænd.

- Da jeg sad der, var det ikke gået op for mig, hvad det handlede om. Jeg troede stadig, det var en prank, siger han.

Grundlovsforhøret fortsatte dagen efter. Her blev sigtelsen mod de i alt fem anholdte læst højt, inden dørene blev lukket.

Hassan Jama var sigtet efter terrorparagraffen for at ville anskaffe sig våben til at begå en terrorhandling.

Lidt før klokken 18 kunne Hassan forlade retten. Dommeren mente ikke, at der var grund til at varetægtsfængsle ham.

- Så stod jeg der uden pung eller noget og måtte tage tilbage til Aalborg helt forvirret, fortæller han.

Hassan Jama fortalte om sine oplevelser i 'Go' aften Live' mandag. Foto: TV 2

Anholdt igen

Men her stoppede det ikke for den unge studerende. 3. april 2020 blev han vækket klokken 06 om morgenen, mens han lå og sov med sin lille søn. Det var politiet, der hentede ham.

Og denne gang kom han ikke hjem. Det næste halvandet år sad Hassan Jama varetægtsfængslet i en ny sigtelse: Nemlig at have været med til at skaffe remedier til at lave TATP-sprængstof, som politiet mente skulle bruges til en terrorhandling.

Politiet og PET slog til i en koordineret aktion flere steder i landet i forbindelse med mistanken om forberedelse af et terrorangreb. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Men i efteråret 2021 blev han løsladt, sigtelserne mod ham blev droppet, og han kunne vende retur til Aalborg.

- Jeg ville gerne tale med mine naboer og inviterede dem til kaffe, for det er jo ikke kun mig, der er blevet påvirket af det. Også mine naboer, der så de blå blink og kunne ikke få deres biler ud den dag, hvor jeg blev anholdt, siger han i dag.

De halvandet år i varetægtsfængsling har da også påvirket ham.

- Jeg tabte mig helt vildt under min varetægtsfængsling. Jeg er blevet følsom over for lyd og lys og også mennesker. Halvandet år bag tremmer, det har været et traume for min familie, mine venner og ja, også mig.

Det, der motiverer mig til at stå frem, er, at vi kommer længst med at tale med hinanden.

Hassan Jama, tidligere terrormistænkt.

Også Hassan Jamas forsvarsadvokat fra dengang, Eigil Strand, mærkede, hvordan fængslingen havde indflydelse på hans klient.

- Han var udsat for noget, som er meget belastende for ham og hans familie. Og det var tydeligt at mærke, at det påvirkede dem enormt meget. Den usikkerhed der var, tankerne om hvad der skulle ske, og hvad fremtiden ville bringe, siger Eigil Strand, som er advokat i strafferet.

Advokaten tilføjer, at Hassan Jama har mulighed for at søge om kompensation for den tid, han har været bag lås og slå.

- Når man har været varetægtsfængslet, og det viser sig, at der ikke er en sag, har man krav på erstatning, lyder det.

Terrormistanke klæber til ham

Hassan Jama er aldrig blevet tiltalt i sagen, kendt skyldig eller blevet frikendt.

For sigtelserne mod ham blev droppet. Og på trods af at en dommer mente, at der var begrundet mistanke mod ham, og han derfor sad varetægtsfængslet i halvandet år, er det ikke muligt at dokumentere, hvad skyts politiet havde mod ham. Fristforlængelserne foregik nemlig for lukkede døre.

Så mistanken mod ham klæber stadig. Alligevel står han nu frem, også lokalt ved et debatarrangement tirsdag aften i Trekanten i Aalborg, hvor han bor.

- Det, der motiverer mig til at stå frem, er, at vi kommer længst med at tale med hinanden og gennemsigtighed. At italesætte at det er svært at tale om og at komme i dialog med hinanden, siger han.

Sammen med PET slog politiet til i syv politikredse. 22 blev anholdt. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Efter sagen

ktionen fra 11. december 2019 udløste efterfølgende tre sager. En om bomber, en anden om våben og en tredje om terrorstøtte.

