Nordjyde vil stemme for kontroversielt lovforslag mod sin vilje
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
På torsdag stemmer Moderaternes Karin Liltorp for et lovforslag, hun egentligt er imod.
Karin Liltorp fra Moderaterne føler sig tvunget til at stemme for ny koranlov, når den kommer til afstemning på torsdag, selvom hun selv er imod.
Det er med "grædende fingre", at folketingsmedlem Karin Liltorp for Moderaterne på torsdag stemmer ja til det omdiskuterede indgreb mod afbrænding af koraner.
- Jeg synes, det politiske spil er vildt hårdt. Det var der ingen, der havde forklaret mig, da jeg gik ind i politik, siger Karin Liltorp til TV 2 efter først at have talt med Politiken om sagen.
Karin Liltorp sagde sommeren 2022 ja til at stille op til folketingsvalget for Moderaterne. Da hun gik ind i landspolitik, var der ingen, der talte om, at partiet siden skulle lægge stemmer til et forbud mod afbrænding af koraner.
- Så kunne det da godt være, at jeg ville have tænkt over det en ekstra gang, forklarer Karin Liltorp.
Nu føler hun, at hun er nødt til at underlægge sig partidisciplinen, fordi det ikke lykkedes hende at overbevise den øvrige folketingsgruppe om, at lovindgrebet er en dårlig idé.
- Det hårdeste er, at man bliver nødt til at acceptere spillets regler. Alle gør det. Det har absolut ikke noget specielt med Moderaterne at gøre, siger hun.
Debat startede i juni
Det var socialdemokraten Trine Bramsen, der i juni indledte debatten om at genindføre en form for afbrændingsforbud, efter at foråret havde budt på stigende protester i den muslimske verden mod de mange koranafbrændinger i Danmark og Sverige.
I august kom så det oplæg til et indgreb, som på torsdag skal til afstemning i Folketingssalen. Lovindgrebet indebærer blandt andet forbud mod "utilbørlig behandling" af religiøse skrifter – ikke kun af muslimsk tilsnit, men fra alle anerkendte trossamfund.
Det har været kendt i politik, at man stemmer som gruppen
Karin Liltorp, folketingsmedlem, Moderaterne
Siden har der været massiv kritik af forslaget. Udover fra oppositionen også fra en lang række kunstnere, som i september i store annoncer protesterede mod indgrebet.
Radikalt folketingsmedlem bakkede ikke op
I den radikale folketingsgruppe har Stinus Lindgreen ligeledes gået enegang og meldt åbent ud, at han ikke bakker op om forslaget. Det skete i september med blandt andet denne udtalelse til Altinget:
- Helt principielt mener jeg, at det her lovforslag er så bredt, at det rammer alt muligt andet end det, som man oprindeligt ville stoppe, sagde Stinus Lindgreen.
Og han stod bestemt ikke alene i partiet. Samme måned holdt de radikale landsråd, og her vedtog et stort flertal en protest mod lovindgrebet. En protest, som partiets folketingsmedlemmer dog ikke er bundet af.
Det har søndag ikke været muligt for TV 2 at komme i kontakt Stinus Lindgreen for at høre, hvordan han agter at stemme på torsdag.
Lørdag bragte Politiken Karin Liltorps frustration over, at hun ender med at stemme for et lovindgreb, hun egentlig er imod. Til TV 2 forklarer hun det på denne måde:
- Det har været kendt i politik, at man stemmer som gruppen. Ellers skulle vi have 179 enkeltpersoner siddende. Det ville jo heller ikke fungere.
Flere artikler fra tv2.dk