I mange år følte hun sig dum og forkert – nu elsker hun sin særlige "superkraft"
Foto: Lucas Enggrob Ørsted / TV 2 Echo
På tv er hun ét stort smil, men i mange år følte Sofie Martinusen sig uduelig og forkert.
Hvis bare hendes mor bad hende sætte sin tallerken i opvaskemaskinen, flegnede hun fuldstændigt.
Diskussionerne med hendes mor endte ofte med, at hun råbte og skreg, så tårerne trillede, og smækkede døren til sit værelse hårdt efter sig.
For når Sofie Martinusen som teenager kom hjem fra skole, var hun altid fuldstændig nedslidt. Og det gik som regel ud over hendes mor. Nok også lidt mere end hos de fleste andre på hendes alder.
- Hver morgen, når jeg gik ud af døren, var det som om, jeg tog en maske på for at klare mig igennem, siger 27-årige Sofie Martinusen.
For Sofie Martinusens hoved har altid fungeret lidt anderledes end de flestes.
- Jeg havde det, som om der var en motorvej i mit hoved, hvor bilerne kørte vildt hurtigt. Og det stoppede aldrig, siger hun.
Først mange år senere fandt hun ud af, at uroen skyldtes en uopdaget diagnose, som hun troede, skulle spænde ben for hendes drømme, men som har vist sig at blive en styrke.
Ikke mindst i programmet 'Bachelorette', hvor hun er overbevist om, at det buldrende hoved har været en kæmpe fordel.
En hjernefejl?
Da Sofie Martinusen var yngre, var hun overbevist om, at der var noget helt galt med hendes hjerne.
Hun sagde ofte til sin mor, at hun frygtede, at hun ville dø pludseligt af en tumor, en knude eller noget andet, som lægen ikke havde opdaget.
For Sofie Martinusen blev konstant bombet med indtryk. Som en svamp sugede hun alting til sig.
Hun følte, at hun brugte oceaner af energi på alt det, hendes veninder bare strøg let og ubesværet i gennem. Og alligevel nåede hun dem ikke til sokkeholderne.
Hver morgen når jeg gik ud af døren, var det som om, jeg tog en maske på for at klare mig igennem
Sofie Martinusen
Bare det at komme op og ud ad døren kunne virke fuldkommen umuligt.
Når læreren gav en simpel instruks i undervisningen, forduftede den altid på et øjeblik, og Sofie Martinusen sad tilbage som ét stort spørgsmålstegn.
Alt var en kamp.
Når hun sad i klasseværelset, blev hun konstant distraheret. Af bilerne, der susede forbi udenfor. Eller synet af et sår på knæet af en klassekammerat, der fik en fortælling om, hvor såret kom fra, til at vokse helt ud af en tangent i hovedet på hende.
Men hun var en fighter, der kæmpede sig til middelkarakterer og samtidig var overbevist om, at det kun var et spørgsmål om tid, før det hele ville koge over.
Kramper
Midt i Sofie Martinusens kaotiske gymnasieliv, vågnede hun en dag i 2.g op med seriøse mavekramper.
Kramperne blev begyndelsen på et år, hvor hun ad flere omgange var indlagt på hospitalet. Men uden at lægerne kunne finde svar på, hvor smerterne kom fra.
Konklusionen blev, at smerterne måtte have rødder i noget psykisk.
- Det, syntes jeg, var noget vås, for jeg havde så ondt. Jeg havde bare lyst til at rive mine tarme ud, siger hun.
Så hun kom til sin egen læge. Her fortalte hun om smerterne. Om motorvejen i hovedet, og om hvor dum hun altid havde følt sig.
Og det her, Sofie Martinusen for første gang hørte om ADD.
Ikke bare dum og uduelig
Sofie Martinusen fór ud fra sit lægebesøg og hev telefonen frem for at google lægens bud på hendes diagnose.
Og så faldt brikkerne ellers på plads. For Sofie Martinusen kunne sætte flueben ved stort set alle symptomerne.
Hvad er ADD?
ADD står for 'Attention Deficit Disorder'.
Det er en neuropsykiatrisk lidelse, der ofte kaldes for "den stille ADHD", fordi ADD ikke kommer til udtryk gennem hyperaktivitet som ved ADHD.
Ved ADD er uopmærksomhed og koncentrationsvanskeligheder i højere grad det tydeligste symptom.
Efter et udredningsforløb hos en psykiater, fik hun som 19-årig sin ADD-diagnose.
Hun fik medicin og begyndte hos en psykolog.
Men måske vigtigst af alt, fik hun endelig svar på, hvorfor hun, siden hun var barn, havde følt, at hun levede på en anden planet end alle andre.
- Det var en kæmpe lettelse. Efter så mange år, hvor jeg troede, at det bare var mig, der var dum og uduelig, siger Sofie Martinusen.
Sofies superkraft
Selvom det har hjulpet Sofie Martinusen rigtig meget at få et svar og få den medicin, hun havde brug for, spænder ADD'en stadig ofte ben for hende.
Hun har stadig svært ved at komme gennem en hel sides studiepensum uden at blive forstyrret af lyden af uret, der tikker. Det er stadig umuligt for hende at bevare koncentrationen gennem en hel film. Og hun kollapser stadig ofte midt i en rengøring, eller når hun er på vej ud ad døren. Fordi en ellers simpel opgave bliver for uoverskuelig.
Men til gengæld kan hun noget andet.
For med sin ADD opfatter hun rigtig meget og suger alle detaljer til sig. Hun tror selv, at det er derfor, hun er lynhurtig til at gennemskue og forstå andre mennesker.
Hun er altid hurtig til at lure, hvis en veninde holder noget inde. Det kan være venindes mimik, måden hvorpå hun kigger på sin telefon eller et flakkende blik.
Det kan lyde banalt og som noget, de fleste kan. Men Sofie Martinusen har alligevel en fornemmelse af, at hendes skærpede ADD-sanser kan noget lidt særligt.
Og det var en stor fordel for hende under optagelserne til 'Bachelorette'.
For her skulle hun jonglere rigtig mange bejlere samtidig. Og så var det rart, at hun hurtigt kunne gennemskue, hvor deres usikkerheder lå, og hvordan hun nemmest fik dem til at føle sig godt tilpas.
- På den måde er min ADD altså lidt en superkraft, siger Sofie Martinusen.
Følg med i den nye sæson af 'Bachelorette' hver tirsdag, onsdag og torsdag klokken 11.50 på TV 2 Echo eller på TV 2 Play, når det passer dig.