Sagen om forsøg på terror ved at anskaffe sig skydevåben blev afgjort i Københavns Byret i november sidste år. En 26-årig mand blev kendt skyldig og fik ti års fængsel. En 27-årig blev frikendt for terror, men fik to år og ni måneders fængsel for sammen med den 26-årige at have købt våben.

I marts sidste år blev en dengang 31-årig gambiansk mand fra Munkebo idømt to års fængsel og udvisning for bestandigt for at have støttet IS økonomisk og rådgivet og motiveret tilhængere af terrororganisationen.

I marts i år blev to 23-årige mænd kendt skyldige i at have anskaffet kemikalier til fremstilling af en eller flere bomber, der skulle bruges til et terrorangreb. En 40-årig kvinde blev frifundet for den del af tiltalen, men kendt skyldig i at have ydet støtte til terror og udbredt terrorholdninger. Den endelige straf mod de tre bliver først udmålt til juni.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Københavns Politi, men de har ikke ønsket at kommentere sagen.


Salget er begyndt: Simon bruger 15.000 kroner på fyrværkeri

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Afskydningsperioden bliver kortere, men det får ikke Simon Bidstrup til at holde sig tilbage.

I tiden frem mod nytår holder den kæmpe fyrværkerientusiast Simon Bidstrup fra Hirtshals øje med forskellige fyrværkerishop på nettet og ser efter, hvad der er i årets sortiment.

- Hvad er der tilbud på? Hvad ser fedt ud? Jeg sidder egentlig bare og scroller, skriver nogle ting ned på en liste, og så regner lidt ud, hvor meget vil jeg give og have, fortæller han til TV2 Nord, da vi møder ham hos Lønstrup Fyrværkeri.

15. december markerer nemlig også dagen, hvor man kan købe fyrværkeri, og derfor var Simon Bidstrup og kammerat ude for at kigge efter noget krudt.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, ender jeg med at bruge 15.000 kroner, tror jeg, lyder det fra Simon Bidstrup.

- Så det er rimelig mange penge. Men igen kan andre bruge det på noget andet - hvad end de synes, der er fedt. Det siger jeg jo ikke noget til, siger han videre.

Og det er da også mere end, hvad den gennemsnitlige nordjyde bruger på fyrværkeri. En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at nordjyderne regner med at bruge 270 kroner - kun overgået af vestjyderne, der vil bruge 280 kroner.

Meget mere end gennemsnittet

Hos Lønstrup Fyrværkeri bruger kunderne dog også generelt flere penge, afslører ejer, Bjørn Nielsen.

- Sidste år var snittet cirka på 1100 kroner. Men der er jo nogen, der kommer og køber for 20 kroner, og andre køber for flere tusinde kroner, siger indehaveren.

Han afslører også, at der er en tilbagevendende kunde, som plejer at bruge meget mere, end Simon Bidstrup satser på i år.

- Han plejer at komme og lægge 30.000 kroner, og det giver han lyd om på forhånd. Både hvad han ønsker, men han giver også mig frie tøjler til en del af det, da jeg ved, hvad han kan lide, fortæller Bjørn Nielsen.

Ejeren regner med, at salget af fyrværkeri vil være på nogenlunde samme niveau som sidste år - Dansk Erhverv tror i sin analyse, at salget vil stige.

- Det kan måske også stige lidt, siger Bjørn Nielsen.

Kortere periode

Stigningen kan komme på trods af, at det fra i år udelukkende er tilladt at affyre fyrværkeri 31. december og 1. januar - tidligere har det været fra 27. december.

Simon Bidstrup tror endda, at den forkortede periode kan få folk til at købe mere.

- Siden perioden er indskærpet, tror jeg helt klart, at folk kommer ud og bruger mere. Fordi de så tænker, "jeg må kun fyre af i to dage". Så køber de mere, fordi så har de mere at opleve. Det lyder dumt, men det er realiteten, siger Simon Bidstrup.

Ejeren af Lønstrup Fyrværkeri køber ikke helt den forklaring, men han tror heller ikke, at den forkortede periode får noget at sige.

