00:16

Chefkonsulent: Giften fra én fisk kan ondulere et par skoleklasser

Chefkonsulent hos DTU Veterinærinstituttet forklarer, at de mængder gift, der er fundet i fiskene ved Store Vildmose, er ekstremt farlige.

Meldingen fra DTU Veterinærinstituttet er meget klar. Giften, der er fundet i flere fisk i en sø ved Store Vildmose, er ekstremt farlig for mennesker. 

- De mængder af gift, vi ser ligge i bare én fisk, vil kunne ondulere mindst et par skoleklasser, siger chefkonsulent på DTU Veterinærinstituttet, Mariann Chriél. 

Læs også Ekstremt farlig nervegift smurt på fisk for at dræbe rovdyr

Giften, som er blevet fundet i fiskene, er en nervegift, der bliver brugt til skadedyrsbekæmpelse, kaldet carbofuran. Nervegiften har været ulovlig i EU siden 2008. Og det er med god grund. 

- En kvart teskefuld er dødelig for mennesker. Den mængde, jeg ser på billederne af fiskene, er i hvert fald en stor håndfuld, siger Mariann Chriél.

Læs også Godsejer efter giftfund: Jeg er rystet og vred

Der er blevet fundet carbofuran i flere døde fisk, der er blevet lagt ud i en sø ved Store Vildmose i Brønderslev. Miljøstyrelsen har fredag meldt ud, at hele området omkring søen er farligt at befinde sig i på grund af giften. 

Fiskene med den farlige nervegift er sandsynligvis blevet lagt ud i søen i et forsøg på at dræbe områdets rovfugle.