Ukrainske mænd i Danmark hånes af deres landsmænd
Ukrainske Oleksander Fesenko mener, at det er uretfærdigt, at han bliver udskammet og hånet for at være flygtet fra sit hjemland.
Ukrainske mænd i Danmark oplever at blive udskammet af deres kvindelige landsmænd i en Facebook-gruppe, fordi de ikke kæmper ved fronten.
39-årige Oleksander Fesenko kom til Aalestrup i Nordjylland i begyndelsen af oktober sidste år.
Da han kort efter lavede et opslag i en Facebook-gruppe for ukrainere i Danmark, blev han overrasket over kommentarerne, som primært kom fra kvinder.
- Jeg søgte job, og på Facebook kommenterede folk for eksempel: "Kør til Kherson, og søg der". Det var ikke rart, fortæller ukraineren, der stammer fra netop byen Kherson i det østlige Ukraine.
Han er en af de 4892 ukrainske mænd mellem 18 og 60 år, som ifølge Udlændingestyrelsen har fået opholdstilladelse, efter at særloven for ukrainere blev vedtaget for et års tid siden.
Det samlede antal er 35.415 ukrainere.
Netop mænd i aldersgruppen 18 til 60 år har ellers haft forbud mod at forlade Ukraine, efter at krigen brød ud af hensyn til militærets mobilisering.
Men på grund af en række undtagelser er det alligevel muligt for nogle at rejse ud.
Oleksander Fesenko fortæller, at han allerede før krigen var blevet kasseret af de ukrainske militærmyndigheder og derfor helt lovligt kunne forlade landet. Desuden var Kherson besat af russerne, da han flygtede, så turen til Danmark gik faktisk via Rusland til Letland, hvorfra han fløj til Danmark.
En anden undtagelse er for fædre, der har tre børn eller mere.
Men ifølge Oleksander Fesenko, der hurtigt fik arbejde på en fabrik i Danmark, kan man godt bidrage til krigen mod Rusland på afstand.
- Folk, der bor her, hjælper blandt andet med donationer og sender penge til forsvarsstyrkerne, siger han.
"Skammer I kællinger jer ikke?"
En række ukrainske kvinder ser dog ikke de flygtede mænd som specielt beundringsværdige eller heroiske.
De kritiske kommentarer til Oleksander Fesenkos opslag, hvor han søgte efter job, er i dag fjernet. Men udskamningen står stadig andre steder i Facebook-gruppen for ukrainere i Danmark.
En anden ukrainsk mand skrev sidste år et opslag, hvor han indledte med: "Hej, jeg leder efter et job i Danmark".
Én kvinde kommenterede: "Nogle mænd tager afsted for at forsvare Ukraine, mens andre kun tænker på at tjene penge. Skammer I kællinger jer ikke?".
En anden skrev: "... han er snedig og vil udnytte situationen for at lovliggøre sit ulovlige ophold – måske har han bestukket sig vej ud".
Netop beskyldningen om, at de ukrainske mænd i udlandet har snydt grænsevagterne for at forlade Ukraine, går igen.
Der har da også været historier i flere medier om, hvordan der foregår organiseret svindel med udrejsedokumenter.
Tyske DW har beskrevet, hvordan konti på Instagram og Telegram tilbyder alt fra tips til at omgå udrejseforbuddet til decideret fabrikation af falske dokumenter fra de militære myndigheder.
- Mænd som mig bliver kaldt forrædere. Jeg er ikke bange for at være ved fronten, og hvis jeg ikke havde børn, ville jeg være taget dertil for længst. Men vi har ikke fået børn for, at min kone skulle overleve med dem alene, fortalte en anonym mandlig kilde, der havde snydt sig ud Ukraine til DW.
"Vi er meget emotionelle"
I Facebook-gruppen for ukrainere i Danmark handler meget af kritikken om, at de fleste flygtede kvinder fra Ukraine har måttet tage afsked med deres mænd og fædre.
- Jeg forstår ikke, hvordan 40-årige mænd kan komme herop. Jeg kunne ikke engang komme til at kramme min mand ved grænsen, skriver en kvindelig ukrainer.
Det har ikke været muligt at få hverken kvinder eller mænd fra gruppen til at uddybe deres skriverier.
I foreningen Ukrainerne i Danmark har formanden noteret sig, at bølgerne indimellem går højt i de ukrainske Facebook-grupper. Men hun mener dog ikke, at der er tale om et stort problem.
- Først og fremmest, alle der skriver på Facebook har hver deres personlige situation. Derudover så er vi ukrainere meget emotionelle. Vi er ligesom italienere, og hvis noget frustrerer os, så er vi åbne om det, siger Lesia Ignatyk-Eriksen, formand for Ukrainerne i Danmark.
Oleksander Fesenko fortæller da også, at kritikken mod ham preller af.
Hans kone og to børn er stadigvæk i Ukraine, så han afviser at være stukket af. Ved hjælp af sin løn i Danmark kan familien opretholde et liv i det krigsplagede land, og hans plan er at tage tilbage til Ukraine, når krigen er ovre.
- Jeg vil vente, til det er overstået, men jeg vil gerne hjem til Ukraine. Jeg vil gerne hjem, siger han.
Den ukrainske ambassade i Danmark oplyser over for TV 2, at regeringen i Kyiv ikke har planer om at ophæve forbuddet mod, at mænd mellem 18 og 60 år kan forlade landet.
Flere artikler fra tv2.dk