Ukraine og Rusland indgår aftale om korneksport

Kornaftalen er ikke kun godt nyt for ukrainerne, men også for en række ulande, som er afhængige af ukrainsk korn og nu er truede af hungersnød.

Fredag eftermiddag har Ukraine og Rusland netop indgået en aftale, som skal give ukrainske fragtskibe lov til at eksportere korn igen.

Det er sket under en ceremoni i Istanbul i Tyrkiet, hvor også den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, og FN's generalsekretær, António Guterres, er til stede.

Ifølge generalsekretæren skal aftalen hjælpe ulande, som "er på grænsen til konkurs, og hvor de mest sårbare mennesker er på grænsen til hungersnød".

quote Faktum er, at ukrainerne ikke stoler på russerne

Claus Borg Reinholdt, TV 2s korrespondent

Åbner korneksport fra tre havnebyer

Erdogan har i samarbejde med FN ageret mægler under forhandlingerne, som fandt sted i sidste uge i Tyrkiet. Aftalen har dog været undervejs i to uger.

Den vil betyde, at der bliver åbnet for korneksport fra tre ukrainske havnebyer – heriblandt Odesa, hvor der i øjeblikket står 20 millioner ton korn, som venter på at blive skibet ud. Det har hobet sig op, siden krigen begyndte og russiske krigsskibe blokerede eksporten fra de ukrainske havne ved Sortehavet.

Udover den tyrkiske præsident og FN's generalsekretær er også Ukraines minister for infrastruktur, Oleksandr Kubrakov, og den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, tilstede ved underskrivningsceremonien.

Guterres kalder kornaftalen for "en aftale for verden", mens Erdogan håber, at den vil hjælpe med at kontrollere inflationen, som de sidste par måneder har sent priserne på blandt andet fødevare og brændstof til vejrs.

- Vi er stolte af at være medvirkende til et initiativ, som vil spille en stor rolle i at løse den globale fødevarekrise, som har været på dagsordenen længe, tilføjer præsidenten.

Vil ikke underskrive samme dokumenter

Under ceremonien sad repræsentanterne fra Ukraine og Rusland ikke ved samme bord på samme tid.

Mykhaylo Podolyak, som er politisk rådgiver for den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, skrev forinden på Twitter, at Ukraine ikke vil underskrive kornaftalen direkte med Rusland.

- Ukraine underskriver ingen dokumenter med Rusland. Vi vil underskrive en aftale med Tyrkiet og FN.

Derfor skrev Rusland først under sammen med den tyrkiske forsvarsminister, Hulusi Akar. Derefter blev det ukrainernes tur til at skrive under sammen med Tyrkiet.

Forhandlinger præget af mistillid

Allerede før ceremonien har man kunnet fornemme kold luft mellem parterne.

Forhandlingerne har nemlig været præget af mistillid, lyder det fra TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt, som har fulgt processen fra Odesa.

Ukraines minister for infrastruktur, Oleksandr Kubrakov, skriver under ved ceremonien i Tyrkiet 22. juli 2022. Foto: Umit Bektas / Ritzau Scanpix

Han tilføjer, at ukrainerne har ønsket en garanti fra FN, Tyrkiet og Rusland om, at "russiske krigsskibe ikke vil udnytte situationen og angribe".

- Faktum er, at ukrainerne ikke stoler på russerne, og derfor har de lagt søminer ud i farvandene uden for havnebyerne for at forhindre, at de russiske krigsskibe kan kunne angribe og lave en invasion.

Derudover har russerne haft et krav om, at fragtskibene ikke må indeholde våben fra Vesten, når de vender tilbage til havnene, siger korrespondenten.

Kan ikke følge med efterspørgslen

Før krigen eksporterede Ukraine 5 millioner tons korn om måneden, men det tal er faldet til 600.000, oplyste Ritzau i sidste måned.

Selvom det er positivt, at Ukraine fortsat eksporterer korn, er det ikke nok, fortæller Claus Borg Reinholdt.

- Man har fragtet det (kornet, red.) via floder og togvogne, men det kan ikke følge med efterspørgslen. Derfor er det vigtigt, at man går i gang med ophævelsen af blokaderne, siger han.

På nuværende tidspunkt ligger der op mod 25 millioner ton korn på ukrainske lagre, som venter på at blive eksporteret.





Seneste nyt

fra Nordjylland