Sådan bliver vejret sankthansaften
Foto: Joakim Brader
En smuk sommeraften til midsommerfestens mange bål venter langt de fleste steder i landet – ét sted kan bålene dog være i fare.
Sankthansaften er måske den aften på hele sommeren, hvor flest ønsker sig tørt og stille vejr på én gang.
Traditionerne er mange ved midsommerfesten, og sikkert er det, at det er den aften, de største bål tændes, og at det sker over hele landet, hvis det er forsvarligt.
I år vil alle få en fin sankthansaften. Langt de fleste rundt om i landet – måske endda alle – kan tænde bål søndag aften uden fare for at antænde naturen, hvis ellers alle normale forbehold overholdes.
Tørvejr til alle
Efter en noget ustadig juni med regn og byger de fleste dage er timingen af vejret i forhold til sankthansaften rigtig god i år.
De sidste regndråber frem mod sankthansaften ser nemlig ud til at falde sidst på eftermiddagen lørdag.
Derefter holder det tørt flere dage frem, fordi et højtryk tager turen op over landet og blokerer for de lavtryk med fronter med regn, der søger mod Danmark.
Sol og efterhånden køligt
Vest for Storebælt ser det ud til at blive en sankthansaften med fuld sol og temperaturer, der kommer til at ligge mellem 16 og 19 grader først på aftenen.
Det flotte vejr fortsætter aftenen igennem, men efterhånden som solen går længere ned på aftenhimlen, falder temperaturen til mellem 13 og 15 grader.
En varm trøje til hjemturen kan med andre ord vise sig at være en god idé.
Øst for Storebælt er der kun lidt eller nogen sol først på aftenen, men i løbet af aftenen trækker skyerne mod sydøst, og sidst på aftenen er det klaret op over det meste af landet. Skyerne slipper først Køge Bugt, Falster, Møn og Bornholm helt sidst på aftenen.
Rolige vindforhold de fleste steder
Vindstyrken og retningen er vigtig, når man tænder bål, men i år bliver der de fleste steder ikke så meget af den.
Vinden kommer fra vest og nordvest og bliver først på aften let til jævn. I løbet af aftenen aftager vinden næsten helt og bliver til sidst svag.
Derfor vil røgen fra sankthansbålene mange steder gå direkte til vejrs til glæde for alle, der står og nyder synet.
Der er dog ét område i landet, der får mere vind – nemlig det nordlige Jylland der får let til frisk vind fra vest og nordvest.
Når bålene skal tændes, er det en rigtig god idé at følge Beredskabsstyrelsens anbefalinger for, hvor tæt det må være på bygninger og let antændelig natur. Derudover skal man sørge for at have vand ved bålet og endelig holde tilsyn med bålet, indtil det er helt slukket.
Her kan bålene være i fare
I den nordligste del af Jylland bliver vinden jævn til frisk og ved de vestlige kyster måske endda en kort overgang op til hård vind.
Er vinden hård eller mere – det vil sige over 10,8 meter per sekund – er det forbudt at tænde bål. Det er der en lille risiko for ved Jammerbugten.
En smuk sommeraften til midsommerfestens mange bål venter langt de fleste steder i landet.