12-årige Aphinya sendes hjem til Thailand, selvom hendes mor bor og er gift i Danmark

En 12-årig pige fra Thailand, der lige nu går i en modtagerklasse på Farsø Skole, må ikke blive familiesammenført med sin thailandske mor i Danmark, da Udlændingestyrelsen ikke mener, der er grundlag for, at datteren kan blive integreret.

Tårerne trillede nedad kinderne, da Aphinya Pechmuang onsdag havde sidste dag på Farsø Skole, hvor der skulle tages afsked med klassekammeraterne.

- Jeg synes, hun har alle chancer for at blive integreret, så jeg kan ikke forstå det, lød det fra en tydeligt rørt Heini Bøgelund Andersen, der er stedfar.

Moderen til Aphinya har de seneste fem år boet i Nordjylland sammen med sin danske mand, mens den biologiske mormor har passet datteren hjemme i Thailand.

I marts kom datteren, Aphinya Pechmuang, så til Danmark, hvor hun på kort tid har lært at kommunikere på dansk.

De seneste måneder har de håbet på at få permanent opholdstilladelse til Aphinya - men det fik familien i torsdags afslag på, og derfor skal hun senest i torsdag være ude af landet.

Heine Bøgelund Andersen og Aphniya Pechmuangs mor blev gift i 2012. Siden da har moderen boet i Danmark, mens Aphinya er blevet passet af den nu 74-årige mormor i Thailand - og netop fordi moderen rejste fra sin datter, vurderer Udlændingestyrelsen, at hun har vist intention om at lade sit barn blive i hjemlandet.

- Det er afgørende ved vurderingen af kravet om vellykket integration, om barnets forælder i Danmark bevidst har valgt at lade barnet blive i hjemlandet, skriver Udlændingestyrelsen i udtalelse til TV2 Nord.

- Reglerne har til hensigt at sikre, at barnet i videst muligt omfang kan få sin opvækst og skolegang her i landet. Aphinyas mor kom hertil i 2012 og søgte om at få barnet hertil i 2017, mens hun i samme periode var tre gange i hjemlandet.

- Moderen har dermed vist intention om at lade barnet blive i hjemlandet. Og i den situation er reglerne klare, slutter Udlændingestyrelsen.

03:09

Pigen bliver udvist, selvom hendes mor må blive i Danmark

Luk video

Aphinya Pechmuangs mor har haft fuld forældermyndighed over sin datter, som ikke har kontakt med den biologiske far i Thailand. Heine Bøgelund Andersen er for hende en far.

- Jeg har venner, lærere, mor, far, farfar, farmor her i Danmark, som alle er rigtig gode. Jeg forstår det ikke, siger 12-årige Aphinya Pechmuang.

Aphinya Pechmuang har siden april gået i modtagerklassen på Farsø Skole. Allerede fra sommer var det tænkt, at hun skulle over i en normal dansk klasse.

Hendes drøm er at blive læge, og hendes faglige niveau har imponeret lærerne på Farsø Skole.

- Hun er faldet meget nemt til. Vi taler tit om, at hun er en meget livlig pige. Hun går alle i møde og er god til at snakke med elever på alle klassetrin. Hun er blevet rigtigt godt integreret på skolen, siger Pernille Aakmann, der er lærer på Farsø Skole.

På Christiansborg kræver Socialdemokratiets Bjarne Laustsen nu, at der bliver taget et kig på sagen.

- De her eksempler fra skolen viser, at hun er i stand til at tilegne sig dansk og kan integrere sig. Derfor skal de selvfølgelig have lov til at søge igen, siger Bjarne Laustsen.

Familien i Farsø har nu klaget til Udlændingenævnet - blandt andet med udtalelse fra skolen - i håb om, at afvisningen vil blive omstødt.

- Jeg håber, vi får den omstødt, men det er jo op til andre. Men hvis vi får et nej, må vi vende snuden den anden vej og flytte til Thailund, slutter Heini Bøgelund Andersen.