Jeg tror ikke, det de forsøger at ændre ved at lave afskydningsperioden. Jeg tror ikke, det sker. Dem, der render rundt og starter før tid, kommer til at være ligeglade med reglerne. Hvor meget de strammer dem, slutter Bjørn Nielsen.


Nissefest og jubilæum: Kom med ombord på juleskibet Frida

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det velkendte juleskib Frida, der sejler både nisse- og julemænd til kajen ved Løgstør, fejrer i år 60-års jubilæum. Børn og voksne trodsede søndag regnvejret for at møde skibets besætningsmedlemmer.


Foto: Hotel Aahøj

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det er for gæsternes skyld, at der nu er regler.

Kamilla Vinter Hoffmann har valgt en ny retning for sit hotel i Sæby. Men hun er lidt spændt på, hvordan det mon bliver modtaget.

Hun har nemlig besluttet, at Hotel Aahøj fra nu af indfører nøgen-fredag i hotellets saunaretreat. Det betyder, at man er nøgen i saunaen, nøgen under koldtvandsspanden og nøgen, når man bader i åen.

- Det bliver spændende at se, om det her tiltag åbner for en hel ny målgruppe. For på den her måde åbner jeg for det tyske marked, for ingen tyskere benytter en sauna med badetøj, siger hotelindehaveren.

Men det er dog ikke for tyskernes skyld, at hun har valgt at indføre dagen.

Kamilla Vinther Hoffmann er ikke bleg for selv at hoppe i åen, selvom det er vinter. Foto: Hotel Aahøj

Nøgne mennesker i baren

Hun har valgt at indføre dagen, fordi der blandt gæster har været forvirring omkring, hvorvidt man skulle have badetøj på eller ej. Nogle har gjort det ene og andre andet.

- Jeg havde en gruppe, som havde booket hele hotellet. Alle kom ind i restauranten helt nøgne for at bestille en drink, de kunne få med ind i saunaen, fortæller Kamilla Vinter Hoffmann.

Hun skulle lige tænke over, hvor hun skulle kigge hen, da hun lavede drinks til de nøgne gæster. Men episoden gav anledning til eftertanke - og ændringer i den måde, hun driver hotellet på, når det ikke er hele hotellet, der er booket.

- Jeg kan jo ikke have halvdelen af gæsterne til at rende rundt nøgne, og den anden halvdel til at rynke på næsen. Og jeg skal ikke lave regler om, at folk skal have badetøj på for min skyld, så jeg tror, det er en god idé, at der er regler for det, mener hun.

Den eneste regel, der er i saunaen, er, at man skal sidde på et håndklæde for at passe på saunaen.

Hvis det bliver en succes, og gæsterne tager godt imod det nye tiltag, regner hun med også at indføre nøgen-tirsdag.

Hotel Aahøj

Hotel Aahøj er et mindre hotel med 10 dobbeltværelser og en luksuslejlighed. Når der er fyldt op, kan hotellet rumme 26 gæster.

Saunaen er en tønde, der kan rumme 8-10 gæster.

Har man booket overnatning, får man udleveret badekåbe, håndklæde og slippers - og er man på hotellet en fredag men ønsker ikke at være nøgen, kan man blot benytte området lørdag i stedet for.


Vindstød af orkanstyrke skræmmer ikke: - Vi er vant til blæst

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Det kan være en god idé at sikre sin julepynt inden aftenens blæsevejr.

I landets nordligste kommuner har TV 2 Vejret udsendt et varsel om vindstød af orkanstyrke fra klokken 21 søndag aften og frem til mandag morgen klokken 6.

Det er det absolut højeste trin på Beaufortskalen, der inddeler vindens hastigheder i 12 trin. Orkan er det højeste med vind på 32 meter i sekundet. Det svarer til 117 kilometer i timen. Når det blæser så meget, kan det forårsage skader på bygninger.

Dagens varsling er dog ikke noget, der har givet anledning til at panderynker hos Nordjyllands Beredskab.

- Vi gør ikke noget særligt, vi følger blot situationen. For vi er vant til, at det blæser heroppe, og nordjyderne er gode til at sikre alt fra trampoliner til julepynt, lyder det fra Diana Sørensen, der er direktør ved Nordjyllands Beredskab.

