Sådan kommer du godt hjem til jul
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Kø til Storebæltsbroen efter uheld fredag.
Efter et par dage med trafikale udfordringer ser juletrafikken ud til at køre på skinner.
Den første af årets to store julerejsedage begyndte med blæst, aflyste tog og trafikpropper.
Men der er stadig gode forudsætninger for at komme hjem til jul. Eller væk hjemmefra for den sags skyld.
Uanset om du planlægger at rejse med færge, bil eller tog, er det dog en god idé at tage sine forholdsregler.
Det kan du læse mere om her.
Aflyste færger
Stormen Pia har haft store konsekvenser for de passagerer, der fredag skulle have været med Molslinjen. På grund af vejret og høj vandstand ved havnen i Odden var alle fredagens afgange aflyst mellem Aarhus og Odden.
Det lægger også et ”kæmpe pres” på færgerne lillejuleaftensdag, hvor flere afgange er udsolgt, oplyser PR- og Kommunikationschef Jesper Maack til TV 2.
Molslinjen forventer dog at kunne få plads til alle passagerer, hvis de spreder sig ud over afgangene.
- Det er vores plan. Vi holder jævnlige møder lige nu, om hvordan vi kan få trafikken fordelt lørdag. Men det skaber helt naturligt et stort pres, siger Jesper Maack.
Især turene fra Sjælland til Jylland er godt fyldt op. Her er alle afgange indtil klokken 16 udsolgt i skrivende stund. Men Molslinjen forventer at kunne få alle passagerer med i løbet af dagen og aftenen.
- Hvis man på en eller anden måde kan planlægge at rejse lidt senere lørdag, er der forholdsvis god plads og mulighed for at få alle med, siger Jesper Maack.
Trods aflyste færger har Kombardo Expressens busser været på farten fredag. Men de har måttet køre den lange tur over Fyn, og det har givet både ændret køreplan og en del aflysninger.
Mange har dog ifølge Jesper Maack kunnet flytte deres afgang til lillejuleaftensdag.
- Vi kan se, at vi har en kæmpe søgning til busserne lørdag, siger han.
Når Jesper Maack tager Molslinjen-kasketten af og Bornholmslinjen-kasketten på, kan han melde om lidt lysere udsigter for passagererne.
Bornholmslinjen har også aflyst afgange i løbet af fredagen, men ikke alle.
Desuden var det verdens største hurtigfærge, Express 5, der tog sig af dagens sidste afgang. Dermed forventede Molslinjen at få alle passagerer med, inden en ny travl dag lørdag.
Generelt anbefaler Mols- og Bornholmslinjen alle passagerer at komme i god tid og væbne sig med tålmodighed.
- Det er klart, at al den trafik, der skulle have været, klumper sig sammen lørdag. Men vi mander op og har maksimal besætning på alle skibe, siger Jesper Maack.
Tog til tiden
DSB har også været påvirket af stormen Pia, hvilket betød, at forskellige strækninger var lukket fredag morgen og formiddag.
Men bortset fra at en defekt køreledning gav udfordringer over Storebælt, har togene generelt kørt fornuftigt siden fredag klokken 13.15. Det oplyser DSB’s informationschef, Tony Bispeskov, til TV 2.
DSB forventer ikke, at stormen og tidligere aflysninger får nogen betydning for resten af juletrafikken. DSB forventer heller ikke øget trængsel i togene af den grund.
Det skyldes, at togpassagererne i juledagene har tradition for at rejse, så de kan være fremme til aftensmad. Derfor var det meste juletrafik overstået, da stormen tog fat torsdag sent på eftermiddagen og natten.
Gode råd til juletrafikken
Her er de bedste råd til juletrafikken, hvis du skal med…
Færge: Tjek hjemmesiden. Kom i god tid. Væbn dig med tålmodighed
Tog: Tjek rejseplanen. Rejs tidlig morgen eller sidst på eftermiddagen for at undgå det største tryk. Køb pladsbillet
Bil: Undgå de mest belastede tidspunkter. Planlæg alternativ rute. Tjek Trafikinfo.dk
Skal man med tog i juledagene, anbefaler DSB alligevel, at man tjekker rejseplanen, da der kan ske forsinkelser. For eksempel betyder sporarbejde i øjeblikket, at alle godstog skal ind og vende på Københavns Hovedbanegård, hvilket kan give afledte konsekvenser for passagertogene.
Lørdag er der igen stort pres på togene, især morgen, formiddag og lidt om eftermiddagen. Så her er det bedst at tage tidligt afsted eller vente til sidst på eftermiddagen.
Desuden opfordrer DSB til, at man ofrer 30 kroner på en pladsbillet.
- Skal man ud på en længere rejse, specielt i juledagene hvor folk har meget bagage med, så er det rent komfortmæssigt federe at sidde ned i et tog, siger Tony Bispeskov.
Undgå de værste tidspunkter
På vejene har mange bilister fredag holdt i kø, fordi Storebæltsbroen har været lukket i perioder.
Hvis man endnu ikke er kørt på juleferie, anbefaler Vejdirektoratet, at man kører uden for de mest belastede tidsrum.
Det vil sige, at det er klogest at køre lørdag før klokken 11 og efter klokken 14. Eller på et hvilket som helst tidspunkt juleaftensdag.
Derudover forventer Vejdirektoratet, at juletrafikken på trods af storm og stor ståhej i store træk vil forløbe som vanlig.
- Så længe man kører uden for de mest belastede tidsrum, så burde det være ganske tilforladeligt. Men man skal selvfølgelig være klar på uforudsete hændelser, som kan give ekstra rejsetid, siger Kenneth Jensen.
Derfor kan det også være en god idé at planlægge alternative ruter, inden man kører, tilføjer han.
Når man så har danset om træet, og julemaden så småt er fordøjet, skal man jo til at tænke på at vende hjem igen.
Her vil man helst undgå at køre anden juledag mellem klokken 11 og 16, hvor Vejdirektoratet forventer allerflest biler på vejene. På alle andre tidspunkter burde trafikken glide nogenlunde.