Julepynten sat fast med wirer

De vilde vindstød kommer på et tidspunkt, hvor gaderne i byerne er fyldt op med ting og sager, der skal sikre den gode stemning. For eksempel den lysende julepynt, som man finder i mange handelsbyer.

Og derfor giver blæsten da også handelschefen i Frederikshavn, Dan Kobberup, grund til at holde ekstra øje med de mange lys.

- Det er sat op efter alle kunstens regler af fagfolk, og de store ting er sat fast med wirer, forklarer han.

Så du er ikke nervøs for vindstød af orkanstyrke?

- Jo, det er jo ikke lige det, vi ønsker i december. Så hellere sne og frost, siger han.

Vejrforholdene betyder desuden også, at flere færgeafgange til og fra Hirtshals er aflyst. Det er også netop ud for Hirtshals og Skagen, at bølgerne bliver højest. Ifølge DMI bliver det fem til otte meters bølger, når det er værst. Som det fremgår af billedet herunder, er det primært langs vestkysten, at der kommer høje bølger.

Foto: DMI

Dertil kommer det, at vejret giver en øget vandstand langs veskysten både i Nordjylland og på Læsø. Omkring klokken 5 mandag morgen, kan den ifølge DMI's radar være forhøjet med op til 120 centimeter.

En lille formaning

Selvom Diana Sørensen er glad for, at nordjyderne oftest er gode til at sikre deres hjem inden blæsevejr, vil hun alligevel gerne komme med en opfordring til borgere i Hjørring og Frederikshavn Kommune inden søndag aften:

- Gå lige en tur i haven og se efter, om alt kan tåle vejret. Tjek, om der er en stor gren, der kan falde ned og ødelægge dit eller naboens skur eller drivhus, siger hun og tilføjer:

- Og har man julepynt hængt op udenfor, så tjek, at det sidder godt fast og ikke kan rive noget med ned.


Den travleste tid: Det vælter ind med kunder hos Jesper

Foto: Jenifer Daniela Laursen / TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Denne weekend er en af de største for juletræssælgeren. Næste weekend er lidt af en joker.

Weekenden bliver for mange brugt på at slappe af og ordne de praktiske ting i hjemmet, inden en ny uge begynder. Men sådan er det ikke hos Jesper Tøttrup på Mellemgård.

Han har rygende travlt denne weekend. For han sælger juletræer, og det er netop denne weekend, at forventer at handle allermest.

- Lørdag solgte jeg 120 træer, og normalt er det sådan, at lørdag er en indikation på, hvordan søndagen bliver. Søndag er altid større og de seneste år har jeg solgt det dobbelte om søndagen, siger Jesper Tøttrup, mens han går rundt i plantagen.

Da TV2 Nord fanger ham på telefon søndag formiddag, er der allerede fyldt med folk, der er ude for at finde det perfekte juletræ.

Foto: Jenifer Daniela Laursen / TV2 Nord

Usikker på udfaldet af næste weekend

Juletræssælgeren havde egentlig frygtet at søndagens dårlige vejr, ville skræmme kunderne væk, men det er der altså intet, der tyder på. Der er også nok at lave for børnefamilierne - for foruden at fælde juletræer, er der en lille butik med julepynt og dekorationer, et krearum til børn og selvfølgelig mulighed for at spise æbleskiver og drikke varm kakao.

- Vi tager en god pris for vores træer, men vi går også op i, at vi giver folk en god oplevelse, siger han.

Prisen for et af hans juletræer er 170 kroner per meter, det bliver altså typisk 330-340 kroner for et træ. Og han sælger både Normannsgran, rødgran og Nobelis.

Det er netop nu - i de to sidste weekender inden jul, at han plejer at sælge mest.

Alligevel er han en smule usikker på næste weekend.

- Det er så tæt op ad jul, så jeg ved ikke helt, hvad jeg skal forvente. Men jeg har hørt de andre juletræsproducenter ad og flere af dem forventer en stor weekend alligevel, forklarer han.

Over hele sæsonen sælger han mellem 1200-1500 træer. Indtil videre sælger han hvert år flere træer end det forrige.